marți, 18 ianuarie 2022

Dumitru Fărcaş are statuie în satul natal

 


Duminică, 23 ianuarie, începând cu ora 13:00, va avea loc dezvelirea bustului maestrului Dumitru Fărcaş. Evenimentul va avea loc pe platoul din faţa Primăriei Groşi.

Taragotistul Dumitru Fărcaş s-a născut pe 12 mai 1938 în comuna Groşi de langa Baia Mare. Făcea parte dintr-o familie cu tradiţie muzicală: bunicul, tatăl şi cei doi fraţi mai mari au cântat la fluier.

Marele artist s-a înscris la liceul de muzică în 1956, iar din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultăţii de Interpretare, la clasa de oboi. După absolvirea academiei clujene, învaţă autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Artistul s-a stins din viaţă în data de 7 august 2018 în urma unui infarct. După cum ne-a informat primarul Florin Bolte, ideia ridicării unui bust marelui artist revine Primăriei şi Consiliului Local Groşi. Mulajul a fost realizat de sculptorul Ioan Marchiş. „Este un omagiu adus celui care a fost <Luceafărul taragotului> din lumea întreagă. Merită acest minim efort, ca respect pentru tot ce a făcut maestrul pe plan local, în ţară şi străinătate. Invităm oamenii de cultură, artişti şi pe toţi cei care l-au iubit să ia parte la acest eveniment ”.

 

Vasile Gherman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu