Fără îndoială, prin trecerea în patrimoniul UNESCO a oricărui obiectiv istoric cu potenţial turistic este o mare realizare. Roşia Montană nu este nici Luvru, nici Vaticanul, nici măcar Palatul Peleş, dar reprezintă un crâmpei de istorie. Este adevărat că foarte îndepărtat în timp, dar cu perseverenţă, cu o promovare susţinută, poate deveni un punct de atracţie care să depăşească graniţele României.
Nu ştiu dacă cei care au făcut dosarul au avut în vedere valoarea istirică a sitului sau au reacţionat politic la proiectul de exploatare a aurului din burta muntelui. Înclinăm, totuşi, să credem că a primat refuzul de a lăsa o firmă străină să scoată profit de pe urma exploatării miniere. Nici firma, Gold Corporation, nu are o imagine imaculată. Dimpotrivă, este foarte controversată datorită unor inginerii finaciare pe care le-au făcut în altă parte.
Ca orice altă mare afacere, şi în spatele proiectului Roşia Montană sunt multe interese. În primul rând sunt interese de ordin economic.
Dacă patronatul Roşia Montană cere despăgubiri de aproximativ cinci miliarde de dolari ne putem imagina ce afaceri de miliarde se pierd prin includerea sitului în patrimoniul UNESCO.
Unde sunt interese economice mari se înţelege că sunt şi interese politice la cel mai înalt nivel. Încă din timpul guvernului Cioloş, din 2017, USR s-a plasat în prima linie a susţinătorilor conservării patrimoniului istoric şi cultural de la Roşia Montană. S-au organizat proteste, s-a ieşit în stradă, s-a făcut mult tam-tam pe marginea acestui subiect.
USR PLUS a cerut imperios introducerea în programul de guvernare a trecerii în patrimoniul UNESCO a sitului arheologic şi a întregii zone. Scopul este la vedere. USR PLUS câştigă capital electoral dintr-o zonă puţin frecventată şi exploatată de partidele politice, a ecologiştilor. Nu sunt mulţi ecologişti în România, dar sunt foarte vocali şi pregătiţi de luptă pentru o idee, pentru un scop nobil.
Aşadar, includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO este o mare victorie a USR PLUS. În special Dan Barna, secondat discret de Dacian Cioloş, au instistat, au adus argumente, poate au şi şantajat PNL cu ieşirea de la guvernare, iar până la urmă au dat lovitura.
Foarte posibil ca decizia luată de UNESCO să aibă un impact internaţional. Este la modă lupta împotriva poluării, iar câteva partide, printre care şi USR PLUS, s-au remarcat prin organizarea de acţiuni civice de foarte mare popularitate.
Roşia Montană va aduce semnificative puncte electorale USR PLUS, dar mai cu seamă lui Dan Barna, foarte activ în ultima perioadă.
Pentru moment campania din PNL a trecut în plan secundar. De altfel Ludovic Orban a sesizat popularitatea subiectului şi a salutat introducerea în patrimoniul internaţional UNESCO.
Florin Cîţu pare să fi fost luat prin surprindere. Dacă va urma un proces răsunător cel ce va răspunde este premierul. Responsabilitatea financiară cade în sarcina actualului guvern. USR PLUS şi-a făcut jocul, iar PNL va plăti poliţa eventualelor pierderi, în cazul în care compania Gold Corporation va câştiga procesul prin care cere despăgubiri de cinci miliarde de dolari.
Ca întotdeuna, există două faţete ale aceleaşi realităţi. În cazul Roşia Montana este vorba despre o prezumtivă victorie şi o prezumtivă pierdere. Pe de o parte este conservată zona, pe de altă parte se pierd locuri de muncă, se iroseşte o bogăţie naturală care nu va fi exploatată. Ce se pierde şi ce se câştigă pe termen scurt? Ce se câştigă şi ce se pierde pe termen lung? Sunt întrebări la care nu se poate da un răspuns tranşant. Deocamdată s-a câştigat o victorie de către un partid politic. Ce va urma nu ştim.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu