miercuri, 31 ianuarie 2024

Remigrație

                                                                               de Gheorghe Pârja

Urmăresc cu mare interes fenomenul deplasărilor de populații dinspre sărăcie spre un orizont promițător. Te înduioșezi și te liniștești că poți da dovadă de omenie. Cum am fost noi, românii, după atacul Ucrainei. Dar fenomenul are și alte fețe. Și are durată și amploare. Anul trecut, în Uniunea Europeană s-a înregistrat un record al imigrației, cifrele cererilor de azil depășind un milion. Cele mai multe cereri au venit tot din partea sirienilor, dar solicitări au fost și din partea cetățenilor turci. Principala destinație în Uniunea Europeană a fost Germania. Lecția doamnei Merkel nu s-a uitat. Ea a fost cancelarul care le-a arătat calea râvnită. Se pare că au apărut saturația și alte complicații cu străinii. Parlamentul European a anunțat la sfârșitul anului trecut un acord asupra unei reforme a sistemului de azil. Ele vizează controlul la graniță, selecția solicitanților, solidaritate între statele membre.

Noul criteriu pune o povară asupra țărilor din sudul Europei, în sensul responsabilității. De pildă, selecția persoanelor care solicită azil este un element central al acordului dintre statele membre, fiind catalogată drept procedură de frontieră. Dacă nu au nicio șansă de a primi azil vor fi deportați imediat. Pentru a pune în practică acea procedură se vor construi centre speciale în apropierea frontierelor. În ceea ce privește beneficiarii de protecție temporară, datele indicau la sfârșitul lunii octombrie un număr de 4,3 milioane de oameni care au fugit din Ucraina în urma invaziei Rusiei. Cei mai mulți au fost găzduiți de Cehia. Se vor prelungi perioadele de reținere a unui migrant la frontierele externe ale Uniunii Europene, unde se află și România, procedurile de examinare a cererilor vor fi mai rapide și mai simplificate, astfel încât solicitanții să poată fi deportați mai ușor.

Este primul document care schimbă radical atitudinea Europei față de imigranți. Evident, acordul statelor membre pentru a reforma sistemul de azil a fost denunțat de apărători ai drepturilor omului, fiind numit acest acord prost conceput, costisitor și crud. Și că face de rușine cele mai frumoase valori ale Europei. S-a amintit în dezbateri și potențialul de rasism al legilor care propun reglementarea, încetinirea și descurajarea fluxului de imigranți. Voci autorizate au respins categoric vreo umbră de rasism în această ecuație. Mulți activiști, care îmbrățișează această temă, își recită cathehismul. Îngrijorarea crescută a europenilor în fața fluxului de imigranți a dus la acest proiect de reglementare a politicilor de azil. Potrivit publicistei Stela Giurgeanu, recent, Universitatea Phillipps din Marburg, Germania, a desemnat cuvântul indezirabil al anului 2023 – REMIGRAȚIE. Cuvântul, deși a fost folosit pentru repatrierea voluntară a persoanelor alungate din țările lor, din varii motive, acum a primit un nou înțeles în viziunea partidului de extremă dreaptă din Germania.

AFD susține că persoanele care au imigrat în Germania ar trebui expulzate forțat din țară. Chiar dacă au cetățenie germană, chiar dacă s-au născut în Germania. Unde sunteți, doamna Merkel? Cea care-i chemați pe năpăstuiți în țara dumneavoastră. Cât de repede a trecut vremea altruismului interesat! În traducere românească, REMIGRAȚIE ar însemna întoarcerea acasă a celor plecați din țară. Ar fi bine să se întâmple reîntoarcerea unei părți dintre cei plecați din România. Povestea este mai complicată și uneori amăgitoare. Cert este că Europa a devenit cam saturată și sătulă de imigranți. De aceea s-a născocit acest cuvânt. Care deo­camdată este doar atât. Un cuvânt. Este bine să știm de el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu