luni, 3 mai 2021

Liturghia din ziua de Paști, la Catedrala Mitropolitană | Eclesiarhul Catedralei, ridicat la rangul de arhimandrit


La Praznicul Învierii Domnului, 2 mai 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. La slujbă a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș.

Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, titrează Radio Renașterea.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a dat citire Scrisorii Pastorale din acest an, intitulată „Pământul nostru-i scump și sfânt, că el ni-e leagăn și mormânt!”, titlu inspirat din poezia „Noi vrem pământ” a poetului George Coșbuc. Astfel, ierarhul a subliniat importanța valorificării liturgice și culturale a mormintelor, în contextul „Anulului comemorativ al celor adormiți în Domnul”.

„Sfântul Sinod a dedicat acest an pastorației românilor din afara țării și comemorării celor adormiți în Domnul. Gândindu-ne la cei plecați în eternitate vom valorifica liturgic și cultural mormintele lor, vom avea în grijă cimitirele”.

„Sufletul îți cere să ai un mormânt al celor plecați, lângă care să te reculegi, să pui o lumânare și o floare, să-ți dai seama că faci parte dintr-un șir nesfârșit de oameni minunați care-ți dau încredințarea că nu ești suspendat într-un vid, ci că faci parte dintr-un neam”, a spus ierarhul.

„Din Sfântul Mormânt a înviat Domnul Iisus Hristos la Paști, iar la a doua Lui venire, din mormintele lor, vor învia toți morții noștri. De aceea, noi avem o cinstire deosebită pentru mormintele strămoșilor”, a mai adăugat Mitropolitul Clujului.

„Sfântul Mormânt din Ierusalim, mormintele celor dragi la care ne cere Sfântul Sinod să medităm în acest an, ne duc cu gândul la Învierea Domnului și, apoi, la învierea noastră a tuturor. Meditând la mormintele celor dragi realizăm dimpreună cu Coșbuc că pământul pe care călcăm este un pământ sfânt: «Pământul nostru-i scump și sfânt,/ Că el ni-e leagăn și mormânt;/ Cu sânge cald l-am apărat,/ Și câte ape l-au udat/ Sunt numai lacrimi ce-am vărsat»”.

Părintele Mitropolit Andrei a subliniat în mesajul său pascal și că potrivit tradiției noastre creștine, morții se înhumează și nu se incinerează:

„Odată cu secularizarea și cu îndepărtarea societății de tradiție, practica incinerării a reapărut. Biserica respinge această practică pentru că în Scriptură cuvântul lui Dumnezeu zice: «pământ ești și în pământ te vei întoarce» (Facere 3, 19). Nu e vorba că Dumnezeu, la Parusie, nu-i va putea învia și pe cei incinerați, ci e vorba de cuvântul Lui pe care l-am citat și de faptul că înmormântarea mărturisește atât stricăciunea, cât și preamărirea și învierea trupurilor”.

Sursa: NapocaNews 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu