joi, 25 ianuarie 2024

Propaganda și războiul

 


                                                                       de Gheorghe Pârja

După cum ați observat, dar am și declarat, nu prea scriu despre războiul din Ucraina, deoarece nu am date suficiente ca să vă pot trezi interesul. Ce văd eu vedeți și dumneavoastră la televizor. Adică moarte și ruine. Așa că suferim împreună. Caut oameni de încredere, care comentează fapte văzute, trăite ori confirmate. Așa mi-am adus aminte de domnul Marin Gherman, român din Cernăuți. Este politolog, scriitor, jurnalist, doctor în științe politice. L-am întâlnit la Cernăuți la Centenarul Unirii Bucovinei cu România, unde am fost împreună cu universitarul Gheorghe Mihai Bârlea. Vreme trece, vreme vine… Acum Marin Gherman este lector universitar la Universitatea din Suceava, stabilindu-se în România după începerea războiului. Scrie în presa de limba română din Cernăuți, dar și în presa din Țara-Mamă. Mi-a atras atenția că domnul Gherman este specialist în demontarea fake news-lui, cercetează dezinformarea și manipularea în Europa de Est.

Da, este omul de care am nevoie! Mai ales că urmărește propaganda războiului din Ucraina. Fiind aproape de sursele dezastrului, fiind condus de conștiința faptului adevărat putem privi mai cu încredere realitatea încrâncenată. Rusia câștigă războiul împotriva unei coaliții occidentale condusă de NATO, potrivit propagandei pro-Kremlin. Marin Gherman răspunde: în realitate, NATO nu este parte a conflictului armat, dar sprijină eforturile defensive ale Kievului. Narațiune scrisă pe frontispiciul Kremlinului: Rusia înfrânge NATO pe câmpul de luptă din Ucraina. De ce este falsă această narațiune? O demontează Marin Gherman. Poveste falsă. Potrivit presei guvernamentale ruse, victoria trupelor Moscovei asupra unei coaliții occidentale conduse de NATO pe teritoriul Ucrainei este iminentă. Propaganda pro-Kremlin susține că Rusia nu luptă împotriva Armatei ucrainene, ci împotriva trupelor NATO și altor formațiuni militare din peste 50 de state ale lumii.

Eșecul contraofensivei ucrainene, lansată în iunie 2023, și preluarea inițiativei de către Rusia pe câmpul de luptă, în contextul discuțiilor despre sistarea ajutoarelor financiare și militare pentru Ucraina, sunt prezentate ca fiind o înfrângere a NATO. Domnul Gherman vine cu fireasca corecție. În realitate, forțele NATO nu participă în războiul din Ucraina și nici un stat membru nu este în stare de război cu Rusia. Din vara anului 2022, propaganda rusă dezvoltă o narațiune falsă, potrivit căreia Rusia luptă împotriva NATO, pe teritoriul Ucrainei. Această narațiune a fost necesară pentru a le explica cetățenilor ruși de ce Kievul nu a putut fi ocupat în câteva zile, iar Ucraina a rezistat atât de mult în cadrul operațiunii militare speciale. Invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei a fost catalogată, în repetate rânduri, drept un atac armat neprovocat de către Adunarea Generală a ONU și comunitatea internațională.

Dreptul internațional permite sprijinirea unui stat agresat militar. Domnul Gherman crede că situația de pe câmpul de luptă din Ucraina nu indică o înfrângere iminentă a trupelor Kievului, citând presa guvernamentală rusă. În ciuda lentorii contraofensivei și a sistării unor programe de sprijin pentru Ucraina, războiul a devenit unul de uzură, o confruntare pozițională care, potrivit experților militari, se aseamănă cu o partidă de șah. Rusia dezvoltă această poveste falsă pentru a încuraja înscrierea bărbaților în armată, prezentând evenimentele din Ucraina ca o confruntare militară cu majoritatea statelor dezvoltate ale lumii occidentale, din care Moscova iese învingătoare. În anul 2023, presa guvernamentală rusă scria că NATO sprijină Ucraina pentru a cauza un război mondial. În toamna anului trecut, propaganda rusă susținea că Occidentul are nevoie de război pentru a distruge Rusia, iar pacea depinde doar de SUA.

Presa rusă a mai scris că Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru a opri o invazie NATO asupra sa. Occidentul plănuia să ocupe Donbasul, Crimeea și alte teritorii rusești, scria propaganda pro-Kremlin, ca să justifice invadarea Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a suferit înfrângeri semnificative pe câmpul de luptă, în condițiile în care Ucraina este un stat post-sovietic, cu o armată care încă nu a ajuns la standardele de pregătire și de echipare ale NATO. Fără echipamente performante – rachete cu rază lungă de acțiune, aviație modernă – Ucraina a provocat pierderi mari Rusiei. Într-o eventuală confruntare convențională cu NATO, însă, Rusia ar fi fost depășită de departe la toate capitolele, ceea ce arată absurditatea tezei propagandei ruse.

M-am folosit în acest text de un articol semnat de dr. Marin Gherman, în publicația Veridica, specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor fake news, dezinformare și manipulare în Europa Centrală și de Est. Obiectivele acestei publicații sunt creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a fenomenului, a rezilienței societății, precum și promovarea valorilor democratice. Textul domnului Gherman a fost publicat și în revista Observator Cultural. Mă voi mai rezema pe textele acestui autor care poate face lumină în locuri confuze pentru mulți dintre noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu