luni, 26 iulie 2021

Gelu Dragoş, un împătimit al scrisului

 


Sunt tot mai rari cercetătorii temerari care caută în arhive să cerceteze lucruri efemere. Multă vreme nu am înţeles de ce rubrica "Revista revistelor" o întâlneşti pe ultima pagină a unei publicaţii. Redactorul, adesea un pseudonim, ne delectează cu spicuirea şi prezentarea succintă a unor publicaţii. Am aflat într-un fel secretul care înseamnă un spirit de prietenie a jurnaliştilor ce se obligă, benevol, să semnaleze apariţiile tipografice.

Gelu Dragoş şi-a ales un asemenea tip de cercetare efemeră, care prezintă istoria revistelor şcolare. Lucrarea de faţă are o dublă semnificaţie: pe de o parte surprinde o istorie documentară a revuisticii româneşti, iar pe de altă parte aduce argumente palpabile de istorie literară care demonstrează că debutul literar al multor scriitori români se întâmplă în revistele şcolare.

Gelu Dragoş este un împătimit al scrisului, un om sensibil, care recunoaşte valoarea în fiecare tânăr ce debutează într-o revistă şcolară. El însuşi este creator de reviste, numai dacă ne gândim la revista clasei sale  "Dintre sute de catarge", revistă care a obţinut la categoria ei locul I pe judeţ, de fiecare dată.  Este un om al zbaterii, a căutării frumosului de lângă noi, de aceea are meritul incontestabil de a ne prezenta una dintre cele mai reuşite monografii în lumea revistelor şcolare româneşti.

Apoi Gelu Dragoş are meritul de a ne aduce spre delectare istoria revistelor şcolare din Maramureş pe ultimii 20 de ani şi în acelaşi timp face un comentariu profund asupra revistei "Şcoala maramureşeană", contând mult faptul că deţine o rubrică de cultură la un ziar electronic şi participă activ la evenimentele majore ale Cetăţii.

Şi trebuie să mă întorc la început şi să vă spun răspicat încă o dată că rubrica de final intitulată generic Revista revistelor se naşte din dragostea jurnaliştilor către cuvântul sfânt ieşit de fiecare dată de sub tipar pentru tine, dragă cititorule!

Cartea "Revistele şcolare" este un ghid documentar şi estetic pentru dascălii care caută o clipă de nemurire în paginile unei reviste şcolare. Este o carte care a lipsit şi care lipseşte din rafturile bibliotecilor, este o carte care ne aminteşte că rubrica de final este la fel de importantă şi de frumoasă precum articolul de pe prima pagină.

                                                                                                            dr. Nicoară Mihali








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu