marți, 21 mai 2019

Cine a urmărit secvențe de la transmisiile de duminică din Piața Victoriei, unde s-a desfășurat ultimul miting organizat de fundația (Asociația #Rezist), nu poate să nu fi observat o diferență. E vorba de o mai clară formulare a mesajului, de exprimări ironice și de publicul unitar. Ne aflăm în fața unui miting de susținere a referendumului și în același timp de contrare -contestare- a PSD și a ALDE după criterii profesionale.


Nu știu (și nici n-am cercetat serios) dacă #Declic este o fundație, o asociație sau o sumă de ONG-uri! Membrii ei se consideră o „comunitate” (cu pretenția de a fi 500.000 în Romania), cu legături solide în afara României, din Australia pînă în SUA, Norvegia și cu finanțări de la persoane private dar și de la fonduri internaționale (inclusiv așa-zisele Fonduri Norvegiene).
Iată ce spune comunitatea pe site-ul propriu despre finanțarea sa:
1.Ne bazăm pe donații de la sute de mii de cetățeni din țară și din diaspora pentru a ne finanța activitatea. Orice contribuție, oricât de mică, ne ajută să câștigăm campaniile #Declic. Contribuie și tu cu o donație lunară. Pe termen mediu, dorim ca Declic să se finanțeze 100% din donatiile membrilor săi.
2. Declic este o comunitate independentă, care aplică pentru granturi la fundații.
Declic își are originea într-un proiect din 2015, finanțat prin Fondul ONG în România, creat prin contribuția Islandei, Liechtensteinului și a Norvegiei.
De la înființare, #Declic a primit fonduri nerambursabile de la organizații-soră precum 38Degrees (Anglia), Campact (Germania) sau de la rețeaua internațională OPEN”.
O simplă lectură a prezentării celor care lucrează pentru #Declic (salariați, colaboratori sau activiști voluntari) ne arată că avem de-a face cu oameni deja profesionalizați în comunicare. De la protestele (încununate de succes) legate de Roșia Montană la unele mitinguri în Piața Victoriei, comunitatea (?) #Declic a arătat un profesionalism cu mult peste ce am văzut de obicei în Romania. Comunitatea (?) are o conducere supravegheată de un board. Iată cum este descris acesta în autoprezentarea sa:
”Board-ul Declic există pentru a se asigura că organizația este responsabilă față de membrii săi și valorile asumate. Consiliul membrilor Boardului se întâlnește de câteva ori pe an pentru actualizări privind finanțele, personalul și progresele înregistrare, dar nu influențează campaniile derulate. Membrii Boardului au fost aleși pentru experiența diversă în acțiunile societății civile din România și provin din regiuni geografice diferite. Boardul Declic există pentru a se asigura că organizația este responsabilă față de membrii săi și valorile asumate. Consiliul membrilor Boardului se întâlnește de câteva ori pe an pentru actualizări privind finanțele, personalul și progresele înregistrare, dar nu influențează campaniile derulate. Membrii Boardului au fost aleși pentru experiența diversă în acțiunile societății civile din România și provin din regiuni geografice diferite”.
Ne aflăm în faa unui mecanism de comunicare bine organizat, cu susținere inclusiv externă bazată pe profesionalism și care luptă deja pentru valori democratice și organizează proteste împotriva autorităților pe care le consideră abuzive, nedemorcratice,împotriva statului de drept.Acest ”consider” are la bază propriile interpretări sau interpretările selectate din dispute politice acerbe. Faptul că această comunitate se poziționează constant împotriva inițiativelor și a persoanelor dintr-un anume partid sau grup de partide ne arată că avem de-a face cu o grupare civică orietnată politic și susținută financiar (și logistic) din afara României.
Să trecem la un alt grup. Este mai mic dar și mai cunoscut. Mă refer la Mihai Dide, Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, Mălin Bot, Angi Șerban și încă vreo cîțiva despre care nu știu ce formă de organizare (juridic vorbind) au adoptat. Dar care se caracterizează prin agresivitate, violență, insistență și provocare. Asalturile acestora asupra lui Valer Dorneanu, Liviu Dragnea și dr. Nicolae Bacalbașa depășesc cu mult formele admise de exprimare legală a protestului. Ne aflăm în fața unor forme profesionale de agresare politică, la limita legii, pe care autoritățile române nu le pot încadra. Mai mult, faptul că acest grup violent are o singură țintă (direcție), fiind constant anti-PSD și ALDE, ne obligă să îl încadrăm la forțe de manipulare publică.
Mobilizarea pe internet a comunității #Declic și agresivitățile grupului Dide-Mălin Bot etc reprezintă noutatea profesională și de expresie a acestei campanii electorale tensionate. Din păcate, prima comunitate mobilizează pe internet grupuri mari de oameni în vreme ce a doua introduce progresiv o exprimare violentă.
S-a profesionalizat pe neașteptate societatea civilă din România angajată în lupta electorală sau a fost organizată pentru a taxa o anume lipsă de eficiență politică? Oricum, în joc au intrat forțe care pînă în acest moment nu au contat de nici un fel.

Autor: Cornel Nistorescu
Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu