duminică, 30 iunie 2019

Tabăra prieteniei literare „De amicitiae”, ediţia a III-a s-a desfăşurat la Haţeg, Hunedoara


 Deschiderea oficială a taberei a avut loc miercuri, 26 iunie 2019 la pensiunea „Batiz”, Haţeg, judeţul Hunedoara. Cuvântul de bun venit a aparţinut scriitoarei Mariana Moga, fondatoarea şi sufletul acestei manifestări literare la care au participat în jur de 50 de scriitori din toată ţara, dar şi din diaspora. Sub genericul „Să ne cunoaştem mai bine!” a avut loc prezentarea autorilor, sub coordonarea maestrului Cornel Udrea din Cluj Napoca. Seara a urmat un mult-aplaudat program muzical-artistic susţinut de Bebe Jianu din Teleorman. Joi, 27 iunie, a avut loc lansarea cărţii de versuri „Aripi de nisip”, autor Viorel Birtu Pârăianu din Constanţa, prezentarea cărţii a fost făcută de către Maria Vaida din Cluj Napoca şi Gelu Dragoş din Baia Mare. A urmat o întâlnire cu  natura (moment fotografic) şi credinţa la Mănăstirea Prislop, unde a fost vizitat mormântul lui Arsenie Boca şi Peştera cuviosului Ioan. Seara a susţinut un concert folcloric frumoasa şi talentata solistă Cristina Muntean din Sibiu, aceasta venind în tabăra la invitaţia colegului de arme jandarmul Vasile Bele. Vineri, 28 iunie, a avut loc conferinţa cu titlul „Poezia ca destin” în prezentarea Mariei Vaida, lansarea Antologiei „Clepsidra cu sentimente” în prezentarea Marianei Moga şi Antoniei Bodea de la Liga Scriitorilor Români, filiala Cluj. Nadia Urian din Bistriţa a prezentat cartea „Satul poveştilor” iar seara de muzică şi poezie le-a aparţinut folkistei Corina Ofelia Corpodean şi aceluiaşi valoros cântăreţ de romanţe Bebe Jianu.
Sâmbătă, 29 iunie, în prima parte a zilei scriitorii au vizitat Muzeul civilizaţiei dacice şi romane Deva şi Castelul Corvinilor Hunedoara. După masă a avut loc Conferinţa „Religia marelui război reflectată în memorialistica românilor transilvăneni şi bănăţeni” şi prezentarea de carte „Sebeşul şi Marea Unire: memorii, acte şi documente”, ambele manifestări moderate  de către istoricul dr. Mihai Octavian Groza. A urmat acordare de diplome participanţilor din partea Asociaţiei „Astra”, Despărţământul „Vasile Moga” Sebeş, a Societăţii „Românca” din Londra şi Radio TV „Unirea”, Wiener Neustadt Austria. Seara s-a încheiat cu un moment muzical susţinut de Silvana Andrada Tcacenko, tocmai venită din Budapesta şi Bebe Jianu. Duminică 30 iunie, în jurul orei 11,00 a avut loc încheierea lucrărilor taberei unei ediţii în care s-au oferit peste 30 de titluri de cărţi între colegii participanţi dar şi Bibliotecii Taberei „De amicitiae”, s-au propus proiecte comune şi s-a constatat cât de frumoasă este limba română şi cât de necesar este să ne simţim români, oriunde ne-am afla, să gândim româneşte şi să promovăm valori şi personalităţi române, cu orice prilej posibil!




                                                                                            Gelu Dragoş

Foto aici https://moaraluigelu.blogspot.com/2019/06/instantanee-fotografice-din-tabara.html

Un comentariu:

  1. Asemenea oameni frumoși și talentați au fost minunat încadrați în peisajul Hațegului, tărâm de legendă, cu personalități inspirate și talentate, venite din drag și cu drag de limbă românească. Felicitări inimoasei organizatoare, Mariana Moga și tuturor participanților!( Regret că nu m-am numărat printre fericiții taberei - poate la anul!)

    RăspundețiȘtergere