Dacă nu s-a dorit ca perioada celor trei zile între starea de urgenţă şi starea de alertă să fie un test, cu siguranţă realitatea de pe teren s-a transformat într-un experiment de testare a conştiinţei civice.
Nu s-au dat amenzi, dar regulile au rămas. Trebuia păstrată distanţa între persoane, trebuiau purtate măştile de protecţie.
În cele trei zile de revenire la „drepturile şi libertăţile cetăţeneşti” nu erau amendaţi cei care se întâlneau în grupuri mari, dar toate recomandările din timpul stării de urgenţă erau în vigoare. S-a apelat la conştiinţa fiecărui cetăţean. Rezultatele au fost dezastruoase.
Înţelegând că s-au ridicat restricţiile, românii plecaţi în străinătate, cei mai mulţi rămaşi fără slujbe, s-au grăbit să se reîntoarcă în ţară. S-au creat cozi imense la vămi. Situaţia a scăpat de sub control. S-a apelat la responsabilitate civică, la conştiinţă. De unde atâta conştiinţă?
„Fiii rătăcitori” nu au fost aşteptaţi cu viţei graşi prăjiţi la proţap, ci cu controale la documente şi temperatură.
Intrarea românilor în ţară nu a fost deloc triumfală. Mai degrabă a fost haotică şi aproape violentă. Nemulţumiţi, oamenii au reproşat guvernului că în nicio ţară nu li s-a cerut să stea la rând. Se înţelege că tuturor ţărilor le părea bine că scăpau de câteva sute de mii sau de milioane de oameni cărora nu aveau ce să le mai dea de lucru.
Pe hârtie lucrurile au stat bine, aşa cum a ţinut să precizeze primul ministru. Organizarea la intrarea în ţară a fost bine gândită. Scopul a fost depistarea purtătorilor de Covid-19. Teoria ca teoria, dar practica te omoară. Nu s-a depistat niciun infectat. Atunci de ce s-a organizat un filtru atât de sever? Greu de spus, dar în condiţiile de pandemie controalele la vamă aveau o logică.
Dar lucrurile reintră în făgaşul trasat de ordonanţele militare. În starea de alertă se vor da amenzi la fel ca în starea de urgenţă. Atunci pe bună dreptate se pune întrebarea care este diferenţa.
Principalul câştig este că se poate ieşi din casă fără declaraţie pe propria răspundere şi se pot face deplasări în alte localităţi.
Un alt element important constă în eliminarea restrângerii drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
Nu în ultimul rând inportant este că se elimină ordonanţele militare, iar Parlamentul îşi recâştigă controlul asupra legislaţiei.
Nu în ultimul rând inportant este că se elimină ordonanţele militare, iar Parlamentul îşi recâştigă controlul asupra legislaţiei.
Luate punct cu punct, diferenţele dintre o stare şi alta sunt fundamentale, dar asta nu înseamnă că asupra fiecărui individ nu planează acelaşi pericol sau că au dispărut neajunsurile provocate de izolare.
Sunt create, în condiţiile stării de alertă, mai multe condiţii pentru repornirea economiei? În principiu da, în practică nu prea.
Foarte probabil guvernul va controla situaţia şi pe perioada stării de alertă la fel ca pe perioada stării de urgenţă.
În şedinţa de la primele ore ale zilei de luni guvernul a stabilit noile reguli. Se reţine faptul că se dau amenzi. Nu se mai recurge la conştiinţa civică aşa ca în cele trei zile de liberalizare a restricţiilor.
Despre aceste restricţii, despre noile măsuri, se va vorbi în fiecare zi.
„Suntem democraţie, dar nu suntem anarhie”, zice premierul Ludovic Orban. Are dreptate.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu