Mă documentez pe tema problemelor care apar când stai mult prea mulți ani la un job (o să iasă un articol beton, o să vezi!). Și, în timp ce făceam eu documentarea, am realizat că, pe lângă aspectele psihico-somatice pe care le vizam eu (și care sunt din păcate devastatoare în cazul unora...), este foarte important să ating și problemele fizice.
Mai ales când stai prea mult la birou la propriu. Căci, dincolo de un șef tâmpit, de o atmosferă colegială nașpa, de presiunea unui salariu mic și a unor beneficii care nu te satisfac și dincolo de alte multe presiuni psihice, la baza bazelor vine și statul la birou. Pe scaun. Multe ori. Care vine la pachet cu multe probleme.
Ei bine, din ce am văzut eu că spun specialiștii, am făcut o sinteză a principalelor probleme identificate. Unele sunt evidente, pe sistem furculition. Altele mai puțin evidente, dar tocmai de aceea si grijă la ele. Le luăm pe rând. Cu promisiunea că voi reveni în timp asupra fiecăruia. Pentru că le-am făcut pe toate. Greșit. Desigur. Deci io și știu.
Problemele cu spatele. Asta este evidentă. De vină este postura greșită. Ideal ar fi să stai cu spatele drept și cu coatele îndoite la 90 de grade. Și să nu stai pe scaun mai mult de 30 de minute fără să faci o pauză de mișcare de măcar 5 minute. Iar scaunul pe care stai, ah, cât de greșit acordăm atât de puțină atenție unui lucru care, practic, face parte din noi pentru atât de multă parte din viață... Ar mai fi varianta pe care am adoptat-o eu: un birou reglabil pe înălțime, dacă vrei îți pot spune mai multe.
Durerile de cap. Asta nu e chiar evidentă. Adică le simți, dar nu prea le asociezi cu statul mult la birou. Ei bine, pe lângă alte muuuuulte motive pentru care ai dureri de cap, este și faptul că stai mult la birou. Adică nu el în sine, ci ce aduce la pachet. Adică lipsa de hidratare, de oxigenare în unele cazuri. Sau faptul că, iote, au trecut 5 ore și tu nu ai mâncat nimic. Cât despre faptul că te chiorăști la ecranul ăla încontinuu atâtea ore, asta nu ajută, clar.
Kilogramele în plus. Uite că mai poți da vina și pe statul la birou pentru faptul că te-ai cam flofăit. Pe mâncatul la repezeală și de regulă de fast-food. În loc să îți duci mâncare de-acasă (alt subiect asupra căruia ar fi cazul să mai insist) sau să îți construiești programul de lucru în așa măsură încât să găsești timp să ajungi la sau să comanzi de la o cantină sau un restaurant mâncare gătită. Din nou, e mult de povestit aici. Dar mai zic doar atât: kilogramele astea în plus vin cu tot felul de boli. Adică nu este vorba doar despre greutate suplimentare (pe linie estetică, deci), ci de sănătate, în primul rând de sănătate.
Lipsa nutrienților. P-asta nu prea ai văzut-o venind. Dar explicația de bază este simplă: cine își riscă hainele de birou să mănânce o pară suculentă, niște cireșe împroșcătoare sau niște roșii zemoase? E mai ușor să o arzi cu un covrig și o sticlă de suc. Ok, exagerez un pic, dar în timp faptul că nu mănânci fructe și legume proaspete se acumulează. Și nu e bine. Despre aiurela cu suplimentele alimentare hai mai bine să nu vorbim, ok?
Problemele psihice. Poate că ar fi trebuit să le pun pe primul loc. Căci uneori sunt devastatoare. Și alimentează în mare măsură și celelalte probleme de mai sus. Anxietatea este extraordinar de des întâlnită la locul de muncă. Ok, nu doar pentru că se stă prea mult timp la birou. Dar și acesta este un factor. Uneori declanșator pentru ceea ce ar putea deveni pentru unii o problema psihică majoră. Și asupra acestui subiect voi reveni. Musai.
Cam asta a fost, pe scurt. Sper să găsești utile informațiile astea.
CRISTIAN CHINA- BIRTA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu