Marcel Ciolacu, un politician puţin cunoscut înainte de a deveni preşedintele PSD, s-a calificat la locul de muncă. Nu a fost văzut în cercul de apropiaţi a foştilor lideri PSD. Nu ştim dacă, aşa cum este cazul lui Victor Ponta, a crescut şi s-a format lângă Adrian Năstase sau Ion Iliescu. Nu sunt cunoscute relaţiile lui cu Mircea Geoană.
Bănuim că nu a fost nici în cercul de apropiaţi ai lui Victor Ponta. Nu o mai punem la socoteală pe Viorica Dăncilă pentru că a fost o apariţie pasageră în fruntea PSD. Ceea ce pare să se ştie este că nu a fost un apropiat al lui Liviu Dragnea.
Având în vedere aceste date nu pare să existe niciun impediment pentru actualul lider PSD să se întâlnească, în mod oficial, cu primul ministru, care face parte din PNL, sau chiar cu omologul său, preşedintele Ludovic Orban.
Lui Marcel Ciolacu nu i se pot reproşa personal greşelile pe care de-a lungul timpului le-a făcut PSD. Pentru simplul fapt că nu a avut putere de decizie.
Acelaşi lucru se poate afirma şi despre Florin Cîţu. Actualul premier nu a avut funcţii de conducere în PNL decât în timpul Guvernului Orban, când a condus Ministerul de Finanţe. Aşadar, asupra lui Florin Cîţu apasă un surplus de responsabilitate.
Când inviţi un oaspete în casă, indiferent de statutul lui social, te pregăteşti cât de cât. Cum s-a pregătit premierul Florin Cîţu de întâlnirea cu liderul principalului partid de opoziţie? Cum altfel decât scriind un text pe pagina de facebook. Aici ar trebui să facem o precizare. Politicienii, în marea lor majoritate, la fel ca primarii, nu-şi scriu ei personal textele pe facebook. Au oameni plătiţi, consilieri, care scriu în locul lor. Aşadar ce a putut citi domnul Marcel Ciolacu pe facebook-ul lui Florin Cîţu? O critică la adresa PSD: „În guvernarea PSD România a avut cea mai mare rată a inflaţiei din UE 3 ani la rând. Mai clar, România a condus topul ruşinii în UE 3 ani la rând când a fost guvernată de socialişti. Rata inflaţiei în guvernarea PSD a ajuns la 5,4%. Nici până azi psd-iştii nu şi-au cerut scuze în faţa românilor pentru o astfel de „performanţă”. Cine ştie, poate astăzi este ziua în care îşi vor cere scuze”.
Frumoasă primire! Ţinând seama că Florin Cîţu a fost cel care l-a invitat pe liderul PSD la întâlnire, nu a fost un gest frumos.
Răspunsul preşedintelui PSD a fost pe măsură. Marcel Ciolacu a declarat că deşi discuţia era axată pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă premierul nu a oferit date concrete.
Aici ar trebui să-i dăm dreptate liderului PSD. Nu se prea cunosc date despre acest plan în care se pun atâtea speranţe. Vor fi sprijinite intreprinderile mici şi mijlocii? Se vor duce miliardele de la UE spre intreprinderile de stat, spre salariile bugetarilor? Mai multe explicaţii nu ar strica.
Dar să ne întoarcem la relaţiile dintre liderii partidelor care şi-au asumat sarcina de a conduce România. De ce nu se înţeleg în primul rând liderii partidelor? Pe cale de consecinţă de ce se duşmănesc la nivel local organizaţiile PNL cu organizaţiile PSD?
Probabil oamenii de rând ar dori să afle răspunsul la o întrebare de genul acesta direct de la cei în cauză. Răspunsurile lor se regăsesc în textuleţe de genul celui postat de premierul Cîţu. Politicienii se fac incapabili unii pe alţii. PNL acuză PSD că a guvernat prost, iar PSD acuză PNL că guvernează prost. Din acest cerc vicios al acuzaţiilor nu se poate ieşi.
Acestea fiind datele problemei se înţelege că nu poate exista o „întâlnire istorică” între liderii politici, între conducerile partidelor care îşi asumă guvernarea în mod alternativ, după cum decid alegătorii. Sau nici măcar după cum decid alegătorii, ci după cum decide preşedintele ţării. Este corect? Aşa Constituţie ne-am făcut.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia
zilei Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu