luni, 8 mai 2023

Prieteni dragi în bătătură la Vasile Bele!

 


Motto:

,,Viața trece repede, amintirile sunt
Clopote ce bat la porțile uitării,
Ca umbra trecem pe acest pământ,
Ajungând dintr-o dată în lumea tăcerii".
(Grigoraș Ciocan, din poemul: ,,Clopotele care bat la poarta uitării").
O seară binecuvântată! Prieteni dragi... în vizită. Mă bucur. Este vorba despre fârtatul Nelu Danci din Plopiș și poetul Grigoraș Ciocan - Sălnița (Tg. Lăpuș). Nu au venit cu mâna goală, vorba românului.
Poetul Grigoraș Ciocan, a mai făcut un pas în față. Un pas... literar. A reușit să tipărească încă două volume de versuri.
- ,,Clopotele care bat la poarta uitării", volum apărut în Colecția Poesis, la Editura eCreator, Baia Mare, 2023, ISBN 978-630-6558-04-9, 104 p., cu o prefață semnată de către prof. drd. Petronela Apopei, numită ,,Suflet în lacrimi", în care, printre alte referiri critice, afirmă: ,,Grigoraș Ciocan își creează propriul univers de zâmbete scriind versuri care îi însoresc sufletul mai greu încercat de viată". Da! Volumul este dedicat soției sale, care a ales să plece în Grădina Raiului mult prea repede. Veșnică pomenire și nemurire. Chiar dacă este un volum dedicat In memoriam, poetul deschide caseta sufletului său, cu poemul: ,,Cei dragi nu pier!", din care citez:
,,Când cei dragi se duc la cer,
Să știți că ei nu pier!
De-acolo de sus privesc blând,
La cei rămași pe pământ.
Frântă inima rămâne,
Când cineva pleacă din lume,
În zadar lacrimi vărsate,
Că nimic nu se mai poate...", (p. 11).
Un grupaj de poezii interesante. Volumul este unul interesant. Cititorul beneficiază de o prezentare marca Grigoraș Ciocan. Adică, autorul, își face o scurtă prezentare. O viață destul de ,,întortocheată", ai fi tentat să zici. Drumuri prin ,,țări străine" - Irak, Israel, Spania. Drumuri prin țară - Dej, Satu Mare, Baia Mare, Orăștie, Oradea sau Bistrița. Printre ele, a mai rămas și pe-acasă. Cu familia care l-a iubit necondiționat.
,,Niciun om pe lume nu-i doar un ostrov...", este o altă referință, semnată de către dr. psih. Adriana Crăciun - Brașov.
Prof. Valentin Lupea, afirmă că: ,,În dangăt de clopot la poarta uitării, cu Grigoraș Ciocan", și că: ,,Grigoraș Ciocan este conștient de faptul că persoanele care lasă în urmă anumite evenimente negative ar fi bine să nu se-ncarce cu regrete și eșecuri din trecut, ci să facă loc mai mult aspectelor pozitive din trecutul și prezentul ființei umane, tocmai pentru reglarea emoțională normală a stării generale a combatantului activ în arena triumfului unor noi idei constructive", (p. 89).
Cu un motto din Jorge Luis Borge, din ,,Remușcare", prin vocea literară a Danei Zen, de la Satu Mare, aflăm despre ,,Acel 《Ceva》din tine!". Este referința critică a scriitoarei Dana Zen, care afirmă: ,,Chiar și atunci când nimeni nu mai trece pe sub fereastra ta, într-o imensă mantie de umbră, bucuriile sunt totuși acolo, în amintiri".
Felicitări, Grigoraș Ciocan pentru activitatea literară! Voi reveni, cât de curând!
- ,,Bancuri mai hazlii", aceeași Colecție Poesis, apărut la Editura eCreator, 2023, ISBN 978-630-6558-01-8, 138 p., prefațată de către prof. (drd.) Petronela Apopei. Prefațatoarea, numindu-și cuvântul Domniei Sale: ,,Umorul și românii", afirmă: ,,Bancurile alese de autor se referă la diferite categorii sociale, ocupații, situații diverse, care evident creează stare de râs și dispoziție de chef de viață. Personajele sunt țărani, meseriași diverși, oameni, pur și simplu...", (p. 6-7).
Dr. psih. Adriana Crăciun (BV), prof. Valentin Lupea și Dana Zen (SM), susțin și girează și pentru această apariție editorială.
Felicitări, (cu repetiție!), Grigoraș Ciocan!
Pe curând!
Vasile Bele, Chiuzbaia, 9 mai 2023
- membru L.S.R., Filiala Cluj-Napoca;
- membru U.Z.P.R., Filiala Vâlcea;
- președinte ASCIOR - Aria Maramureș;
- Cenaclul Scriitorilor din Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu