sâmbătă, 15 ianuarie 2022

"MOARA LUI GELU" – O ALTFEL DE MOARĂ


 Gelu Dragoș s-a născut în satul Lucăceşti, din lunca Someșului, fostă reședință a voievodatului Lucăcesti, comuna Mireșu Mare, județul Maramureș, la data de 22 februarie 1967, într-o familie de „bogotani”, iubitori ai cultului pentru vechime și tradiții, fiind al doilea fiu al lui Aurel și – al Anei.

Așa după cum singur mărturisește, bunicul său dinspre mamă a fost morar, având moară pe Someș („… bunicul meu dinspre mamă a fost morar / […] eu macin numai cuvinte”).

Școala primară și cea gimnazială le face în satul său natal, unde director și diriginte era profesorul Ion Georgescu (pictorul și poetul Ion Georgescu-Muscel). Încă de pe atunci, elevul Dragoș era atras în direcția lirismului, iar profesorul Georgescu îl încurajează în acest sens.

Și-a continuat apoi studiile la Liceul de electrotehnică din Baia Mare (actualmente Colegiul Tehnic „George Bariţiu” Baia Mare), profesori de limba română Angela Oşan şi Augustin Griguţa Botiş. Își completează studiile la o școală postliceală de învățători, printre profesori Pop Gheorghe şi Lucreţia Timocea, apoi studiile superioare, obținând în anul 2008 licența în Ştiințele comunicării, specializarea JURNALISM, la Filiala Baia Mare a Universității „Vasile Goldiş” din Arad, lucrarea de licenţă având girul dr. Nicolae Iuga. La aceeași instituție de învățământ face și Masteratul în Managementul educațional, prof. dr. Delia Ardelean, devenind profesor pentru învățământul primar, la Școala Gimnazială Mireşu Mare.

Domnul Gelu Dragoș și-a câștigat, încetul cu încetul, un loc binemeritat în spațiul cultural maramureșean, semnătura sa apărând frecvent în presa tipărită și în cea electronică (Academia OJT, Graiul Maramureşului, Archeus, Bibliotheca Septentrionalis, Caiete Silvane, Glas Comun, Glasul Maramureșului, Informația Zilei, Izvoare Codrene, Moara lui Gelu, Necenzurat, Ştiri MM, Nord Literar, Porțile Nordului, Pro Unione, Mărturii maramureşene, Singur, Amprentele Sufletului, Slova Creștină, Vatra Chioreană, Vatra Veche, Clipa, eCreator, Constelaţii Diamantine, Surâsul Bucovinei, Moldova Literară, Roma etc.). La multe din aceste publicații, face parte și din colectivul redacțional!

Scrie o poezie cu reflexii confesivo-interogative, o poezie în care ideaticul apare chiar și atunci când este vorba de tema idilică.

În publicistică este cronicarul momentului, tratând moravuri cotidiene, publicând articole de atitudine, texte memorialistice, recenzii de critică literară și de întâmpinare. Culege și folclor, de multe ori, sursa de inspirație fiind el însuși .

Este prezent în mai multe antologii, precum și-n volume colective. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și membru al Filialei maramureșene a Ligii Scriitorilor din România. Este laureat al mai multor festivaluri de poezie, obținând premii diferite , pentru poezie și alte activități.

Volume proprii publicate: "Revistele școlare". Baia Mare, Editura Maria Montessori, 2001; "Instantanee maramureșene". Tecuci; Editura Transilvania, 2012; "Opinii". Târgoviște, Editura Singur, 2015; "Lucăcești, file de istorie", Baia Mare, Editura Gutinul, 2018, "Singurătatea poetului", Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2021 etc.

Volume în colaborare: Ana Dragoș; Gelu Dragoș, "Valențe pedagogice în activități ecologice". București, Amanda. Editura Uniunea Culturală a Albanezilor din România, 2015.

"MOARA LUI GELU", carte de critică literară, a apărut la Editura „eCREATOR” din Baia Mare (în octombrie 2021), în Colecția CRITICĂ, 158 p. ISBN 978-606-9719-40-4, 821.135.1.09, Tehnoredactare: Adalbert Solticzki, Coperta: Adalbert Solticzki, Corectura: Ana Dragoș. Este una dintre reușitele literare ale acestui autor de prestigiu, după volumul de versuri, SINGURĂTATEA POETULUI (2021).

În ordinea includerii în volum, întâlnim recenzii sau postfețe de cărți semnate de Gelu Dragoș, la un număr de 37 de autori care ocupă 36 poziții în economia cărții.

Gelu Dragoș este un împătimit al scrisului, un om de o sensibilitate rară care reușește să recunoască cu multă obiectivitate, valoarea fiecărui autor, debutant sau în ascensiune, prins în cartea sa. Este omul care știe să caute frumosul aici, lângă noi, motiv pentru care a scris cele 36 cronici la cărțile autorilor debutanți sau consacrați, în a sa carte, sugestiv intitulată „MOARA LUI GELU”, o „moară” care macină continuu creațiile literare, obținând acea „făină” de calitate superioară.

Un atu pentru Gelu Dragoș este, de fiecare dată, partea de final a cronicii sau recenziei, care concluzionează superb întregul subiect al scrierii. Fiind și poet, Gelu Dragoș a căutat mereu expresia pregnantă și versul izbitor, folosindu-se de multa sa imaginație în fabricarea metaforelor și comparațiilor, a figurilor de stil, în general, cu multe speculații la nivelul semanticii lexicale. Are multă fantezie în dialogul său cu textualizarea, fiind un remarcabil imagist. Scrie în stil clasicizant, folosind metafora de protocol, care duce la asocieri fantastic de ingenioase. Este delicat și-n același timp nostalgic, stăpânind inefabilul în reflecția lirică, la modul continuu.

Autorul discută în cronicile și recenziile sale cu un interlocutor imaginat, cu sine și cu lumea, despre viață și morală, se destăinuie, rationează, dă soluții, crează stări sufletești, folosind sintagme ușor de urmărit, ceea ce-l face pe cititor să-l citească cu drag.

Indiferent de ipostază, Gelu Dragoș se descurcă deosebit de frumos. Articolele sale, cuprinse în carte (recenzii, semnale editoriale, cronici) au fost publicate și pe blogul său personal, cu același nume, „MOARA LUI GELU”, cu peste 2.500.000 de vizitatori în momentul de faţă!

Folosind ca metodă de investigație critică „geografia literară”, cartea domniei sale este o mărturie tulburătoare a unui spațiu literar geografic provincial, care pune niște întrebări de la care TU, cititorule, nu te poți sustrage, indiferent unde te-ai afla.

 

de prof. Valentin LUPEA





 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu