marți, 24 mai 2022

Maramureșeni și Poezia la Iași

 

                                                                                                   de Gheorghe Pârja

Ieri, a început, sub umbra eminesciană a Teiului din Copou, Festivalul Internațional POEZIA LA IAȘI, ajuns anul acesta la a VIII-a ediție. Este cel mai mare Festival dedicat poeziei din această parte a Europei. Sunt prezenți 70 de poeți din România și din alte 16 țări. După experiența de anul trecut, când Maramureșul a fost reprezentat de poeții Gheorghe Mihai Bârlea, Nicolae Scheianu și Gheorghe Pârja, pot depune mărturie că vechea capitală a Moldovei este, într-o formă nouă, o veritabilă Capitală a Poeziei Internaționale. Este o întâlnire de elită, dăruită iubitorilor de poezie, în cetatea de unde Mihai Eminescu a dat de știre lumii că și pe aceste locuri se naște marea poezie.

Deși am fost cutreierați de pandemie, iar în apropiere se aud tunuri și rachete ucigătoare, poezia nu se dă bătută. Continuă să respire și să cucerească inimi, să cinstească măreția Cuvântului și suplețea ideilor. La Iași, se adună în piețe acel public damnat al versului rostit de autori, oferind imaginea sensibilității și a emoției în direct. Poeții lumii au acceptat să vină, să revină, la Iași, unii cu bucuria revederii, alții pentru prima oară, după ce s-au lăsat convinși de povestea auzită de la alți prieteni ai poeziei, despre întâmplările miraculoase ale Poeziei la Iași, după cum mărturisea poetul Adi Cristi, directorul Festivalului Internațional. El însuși un poet cu un talent incontestabil. Pentru criticul Ioan Holban, Adi Cristi este „poetul care nu lasă vreo vârstă netrăită, își reconfirmă cu fiecare carte nouă, locul de pe primul raft al bibliotecii poeziei noastre de azi.”

Anul trecut, Marele Premiu al Festivalului a fost acordat poetului francez Jean Poncet, un mare iubitor al culturii române. Pentru antologia sa dedicată lui Lucian Blaga a câștigat mai multe premii literare. În 1997 a fost distins cu Premiul „Lucian Blaga” la Festivalul Internațional de la Cluj-Napoca, dedicat autorului „Mirabilei semințe.” A început să publice, în ediție bilingvă, integrala operei poetice a lui Lucian Blaga, în 13 volume. Am avut șansa să ne cunoaștem bine, prin intermediul prietenului comun, scriitorul Horia Bădescu. Jean Poncet este prezent și la ediția din acest an a Festivalului ieșean. Sunt prezenți la Iași, în 2022, scriitori din Belgia, Brazilia, Croația, Franța, Grecia, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Spania, Tunisia, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Se vede că Iașiul se manifestă din plin ca spațiul în care contemporani suntem cu veșnicia, prin atestarea vechimii dintotdeauna a vieții și mai ales a celor care nu au încetat să viseze cu sensibilitatea poeziei. În această săptămână de mai, Iașiul este din nou Capitala europeană a poeziei. În cele 7 zile ale Festivalului (22-29 mai) autorii invitați se vor întâlni cu elevi din 11 licee ieșene, cu bucuria unor recitaluri lirice și dialoguri libere. Participanții vor susține recitaluri la Muzeul Municipal „Regina Maria,” vor fi lansări de cărți apărute recent. Un moment aparte va fi recitalul de poezie al actorului francez Charles Gonzales, din creația unor poeți ieșeni.

Și la această ediție a Festivalului „Poezia la Iași” au fost invitați doi poeți din Maramureș: Nicolae Scheianu și Gheorghe Pârja, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Reprezentanța Maramureș. Amândoi sunt prinși în arhitectura evenimentului ieșean, în recitaluri de poezie, în dialoguri libere cu participanții. Folositoare pentru cunoașterea poeziei altor țări sunt recitalurile scriitorilor invitați de peste hotare. Dar și contactul lor cu universul liric românesc. „Iașiul se regăsește astăzi pe harta cuvântului lumii, cel care sensibilizează, care te face să te simți nemuritor, chiar și numai în secundele rostirii care contează,” îmi spunea zilele trecute poetul Adi CRISTI, directorul Festivalului de Poezie de la Iași.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Iași, prin Casa de cultură „Mihai Ursachi,” în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Despre acest eveniment cultural voi reveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu