joi, 20 iunie 2019

Spitalul Județean din Baia Mare, în topul național la prelevarea de organe


 Potrivit medicului șef al secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), dr. Stoicovici Adriana, în cursul anului curent, până la data de 12 iunie, la nivelul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare au existat 7 donatori de organe. S-au recoltat 2 corduri, 6 ficați, 7 perechi de rinichi.
În anul 2019, cel mai tânăr donator a avut 19 ani, iar cel mai vârstnic 65 de ani. Categoria predominantă de vârstă a fost de 63 - 65 de ani. Majoritatea pacienților donatori au fost victime ale unor accidente, dar au existat și alte cauze – accidente vasculare grave, coma post resuscitare (anul acesta).
Prelevarea de organe este realizată de echipele de prelevare de la institutele de transplant din București și Cluj Napoca, împreună cu personalul secției ATI și durează, în medie, 5 ore.
Pentru perioada ianuarie-mai a anilor precedenți, numărul donatorilor a fost următorul: 2013 - 2 donatori, 2014 - 6 donatori, 2015 – 8 donatori, 2016 – 7 donatori, 2017 – 3 donatori, 2018 - 4 donatori.
Putem să evidențiem calitatea serviciilor noastre medicale de la nivelul spitalului, printr-o coordonare eficientă, dovadă fiind menținerea, în continuare, pe primele poziții la nivel național, în ceea ce privește prelevarea de organe.
Vă amintim că, declararea morții cerebrale este un proces tratat cu maximă responsabilitate și profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale presupun mai multe investigații de specialitate. Examinările se repetă la un interval de 6 ore, acest interval crescând în funcție de vârsta pacientului (cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare).
Este important de precizat că, activitatea de prelevare și transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic. ”Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană si transplantul acestora se realizează  exclusiv în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieți. Astfel că, la nivelul spitalului nostru există echipe medicale pregătite pentru aceste activități”, a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unității medicale.
Spitalul Județean de Urgență  “Dr. Constantin Opriș “ din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) -  dr. Mureșan Andrei, medic primar ATI. Înlocuitorii acestora sunt dr. Bărbuș Victor – medic specialist ATI, respectiv dr. Șerban Felicia-medic primar ATI.

                                                    Cristina Miia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu