Scopul a urmărit, în continuare, audierea publică și
consultarea reprezentanților din acest domeniu cu privire la măsurile care
trebuie luate pentru redeschiderea activităților turistice, dar și a
restaurantelor și cafenelelor. Este știut faptul că, în județul Maramureș,
aportul acestei ramuri este reprezentativ în creșterea economiei, iar firmele
locale au fost grav afectate de pandemia de coronavirus.
Din partea autorităților publice au fost prezenți
președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, președintele
Camerei de Comerț și Industrie, Florentin Tuș și Cornelia Luca, director în
cadrul Primăriei Municipiului Baia Mare. La consultări au mai fost invitați
reprezentanți din așa-numita “industrie a ospitalității”: hotelieri,
organizatori de evenimente, agenții de turism: Diana Iluț – managerul agenției
de turism ”Sfara Tour”, Danuț Iurca – managerul Tourism Alpina ”Casa Iurca”,
Eugenia Coza – directorul firmei Complex Turistic ”Șuior”, Gabriel Roman – managerul Complexului
”Lostrița” și ”Romanița”, Ramona Pode – directorul ”Secret Garden”.
„Una dintre atribuțiile Camerei de Comerț și
Industrie Maramureș este reprezentarea mediului de afaceri și a intereselor
membrilor în fața autorităților publice centrale și locale. Această întâlnire
are ca rol achitarea de îndatoririle prevăzute de lege, misiune care ar fi fost
greu de realizat dacă nu aveam un partener deschis la Consiliul Județean Maramureș.
Și mă refer în mod particular la președintele Gabriel Zetea, cu care avem o
relație foarte bună în promovarea unor proiecte și a unor acțiuni de dezvoltare
a mediului de afaceri. Suntem printre puținele județe, în jur de două sau trei
din toată România, unde există un dialog în această perioadă dificilă, între
administrație și mediul de afaceri” a spus președintele Camerei de Comerț și
Industrie Florentin Tuș în deschiderea reuniunii.
“Rolul
întâlnirii este să vă ascultăm și să încercăm să vă facem vocea auzită. În
județul Maramureș activitatea HoReCa este vitală, la fel ca și activitatea
tuturor celor care activează în domeniul ospitalității. Așteptăm ideile
voastre, fiecare pe zona pe care vă desfășurați activitatea și, împreună cu
președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, vom redacta adrese
ferme, prin care să atragem atenția celor de la București, a celor de la Guvern
și de la Parlament, că ceea ce au făcut până acum nu este bine și nici
suficient pentru niciunul dintre noi. Măsurile care se implementează sunt total
insuficiente, am spus adeseori acest lucru și îl voi repeta în continuare. Tot
aud că, dacă nu ne omoară coronavirusul, o va face criza economică, așa că ar
trebui să înțelegem că asta nu este deloc o glumă și situație este critică” a
declarat Gabriel Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Cei prezenți au prezentat o serie de probleme cu
care se confruntă în plan local, dar și propuneri privind măsurile care ar
trebui luate în domeniul HoReCa, pentru sprijinirea activității agenților
economici din județ, protejarea sănătății angajaților la locul de muncă, dar și
a turiștilor care vizitează Maramureșul.
„Agențiile de
turism aparțin singurului domeniu care a încheiat, pentru prima dată în
istorie, luna aprilie cu o cifră de afaceri negativă. Personal, am peste 18 ani
de activitate și este prima dată când am încheiat luna cu vânzări negative,
ceea ce înseamnă că am dat înapoi banii câștigați în alte luni. Nu că n-am avut
activitate, nu că ne-am oprit, ci că am dat înapoi bani câștigați din alți ani.
Acest context este total atipic și fără precedent. Cerem ca această situație
total neplăcută să fie susținută de o legislație care să aibă în vedere acest
aspect. Ordonanța de urgență nr. 2, după care funcționează acum turismul, nu a
prevăzut o asemenea situație dezastruoasă la nivel mondial. Problema s-ar putea
rezolva prin suspendarea temporară a unui singur punct din această Ordonanță,
cea care prevede restituirea sumelor în 14 zile de la solicitare. Majoritatea
țărilor europene au făcut acest lucru și au venit cu o lege specială, iar
titlurile de creanță sau voucherele ar putea fi o soluție”, a subliniat Diana
Iluț, managerul agenției de turism Sfara Tours.
„Ne confruntăm, în primul rând, cu concurența
neloială a celor care lucrează la negru, fără să fie verificați de nicio
instituție abilitată. Avem, totodată, nevoie de protecție în fața
supermarketurilor internaționale care vând băuturile la prețuri extrem de
reduse, iar restaurantele nu mai pot să pună adaos care să creeze plus valoare.
Soluția ar fi, la fel ca în alte state europene, să fie sistată vânzarea
băuturilor alcoolice după o anumită oră. Mai mult, dacă statul român e partener
cu noi în pandemie, ar trebui ca acest sector să fie ajutat. Cei din domeniul
HoReCa se conformează și respectă regulile impuse de pandemia de Covid-19, dar
statul ar trebui să implementeze și măsuri ajutătoare. Să ofere, spre exemplu,
o reducere de 25% la impozitele pe clădiri pentru agenții economici din
domeniul hotelier. Însă, dacă statul nu poate să dea, atunci ar trebui să
găească variantele să nici nu ia de la agenții economici,” a declarat, Dănut
Iurca, manager al Tourism Alpina Casa Iurca de Călinești.
„Suntem într-o situație extrem de grea, aproape că
putem considera că ne-am decapitalizat. Cred că ar fi nevoie de o analiză pe
județe a numărului de infectări și o relaxare în funcție de aceasta. Unele săli
de evenimente, cum este și a noastră, respectă niște standarde extrem de
ridicate. Noi, spre exemplu, avem instalații care funcționează cu aport de aer
curat pompat din afară. În plus, ar fi o idee excelentă să se analizeze, la fel
ca în alte țări, închiderea mall-urilor în ziua de duminică”, a propus Gabriel
Roman – reprezentantul Complexului Lostrița și Romanița.
“Este prioritar ca somajul tehnic să continue pentru
că, personal, am 68 de angajați ale căror contracte de muncă sunt suspendate și
care așteaptă să se întoarcă în activitate, dar nu vor putea veni toți la
serviciu, de la început. Este nevoie de
un ghid de orientare în domeniu pentru a ne putea începe activitatea, deoarce
să deschidem numai terasele fără să deschidem restaurantele, cu niște reguli
clare, nu ne ajută foarte mult” a fost ideea principală promovată de directorul
Complex Turistic Șuior, Eugenia Coza.
Poziția președintelui Camerei de Comerț și Industrie
Maramureș, Florentin Tuș, vizavi de măsurile care ar trebui luate în acest
domeniu a fost tranșantă. “Dacă statul ar gândi puțin diferit și guvernanții ar
lăsa banii în companii, fără să îi atragă pentru a acoperi deficitul și abia
apoi ar căuta alte instrumente de relaxare, poate ar fi mai eficient. Dacă s-ar
lua măsura scutirii impozitului pe profitul reinvestit în toate cazurile,
concomitent cu o măsură a scăderii costurilor cu locurile de muncă, ar exista
posibilitatea diminuării ratei șomajului”.
La finalul întâlnirii, președintele Consiliului
Județean Maramureș, Gabriel Zetea a concluzionat: „Vrem să ne simțiti ca pe
adevărați parteneri în activitatea pe care o desfășurați, fapt pentru care vom
transmite scrisori Parlamentului și Guvernului, în care vom prezenta
propunerile și măsurile pe care domeniul HoReCa le consideră necesare. Ne vom
implica în prezentarea situației din Maramureș cu privire la gestionarea
pandemiei și vom explica că ne-am pregătit cu măsuri pentru continuarea
activității economice, una dintre acestea fiind promovarea turismului”.
Totodată, vor fi inițiate măsuri și la nivelul
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru sprijinirea, în perioada
de alertă, a activității economice, dar și pentru organizarea unei întruniri cu
Instituția Prefectului și directorii principalelor instituții deconcentrate din
Maramureș, în vederea prezentării situațiilor sesizate de reprezentanții
HoReCa.
CJMM
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu