duminică, 30 iunie 2019

O baie de emoţie, furie şi populism


 O săptămână spumoasă din toate punctele de vedere coincide cu trecerea de la o perioadă ploioasă spre caniculă. Mass media s-au ocupat mai mult de fetiţa Sorina decât de Rareş Bogdan, care a pierdut alegerile pentru şefia PNL Bucureşti.
Degeaba a încercat PSD să mai ofere un cadou electoral de vară, nişte zile libere pentru părinţi în zilele când se încheie anul şcolar sau o prelungire a minivacanţelor, că Sorina a bătut toate recordurile de popularitate.
Dar, oricât ar fi de tensionate, băile de emoţie, furiile şi populismele trec la fel de fulgerător cum apar. Lucrurile reintră în normal. Autorităţile de regulă nu învaţă nimic. Pe moment se precipită, pentru ca apoi să lase totul baltă, aşa cum a fost înainte.
Legea pensiilor, proiectul de lege care sporeşte atribuţiile Poliţiei, numirea în funcţii importante, cum sunt Avocatul Poporului, guvernatorul BNR, un vicepreşedinte la ANRE sau aşteptata decizie a CCR privind repatrierea aurului, dar şi sesizările preşedintelui Iohannis şi ale partidelor de opoziţie privind modificarea codurilor penale sunt doar câteva din marile probleme ce-şi aşteaptă rezolvarea.
Este de aşteptat ca şi Codul administrativ adoptat prin ordonanţă de guvern să fie atacat la Curtea Constituţională. Nici nu a fost trimis la Monitorul Oficial că USR acuză că acesta va contribui şi mai mult la baronizarea administraţiei locale. Adică va fixa pe funcţii actualii primari, actualii preşedinţi de consilii judeţene. Partidul lui Traian Băsescu îngroaşă nota arătând că noul cod administrativ transformă România într-o feudă a baronilor locali, într-o moşie a PSD. La rândul lui PNL merge la esenţă şi cere Avocatului Poporului să-l atace la CCR.
Subiecte serioase există. Cum sunt tratate este altă chestiune. Forţat de înfrângerea de la europarlamentare şi de pierderea liderului, PSD s-a avântat într-o furibundă campanie electorală de recuperare a teritoriului pierdut. Alegerea unei noi conduceri într-un timp record amplifică lupta dintre grupări, dar accelerează şi activitatea guvernului. Un mai vechi slogan al PSD era „fapte, nu vorbe”. Faptele se văd când partidul este la guvernare şi se împart cu dărnicie cadouri electorale. Aşa şi trebuie să fie un partid social-democrat, atent la categoriile socio-profesionale de la talpa ţării care constituie bazinul lui electoral.
Măreşte pensiile şi bine face. Ar fi şi mai bine dacă ar mai umbla şi la pensiile speciale, numite popular şi „nesimţite”.
Timpul presează. Peste câteva luni, în noiembrie, vor avea loc alegeri prezidenţiale. Niciun partid nu are un candidat sigur. Chiar şi PNL este îngrijorat că preşedintele Iohannis ar putea renunţa la candidatură pentru o funcţie europeană. La PSD este inflaţie de doritori, dar niciun candidat veritabil, capabil să facă faţă unei confruntări reale cu oricare dintre posibilii contracandidaţi ai Opoziţiei. Dacă îşi menţine candidatura Iohannis câştigă lejer în faţa oricărui candidat al coaliţiei PSD-ALDE şi posibil şi Pro România. Un candidat al USR-PLUS este posibil să-l învingă chiar şi pe Klaus Iohannis.
Indiferent de problemele de pe agenda zilei, apropierea campaniei electorale nu poate fi ignorată. Ea va acapara toate energiile politice. Indiferent că are sau nu un guvern al său, s-a văzut că totul se învârte în jurul preşedintelui. Constituţia îl plasează deasupra partidelor, îi conferă atribuţii şi prerogative care fac din el cel mai puternic om politic din ţară. Cu o asemenea funcţie nu se glumeşte.
Pe de o parte guvernul vrea să arate că ia măsuri extrem de importante, cum este Codul administrativ, pe de altă parte, prin inflaţia de pretendenţi, gen Pleşoianu, la funcţia supremă în stat, PSD cade în derizoriu.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu