sâmbătă, 1 iunie 2019

Cum mai trăim

Precum în viaţă, nici în politică nu este important cine eşti cu adevărat, ci cum eşti perceput. Poţi să fii un politician mediocru, dacă ai o strategie de marketing şi-ţi vinzi imaginea, de eşti bine văzut de votanţi, atunci vei cîştiga. Partidele îşi construiesc imaginea pozitivă şi nu-şi recunosc greşelile, ci caută să strice imaginea celorlalte, iar de bună­starea cetăţenilor n-au timp. Cearta politică dintre putere şi opoziţie a ajuns la paroxism şi afectează buna guvernare!
Politicienii mint frumos, adică prezintă doar avantajele măsurilor pe care le propun, iar opinia publică este sedusă de imaginea frumoasă şi o acceptă. Dar un politician onest va prezenta şi dezavantajele unui proiect de lege, iar societatea în cunoştinţă de cauză va fi de acord sau împotrivă. Este bine să dublăm salariile unor categorii de bugetari, iar celorlalţi să le mărim leafa cu 50%? Nu este corect să faci discriminări între oameni, ci munca trebuie plătită la valoarea reală.
Cum trăim?! Un medic cu 20.000 de lei pe lună (4.000 de euro) va răspunde că trăieşte bine, are suficienţi bani şi economiseşte pentru zile negre. Un asistent medical cu 4.000 de lei pe lună va răspunde că trăieşte bine, dar nu poate pune deoparte nici un leu. Iar un infirmier cu 2.000 lei pe lună va răspunde că banii nu-i ajung. La aceşti oameni să ne gîndim!
Prin 2010, guvernul Boc a tăiat salariile bugetarilor cu 25%, fără să-i întrebe pe cei interesaţi dacă sînt de acord sau nu cu această măsură. În 2017, guvernul PSD+ALDE a mărit salariile cu 52% în medie, dar tot fără să-i întrebe pe cei interesaţi dacă sînt de acord sau nu cu această măsură. Chiar şi creşterea salariilor bugetare trebuie să fie discutată cu cei interesaţi, inclusiv cu medicii – care au primit, fără să ceară acest lucru!, salarii cu 200% mai mari.
La fel s-a întîmplat cu taxa pe valoarea adăugată, care mai întîi a fost ridicată de la 19 la 24%, fără ca guvernul să-i întrebe pe cei interesaţi dacă sînt de acord, iar PSD+ALDE au redus TVA-ul de la 24 la 19% tot fără să-i întrebe pe cei interesaţi. Ştiţi cum e vorba, nici măcar binele, sau ceea ce crezi tu că e bine, nu trebuie să-l faci cu forţa! O bună şi democratică guvernare înseamnă că nu constrîngi cetăţenii să accepte ceva împotriva voinţei lor.
Ceea ce ne preocupă este să avem un nivel de trai decent. Un mic fermier cu clop de paie vindea în piaţa băimăreană Izvoarele cireşe amărui cu 8 lei/kg şi era revoltat că obţine venituri mici. I-am amintit că salariile şi pensiile au crescut, la fel şi puterea de cumpărare, cu 25% pentru salariaţi şi cu 18% pentru pensionari, după cifrele statistice oficiale. Dacă în 2016 benzina costa 5 lei, azi costă 6 lei/litru, deci s-a scumpit cu 20%. Pensia minimă era 400 lei, azi e 640 lei, cu 18% mai mare. Un asistent medical avea 2.650 lei, azi are 4.200 lei, cu 60% mai mare.
Pensiile au crescut în ultimii ani cu 26% (punctul de pensie era 871, azi e 1.100 lei), şi nu pare să fie suficient, de vreme ce salariile au crescut cu 44%. Apar nemulţumiri şi între pensionarii din sistemul de stat şi cei din sistemul de pensii speciale şi de serviciu. La fel, între salariaţii privaţi şi cei din sistemul public. Creşterea alocaţiilor pentru copii a fost însemnată, de la 84 la 150 de lei pe lună, iar femeile primesc concediu de maternitate plătit de 2 ani, unul dintre cele mai lungi din Europa. Iar studenţii pot călători cu trenul pe gratis.
Dar nici aceste ajutoare sociale n-au fost discutate cu părţile interesate, n-au fost analizate avantajele şi dezavantajele, ci Parlamentul le-a impus, ceea ce face ca subvenţiile de stat să fie desconsiderate. Cu toate că nivelul de trai a crescut în ultima vreme pentru mase mari de oameni, alegătorii sînt nemulţumiţi şi doresc o schimbare: vor ca părerea celor interesaţi să dicteze în guvernarea treburilor publice.

Autor: Nicolae Goja
Sursa: Graiul Maramureşului


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu