marți, 12 mai 2020

Când a fost umilită Doina Cornea?!


Răspuns al fiului Doinei Cornea, Leontin Horaţiu Iuhas, la articolul „Umilirea Doinei Cornea, la doi ani de la moarte‟ de Ion Spânu, apărut în ”Cotidianul”
         Nu, domnule Ion Spânu, fost membru FSN, … , fost membru PSD, actual membru Pro România, nu acum, la doi ani de la plecarea mamei mele, doamna Doina Cornea, a fost ea umilită.
         A fost umilită şi târâtă la Securitate în 1949, când dumneavoastră nu eraţi născut încă, pentru că s-au găsit la ea, în urma unei percheziţii, manifeste în sprijinul Bisericii Greco-Catolice, în curs de desfiinţare abuzivă.
         A fost umilită, bătută, scuipată, arestată, apoi izolată într-un arest la domiciliu în anii ’80. Doar pentru că a vrut să trăiască în Adevăr, în timp ce majoritatea celorlalţi trăiam şi ne complăceam în minciună. Doar pentru că a îndrăznit să se solidarizeze cu muncitorii braşoveni care s-au revoltat în 15 Noiembrie 1987 după care au fost bătuţi, arestaţi şi deportaţi. De asemenea, s-a solidarizat cu fiecare persoană de care auzea că este persecutată sau arestată în România. Enumăr la întâmplare doar câteva nume dintr-o lungă listă: Radu Filipescu, Mircea Dinescu, Dan Petrescu, Dorin Tudoran, Iulius Filip, muncitorii braşoveni, Paul Goma, Ana Blandina, … Nu reţin să fi auzit numele dumneavoastră printre cei foarte puţini care au sărit, atunci, în apărare mamei mele.
         A fost umilită în anii ’90 atunci când presa fsn-istă şi cea prm-istă răspândeau tone de gunoaie şi minciuni la adresa ei. Nici atunci nu reţin ca dumneavoastră să fi ieşit public şi să-i luaţi apărarea.
         A fost umilită, tot în anii ’90, atunci când colegi de-ai dumneavoastră de partid i-au făcut mamei mele o plângere penală, de înaltă trădare, la Parchet. Nici atunci nu v-am auzit luându-i apărarea, explicându-le colegilor că mama reprezintă – vă citez – «darul dumnezeiesc ce ni s-a dat tuturor de către „fragila şi puternica doamnă Doina Cornea”».
         A mai fost umilită, după ce a plecat, de majoritatea celor cărora le-am cerut sprijinul, printr-un apel public, pentru a putea înfiinţa Fundaţia Doina Cornea – fundaţie care să-i păstreze spiritul viu, să-i pună în valoare întreaga operă (scrieri, desene, picturi) şi nu în ultimul rând să creeze şi administreze casa memorială. În afara câtorva instituţii şi persoane private răspunsul a fost inexistent. Deşi solicitarea a fost preluată şi de ziarul în care văd că publicaţi, nu v-am văzut printre cei ce, cu generozitate, au susţinut înfiinţarea fundaţiei.
         Ţinând cont că, după toate demersurile mele, suma necesară nu s-a strâns şi nici nu erau prea mari perspectiva să se întâmple curând, cu acordul tuturor moştenitorilor mamei mele, am demarat prin societatea Artmark pregătirea licitării unei infime părţi din bunurile Doinei Cornea. Fiind vorba de o licitaţie caritabilă cele mai multe dintre obiectele vândute se vor întoarce în casa memorială (ca donaţie sau în custodie).
         Acum aş dori să aduc câteva clarificări necesare privind acuzele dumneavoastră, probabil cu ţintă politică.
         În momentul în care am demarat constituirea fundaţiei şi am trimis invitaţii de participare, ca membri fondatori sau ca finanţatori, principalelor instituţii ale statului român, unul din partidele prin care aţi trecut – PSD – era la putere. Aceste instituţii, în marea lor majoritate, nici măcar nu mi-au răspuns.
         Dintre toate instituţiile solicitate au răspus pozitiv doar două: Consiliul Judeţean Cluj – care s-a arătat interesat să facă parte din fundaţie, la a cărei înfiinţare va şi contribui financiar şi Primăria Cluj. Aceasta din urmă, prin domnul Primar Emil Boc, s-a arătat interesată în cumpărarea casei de la moştenitori şi, în colaborare cu Fundaţia Doina Cornea, la amenajarea şi administrarea ei.
         Pe de altă parte, domnule Ion Spânu, chiar dacă îi urâţi pe cei care fac parte din elitele culturale româneşti ar trebui să vă abţineţi de la comentarii răutăcioase şi false în acelaşi timp. Nici mama nu se gudura pe lângă ei, dar nici Ana Blandiana, nici Gabriel Liiceanu sau Andrei Pleşu nu o făceau! Pentru că nu aveau nevoie. Fiecare se reprezenta pe sine şi nu avea nevoie de „proptele‟. Nu aţi înţeles nimic domnule Ion Spânu! Nu e ca la partide! Aici era vorba de respect şi de iubire!

Autor: Radu Ștefan
Sursa: Napoca News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu