marți, 18 iunie 2019

Omenirea în balans

Există o utopie esenţială a vieţii. Utopia balansării şi a echilibrului. Cum putem învăţa să ne balansăm şi să nu cădem, să ne păstrăm echilibrul? Fiindca acesta-i mersul omului, merge ca pe sarma, balansul este inevitabil, dar trebuie sa invete sa-si mentina echilibrul. O asemenea lectie a predat-o o celebra scoala a Germaniei, numita Bauhaus. Recent, Consulatul general al RFG, aflat in Piata Natiunilor Unite, a organizat o expozitie insolita tocmai pe aceasta idee: “Bauhaus in Balance – Exercises in Body and Mind Calibration / Bauhaus in balans – Exercitii in calibrarea corpului si a mintii”, ca un fel de parabola asupra situatiei actuale a planetei.
Am aflat cu surpriza ca celebra scoala de arta Bauhaus, fondata in 1919 de Walter Gropius la Weimar, a introdus acest concept in 1928, avansandu-se ideea ca ea poate fi numita o “scoala a balansului”. Studentii ei sunt preocupati de studiul echilibrului, al miscarii in spatiu.
Si autorii expozitiei, Torsten Blume si Jenny Brockmann, pe un desen labirintic impregnat pe podea, le arata vizitatorilor cum pot merge, cum isi pot tine echilibrul, ca artistii pe sarma. Sigur, este foarte important sa-ti mentii echilibrul in viata. Exista o stiinta sau o arta a mintii care controleaza corpul si ii da masura comportarii. Asa cum am discutat cu Jenny Brockmann, dar si cu curatorul expozitiei, Janek Muller, nu cred ca s-a facut vreun apropos pro domo, ca ar fi vorba despre un balans al Germaniei. Germania este foarte bine infipta.
Recent, am citit ca este a patra putere economica din lume, dupa SUA, China si Japonia. Cu 81 de milioane de locuitori, este cea mai populata tara din Europa. Acolo a aparut prima carte tiparita si in prezent Germania publica 94 de mii de titluri pe an, poate ca se apropie de America, unde apar peste un milion de carti pe an, intre care peste 300 000 sunt titluri noi! Berlinul este de 9 ori mai mare decat Parisul si are mai multe poduri decat Venetia. O treime din tara este acoperita de paduri. Are peste 400 de gradini zoologice. Fabrica 300 de tipuri de paine, 1000 feluri de carnati si 1500 feluri de bere. Detine locul fruntas la productia de automobile. Mai mult, are si cea mai frumoasa limba din lume, care, cum spunea Mark Twain, se poate invata in 30 de ani! Incercati sa pronuntati acest cuvant, cel mai lung din cate s-au publicat vreodata:
Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft. Are 79 de litere.
Se spune ca Germania ar avea o mare problema cu imigrantii. Dar am fost recent acolo, in zona Frankfurt am Main, unde exista peste 30 000 de romani si toti sunt bine integrati, ajutati de primaria oraselor in care se afla. Cred ca un roman, unul macar, nu s-ar mai intoarce in Romania. Eu am trait intr-o zona a Romaniei plina de sasi si, dupa evenimentele din ’89, toti au plecat in Germania si nimeni nu s-a mai intors.
Deci Germania nu este in balans. Poate America, fiindca are probleme mai mari decat Germania. In balans se afla multe tari ale lumii, care fac din Pamant o planeta in balans. Cosmosul, cu fantasticele lui miscari si evenimente, o pericliteaza mai putin decat oamenii care locuiesc pe ea!
Asadar, germanii ne predau si acum o lectie neobisnuita, foarte necesara, lectia echilibrului, cum sa invatam sa evitam un balans mortal.


                                               Grid Modorcea, Dr. in arte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu