miercuri, 24 ianuarie 2024

Luminita Arhire: Atacul urșilor

Să ne imaginăm că un grup de oameni de afaceri, buni la suflet și iubitori ai democrației, se hotărăsc într-o zi să dea un premiu unui edil-model, pentru că e un susținător admirabil al valorilor europene într-un oraș din… România, să zicem, ca să avem un studiu de caz. Din puținul lor, întreprinzătorii oameni de afaceri din orașul respectiv strâng, cu chiu cu vai, un milion de coco și le mai rămâne și o sumă-cheie de 5 euro pentru a tipări o diplomă cu elogii pe măsură. Zis și făcut… umplu dânșii sacoșa cu cash-ul, că doar n-o să se încurce cu transferuri bancare, leagă o fundă de atlas peste zona bombată obraznic a sacoșei, ca pentru orice premiu oferit în mod civilizat, pun diploma plastifiată deasupra și adaugă o listă cu sponsorii, așa, cât să nu-și aroge alții meritele și efortul…

La ceremonia de premiere însă, primarul euroatlantic ține un speech deosebit de virulent și de curajos la adresa urșilor, o specie foarte rea și dușmănoasă, afirmând într-un interviu televizat:

„…am spus foarte clar că urșii sunt o ameninţare reală, am povestit ce încercări de destabilizare au făcut urșii prin zonele din jur şi cumva cu acest premiu oamenii de afaceri au vrut să sublinieze …. dar imediat au sărit urșii în sus, au publicat o poză cum mi s-a înmânat acest premiu și-au început să mă atace pentru că am acceptat acest premiu!”

Deoarece, cred că ați înțeles, urșii, nervoși și dezlănțuiți, l-au încolțit pe primar. Ei nu pot să-l sufere și vor să-l dea la DNA, în mod mișel, ca pe Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, numai și numai pentru că primarul nostru este progresist, anticorupt la maxim și euroatlantic precum Radu Tudor, cel care de când a primit suficiente războaie pe planetă, ca să le tot comenteze în calitate de analist militar, nu se mai joacă cu autostrada în țărână, ci s-a reprofilat pe jocuri cu avionașe de luptă, categoria „expert”, computerizate.

Oamenii de afaceri care au strâns coco cu coco modesta sumă de bani s-au plâns și dânșii de atacul urșilor și au declarat hotărâți:

„Imediat au apărut şi în diferite publicaţii media tot felul de discuţii, pentru că premiul este dotat cu un milion de euro -mare scofală! n.n.- cum sunt, de altfel, foarte multe premii de acest gen, de anvergură… sunt dotate cu sume de bani tocmai ca să arate mai mult decât o diplomă, cumva să arate că este un premiu care chiar premiază lucruri extraordinare. Noi încă nu i-am dat sacoșa cu aceşti bani, dar deja sunt discuţii, iar primarul şi pentru asta este atacat şi e pentru noi toată discuţia asta… şi, mai ales, atacul urșilor doar dovedeşte cât de bine a fost ales primarul ca prim laureat al acestui premiu. Este extrem de curajos şi faptul că ne atacă urșii pentru acest semn de solidaritate faţă de bunul nostru primar euroatlantic, doar ne confirmă că orașul nostru este pe drumul cel bun, că în continuare se luptă cu cine trebuie, că arată că este curajos şi că nu a uitat valorile sale de libertate şi de democraţie!!!”

Deci, urșii sunt de vină… altfel, dacă nu se trezeau ăia să mormăie, primarul cel brav își lua sacoșa acasă, își punea diploma înrămată pe peretele din sufragerie și se-apuca să cheltuiască euroii cu multă responsabilitate. Aceasta este o poveste cu-adevărat europeană, cu valori și principii, cu edili pozitivi și urși negativi, poveste din care oricând putem trage învățăminte. Iar orice asemănare cu recenta întâmplare de la Timișoara și cu premiul de 30 000 de coco oferit doamnei Maia Sandu, de profesie președintă de țară, de către domnul primar Dominic Fritz, este cu totul întâmplătoare. La fel cum cu totul și cu totul întâmplătoare este asemănarea între citatele din text și ceea ce a declarat presei domnul Dominic Fritz.

„Ascultă ursul din tine”, deci… Ei, ascultă-l, eu nu zic să nu-l asculți… dar, dacă-l prinzi că mormăie împotriva euroatlanticilor de frunte lipește-i, măi dragă, un plasture baban pe bot!

 

Autor: Luminita Arhire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu