joi, 20 iunie 2019

OPINIE

Sărbatoare la Sulina, in luna lui „cireșar”



Etimologic, cuvântul iunie, provine de la latinescul „Iunius”, de la numele zeiței romane Iuno, soția lui Jupiter si protectoarea femeilor măritate, motiv pentru care, in aceasta lună, se spune, că e bine să aibă loc, cu precădere, nunțile.
Deloc întâmplător, insoțit de superba sa soție, Cristina Erica Bele, „prietenul nostru-fenomen”, Vasile Bele care-a facut cale lungă, tocmai de la Chiusbaia din Baia Mare la Sulina, ne-a propus, iar noi am acceptat fara tăgadă, ca in după-amiaza zilei de 17 iunie, a.c., fără o pregătire prealabilă, să dăm viață unui ritual de nuntă maramureșeană.
Ce-a ieșit? A vuit facebook-ul zile si nopți, pentru că, maestrul Vasile Bele a pus in scenă precum un veritabil regizor, toate etapele esențiale ale unei nunți din Maramureș, susținand singur, cu vorbe si fapte, totul.
Ne-au adus tuturor costume tradiționale din Maramureș, pe care, noi toți cei implicati in acest proiect, le-am purtat cu drag si cu mândrie, cu respect si prețuire pentru tradiția specific romanească (maramureseană), care, va rămâne mereu vie, atat timp cât există fiinte precum Vasile Bele.
Ne-au omenit cu pălincă, in ceșcuțe tradiționale, din sticle care, de asemenea, erau ornate cu costume naționale in miniatură, de o frumusețe uluitoare.
Ne-a onorat cu prezența sa, primarul localității Sulina, alături de persoane din diverse colțuri ale țărișoarei noastre.
Au fost musai prezenți, cu inima, prieteni de condei, precum poeta Ionica Bandrabur (împreună cu soțul său, care a jucat rolul mirelui), distinsa scriitoare Vasilica Mitrea, interpreții noștri dragi, Cornel Ciubotaru Cornel-Ionut și Roxana Stefan, reprezentanți ai Cenaclului Mihail Sadoveanu din Constanta, generalul Zeca Constantin, comandor Roiu, ș.a.
Printr-o întâmplare fericită, pentru care-i multumesc, cu inima, moderatoarei evenimentului, poetei Garofita Jianu, eu am avut bucuria si privilegiul de a fi „mireasa maramureșeană” si de a fi parte momentelor esențiale pe care le presupune acest ritual.
Am trăit la cote maxime bucuria si mândria miresei, care va păstra mereu in suflet momentul unic al propriei nunți.
Efortul iubiților noștri maramureșeni nu a fost în zadar. Ne-au picurat in inimi esența iubirii eterne si pure și pentru toate acestea și pentru multe altele, le mulțumim !!!


                            Mioara BACIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu