luni, 8 mai 2023

Ziua Artistului Plastic Băimărean, o zi de sărbătoare a întregii comunități

 

Ziua Artistului Plastic Băimărean este o zi de sărbătoare a întregii comunități, este ziua în care se omagiază trecutul artistic al orașului se sărbătorește, se apreciază prezentul artistic și artiștii care și-au pus amprenta orașului prin lucrările și activitatea lor, este ziua care reprezintă continuitatea acestei tradiții, acestui simbol al orașului care este arta băimăreană. Baia Mare este un nume pe mapamond datorită artiștilor.

Laura Ghinea, președintele U.A.P.R. filiala Baia Mare a salutat artiștii și publicul iubitor de artă care s-a adunat cu ocazia acestei sărbători în grădina Coloniei Pictorilor, care an de an se îmbogățește cu noi sculpturi, însă Ziua Artistului Plastic Băimărean a început de dimineața cu momentele de comemorare la cele două Panteoane aflate în cimitirul romano-catolic și reformat. În jurul amiezii au fost dezvelite alte 10 panouri urbane cu lucrările artiștilor exact în locul în care au fost create, obținând astfel o viziune a artistului, a locului în trecut și ceea ce vedem astăzi. În total ne putem bucura de 25 de panouri în total, care de vineri pe lângă imaginea oferită primim și informații despre autor, despre pictură, și printr-o hartă interactivă putem identifica cu exactitate locul în care sunt amplasate.

Înainte de acordarea titlului Artistul Anului 2023, Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare a mulțumit artiștilor plastici pentru simbolul pe care-l duc mai departe prin creațiile lor și elevilor Colegiului de Arte pentru modul în care alimentează și energizează toată mișcarea culturală artistică a Băii Mari.

Titlul Artistul Plastic al anului 2023 a fost înmânat, cu toată aprecierea, pictorului Dorel Topan.

Dorel Topan a fost plăcut surprins, a dedicat titlul tuturor colegilor artiști plastici.

Laura Ghinea a dezvăluit activitatea amplă al lui Dorel Topan chiar și în afara atelierului, pentru că lucrează în cercetare, și cea teoretică, de muzeologie, scenografie, dar și pe partea de biserică.

La faza națională a Olimpiadei de artă, Colonia Pictorilor a oferit în acest an, pentru prima dată un premiu, care i-a revenit elevei de clasa XI-a,  Alessia Lara Crăciun.

Momentul zero în 2004, a dezvăluit dr. Tiberiu Alexa, critic de artă, acum 20 de ani a fost Hotărârea de Consiliu Local care instituia Ziua Artistului Plastic Băimărean pe data de 5 mai. Cu o lună mai târziu, în parteneriat cu U.A.P. s-a instituit marele premiu anual pentru arte plastice.

Baia Mare este singurul oraș din România care comunitatea își onorează artiștii plastici prin premiu.

 

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu