duminică, 15 noiembrie 2020

De la cele 80 de miliarde de euro la pătrunjelul din piaţă

 Campania a început şi se pare că nimeni nu mai vorbeşte despre fondurile europene pentru reconstrucţia economiei afectate de pandemie.  Din cele 1.824 de miliarde de euro aflate la dispozia Comisiei Europene, ţării noastre îi revin circa 80 de miliarde.  În urmă cu câteva luni s-a făcut mare caz pe marginea acestei sume, iar opoziţia a contestat meritul preşedintelui Iohannis din timpul negocierilor de la Bruxelles.

 De ce, totuşi, acest subiect nu se află în centrul dezbaterilor? Pentru că apar noi şi noi subiecte, unele reale, altele inventate, astfel că fondurile europene încet, încet sunt impinse în plan secundar.

 Închiderea pieţelor este una dintre măsurile cele mai contestate luate de guvern. În comparaţie cu cele 80 de miliarde care urmează să cadă asupra României ca o fleaşcă, închiderea pieţelor pare ca un purice pe piciorul unui elefant. Totuşi, de la cele 80 de miliarde de euro care sunt aşteptate să vină în România la pătrunjelul din piaţă nu este o distanţă atât de mare. Ba dimpotrivă, poate că vânzătorul din piaţă este mai afectat personal mai mult de închiderea locului său de muncă decât de întârzierea miliardelor de euro care vin, tot vin, dar nu mai sosesc.

 Lucrurile în privinţa pieţelor nu stau chiar aşa cum le prezintă opoziţia.  Adevărul este că nu s-au închis toate pieţele. S-au găsit soluţii şi pentru pieţele din spaţii închise. Undeva, într-un orăşel, primarul a decis să scoată geamurile de termopan şi astfel piaţa dintr-un spaţiu închis s-a transformat în piaţă în spaţiu deschis.

 Printre altele, când guvernul a luat această decizie a uitat că şi PNL se află în campanie electorală. Opinia publică este atât de inflamată din cauza acestei decizii încât nu mai recepţionează nicio explicaţie a guvernului, a specialiştilor.

 Te poţi atinge de multe lucruri, dar nu de mâncarea poporului. Norocul PNL este că ne aflăm doar la începutul campaniei electorale. Încă se poate drege busuiocul.

  Foarte probabil, dacă opoziţia nu a fi prins din zbor acest subiect gras din punct de vedere electoral, guvernul ar fi revenit asupra deciziei. Însă din moment ce PSD şi Pro România cer acest lucru, PNL nici de-al dracului nu cedează.

  Aşa se face politica. Aşa se comportă partidele în timpul campaniile electorale. Vor să pară hotărâte, nu vor să cedeze la presiuni, nu vor să recunoască atunci când greşesc dacă acest lucru le este arătat de adversari.

 Cu ceva vreme în urmă pieţarii s-au confruntat cu problema caselor de marcat. Cumpărai o legătură de pătrunjel din piaţă şi bătrânica era obligată să-ţi dea bon de casă. Altădată li s-a cerut ospătarilor să declare bacşişul ca să fie impozitat. Cam pe acolo se încadrează şi acestă decizie a guvernului prin care se închid unele pieţe.

   Indiferent cum se va termina această poveste, pe liberali îi va costa câteva procente. Pentru acele procente se bat restul partidelor. Cine va striga mai tare le va atrage în coşul lui electoral.

 Printre luările de poziţie, printre diversele declaraţii, se poate bănui cam cum se profilează viitoare majoritate parlamentară. Unul dintre liderii PNL a declarat în clar că deja USR-PLUS nu este prima opţiune a PNL pentru formarea guvernului. Preferate sunt alte două partide, PMP şi UDMR. Formaţiuni care nu critică închiderea pieţelor. USR mai face câte o săgeată spre guvern, mai bagă băţul prin gard pentru a înfuria leul.

 Motivul neînţelegerii dintre PNL şi USR-PLUS nu este doar închiderea pieţelor. Sunt cauze mai profunde, unele ţin de orgolii, altele de modul de gândire, de atitudinea şi concepţia faţă de actul guvernării.

 În primul rând Dan Barna are datoria de a prezenta clar şi răspicat concepţia USR despre guvernare. În al doilea rând, Dacian Cioloş, ca fost premier, deci cu o anumită experienţă, ar trebui să-şi exprime poziţia mai tranşant atât faţă de partidele de stânga, cât şi faţă de cele de dreapta.

 Până la urmă problema pieţelor se va rezolva. Despre fondurile europene de coeziune, destinate susţinerii economiei  afectate de pandemie, se va va vorbi când vor începe efectiv să fie alocate.

 Dezbaterea care rămâne mereu la ordinea zilei este modul de formare a noului guvern. Că este nevoie de un nou guvern este dincolo de orice discuţie. Că este nevoie de o schimbare este, de asemenea, o certitudine. Chiar şi partidul care se află acum la guvenare trebuie să se concetreze pe ideea de schimbare şi să explice cum se va face schimbarea. Pentru PNL nu este suficient să arate spre PSD şi să tot spună că el se face vinovat de actuala stare de lucruri. După un an de guvernare, deja vina se împarte în mod aproape egal.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu