marți, 19 mai 2020

Ore online – pro și contra … de la elevi adunate


  • Cu toții suntem familiari cu platforme precum Skype, folosite pentru a-ți suna prietenii care se află la distanță. Însă nu m-aș fi gandit că această aplicație va deveni principala sursă de învățare din cauza Pandemiei de Coronavirus apărută la nivel mondial.
    Tot ceea ce făceam înainte de apariția acestui virus, respectiv ieșitul cu prietenii după ore sau în weekend-uri, practicarea unui sport sau a altor activități… toate acestea au fost suspendate, nemaiputând să ne bucurăm de ele. Acum, multe din activitățile zilnice se rezumă la aplicații precum Zoom, Google Classroom sau Microsoft Teams.
    Cum să facem/ se face ”școală” în această perioada?
    Când s-a anunțat faptul că deși stăm acasă, orele se mută în mediul online recunosc că nu eram prea convinsă cum se va întâmplă acest lucru. Pe parcurs, am aflat că unele școli fac orele online, pe când alți profesori preferă să trimită lecțiile pentru a fi copiate în caiete.
    Este o experiență nouă pentru fiecare dintre noi, însă este cea mai bună modalitate pentru a ne ține conectați cu școala. Este important să păstrăm un oarecare program și să încercăm să rămânem organizați pentru ca revenirea la școala să fie cât mai ușoară.
    Desigur, ca și școala propriu-zisă, orele online au atât plusuri, cât și minusuri, iar părerile elevilor sunt împărțite. Unii sunt reticenți când vine vorba de o oră video, iar alții își păstrează aceeași energie și în mediul online. Acestea fiind spuse, vă propun o listă de argumente pro și contra, pe care le-am ”cules” recent de la mai mulți tineri.
    PRO:
    • continuarea procesului de învățare;
    • recuperarea a cel puțin 1h din timpul personal, timp pe care îl iroseam pe drumul înspre și dinspre școală;
    • flexibilitate;
    • rămâi activ pe parcursul zilei/săptămânii evitând sedentarismul;
    • îmbogățirea cunoștințelor digitale;
    • posibilitatea de a învață în confortul propriei case.
    CONTRA:
    • lipsa interacțiunii sociale pe care o aveam cu colegii;
    • scade calitatea actului didactic de predare;
    • deși odată cu orele online vine flexibilitatea, pot apărea probleme cu managementul timpului – pentru că unele lecții sunt propuse la ore mai târzii decât eram obișnuiți;
    • lipsa interesului acordat orelor;
    • posibilitatea de a fi încărcat cu teme.
    Așadar, ținerea cursurilor în mediul online este o experiență nouă din care ne alegem cu lecții de viață, în primul rând de a te adapta în situații noi, de a învăța să comunici într-un mediu nou și … să învățăm să apreciem lucrurile mărunte pe care nu le apreciam înainte și de care acum ne este dor.
    Cel mai important în perioada aceasta este să ne menținem tonusul și să ne ocupăm timpul cât mai bine. Ceea ce v-aș putea recomanda ar fi să citiți cărțile din programă (înainte de Bac vă veți mulțumi că ați facut-o), să vă ordonați lucrurile, să vă pregătiți pentru examene… dar și să încercați ceva nou, precum gătitul, să vă faceți o nouă coafură și tot ceea ce vă pasionează, însă nu găseați niciodată timpul necesar.
    Eu personal prefer orele de la școală, deoarece îmi place mai mult conexiunea care se creează atât cu colegii, dar și cu profesorii și faptul că pot primi explicații mult mai concrete. Cu toate acestea, apreciez timpul petrecut acasă, timp în care am învățat să gătesc și m-am uitat la filmele de care nu aveam timp în timpul școlii.
    Sper ca aceste idei să vă fie de folos.
    Fii activ Acasă și ai grijă de tine și cei dragi ai tăi!
    Articol scris de Anda Stan – blogger EduBiz
  •                                                                                 Korona Sata


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu