joi, 20 mai 2021

Noile construcţii politice post-pandemie

 

Partidele politice se adaptează din mers realităţilor sociale, ţinând seama în foarte mică măsură de realităţile economice ale momentului.

Mai degrabă se poate spune că partidele profită de situaţia economică rea decât încearcă să contribuie la îmbunătăţirea economiei.  Şi nu este vorba doar de partidele de opoziţie.

Fie că sunt la guvernare, fie că se află în opoziţie, formaţiunile politice încearcă să profite de orice situaţie pentru a-şi conserva şi creşte cât de puţin capitalul electoral.

  În această perioadă partidele din arcul guvernamental ezită în a lua măsuri reformiste. Benefică la modul general, orice măsură reformistă afectează o anumită categorie socială. Iar cei afectaţi vor mai vota partidul respectiv.

Acestea sunt lucruri care se ştiu, dar cu toate acestea nu sunt eliminate din comportamentul partidelor.

Toată omenirea, de la cel mai simplu cetăţean până la cel mai deştept economist,  recunoaşte că lumea se va schimba după pandemie.  Dacă lumea se va schimba normal ar fi ca şi partidele politice să se schimbe. Desigur, avem în vedere o schimbare în bine. Nu trebuie să consulţi sondajele pentru a constata că majoritatea cetăţenilor sunt sceptici. Pur şi simplu oamenii nu pot crede că partidele politice se pot schimba în bine.

Să luăm ultimele partide apărute pe scena politică. Se guvernează mai bine de când au intrat în parlament USR şi PLUS, iar apoi au ajuns la guvernare? Întrebarea aceasta nici nu are nevoie de un răspuns.

Parlamentul a făcut un salt calitativ de când din el face parte un partid nou-nouţ? Desigur, ne referim la AUR. Am avea parte de o guvernare mai bună dacă un partid nou ar ajunge ” la butoane”? Nici vorbă.

Dacă partidele noi nu aduc un plus de valoare ce-i de făcut? Cei mai mulţi cetăţeni recurg la metoda cea mai la îndemână: nu participă la vot. Nu este o soluţie. Soluţia salvatoare nu poate veni decât tot de la partide.

Construcţiile politice noi se pot realiza, în mod paradoxal, prin permutări, prin alianţe. Două, trei partide care fiecare în parte are mai multe calităţi negative, realizând o alianţă pot împreună oferi soluţii mai bune decât ar fi în stare fiecare partid separat.

 Succesul Germaniei se datorează modului în care se realizează alianţele politice. La noi niciun partid nu este capabil să câştige singur alegerile şi în acelaşi timp partidele nu sunt capabile să realizeze alianţe de lungă durată.

Toate alianţele s-au rupt, de la CDR, Alianţa DA, USL până la ultima alianţă PSD şi ALDE.

Actuala coaliţie de guvernare stă cu sabia deasupra capului. De la un moment la altul se aşteaptă ca USR-PLUS să se supere ca văcarul pe sat şi să părăsească guvernarea.

Dacă nici în cea mai groaznică situaţie, criza de pandemie, partidele nu simt impulsul de a coopera, atunci ce ar putea obliga aceste partide, care până la urmă ne conduc, să se unească? Eventual un război nuclear, o ciumă bubonică?

Se vorbeşte mereu despre noi construcţii politice. Vede cineva posibilă o nouă construcţie politică? Nu există nicio îndoială că este nevoie de stabilitate. Cu actualele partide parlamentare cum s-ar purtea realiza o stabilitate dincolo de orice dubiu? Într-un singur fel: o alianţă între partidele mari. Avem două partide mari. Nu sunt doar mari, ci au şi o lungă experienţă la guvernare.

Se înţelege că vorbim despre PNL şi PSD. Dar îşi imaginează cineva că aceste partide se pot uni pentru a trece ţara prin criză? Nu. Nimeni nu crede într-o astfel de alianţă.

În aceste condiţii se mai poate vorbi despre o nouă construcţie politică? Nu se poate vorbi. Ajungem astfel la concluzia că pandemia schimbă întreaga lume, dar nu şi partidele politice.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu