miercuri, 13 mai 2020

„DNA-ul Pădurilor” a fost adoptat de Camera Deputaților

O mare victorie USR în Camera Deputaților, care a adoptat miercuri proiectul de lege privind înființarea „DNA-ului Pădurilor”, o instituție pe modelul DIICOT și DNA, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător.
Uniunea Salvați România a depus pe 9 martie la Parlament o inițiativă legislativă privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o instituție pe modelul DIICOT și DNA, care să activeze la nivel național și să combată, în special, infracțiunile tot mai dese și grave privind tăierile ilegale de păduri.
Pe lângă defrișările ilegale, DIIM va mai ancheta, printre altele, depozitările ilegale și traficul de deșeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.
Doar în perioada octombrie 2014 – noiembrie 2018 au fost înregistrate 55.380 de apeluri la 112 privind transporturile de lemn, dintre care 11.001 au fost cazuri de transporturi ilegale. Sunt cifre oficiale prezentate chiar de Ministerul Mediului.
Vlad Emanuel Duruş, deputat USR de Maramureş: „Se taie anual 38,6 milioane metri cubi de lemn, dublu față de cifrele oficiale, din care aproximativ jumătate sunt păduri din Transilvania, iar Maramureşul ocupă primul loc la tăierile ilegale. Raportul RISE Proiect este grăitor în acest sens.
Aproape un milion de metri cubi de lemn a fost exploatat ilegal în ultimii opt ani în Maramureș. Este echivalentul unei păduri de 2500 de hectare care a dispărut complet. O pagubă de aproximativ 40 de milioane de euro.
Despre toate acestea, statul a știut din timp, dar degeaba. Dosarele tăierilor ilegale trenează de peste șapte ani în birourile procurorilor.
Garda Forestieră spune că din 2012 și până anul trecut, pe suprafața ariei protejate Sit Natura 2000 Munții Maramureșului – care se suprapune peste o mare parte din suprafața de nord a județului – a fost exploatat ilegal un volum de 480.000 de mc de lemn, cu un prejudiciu de 114 milioane de lei.
Sunt cifre ştiute de multă vreme, iar astăzi avem obligaţia de pune capăt tăierilor ilegale şi de a elabora pentru următorii zeci de ani o strategie privind tăierile legale, în acelaşi timp cu susţinerea unor industrii care să valorifice superior această bogăţie naturală a ţării!”.
Biroul de presă Cabinet parlamentar Vlad Emanuel Duruș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu