Numărul politicienilor agresivi creşte în progresie geometrică. Să fie asta o consecinţă a prelungitei perioade de restricţii, a statului în casă cu telefonul în mână? Pe de altă parte, politicienii nu au prea respectat măsurile de restricţii.
Majoritatea dintre ei au reuşit să se fofileze. Nu este cazul să dăm exemplul senatoarei :oşoacă, o excepţie care întăreşte regula nescrisă că în momentul în care dispare un personaj excentric, nu peste multă vreme locul lui este luat de alt personaj şi mai excentric.
Nu greşim prea mult dacă spunem că Diana Şoşoacă pare a fi întruchiparea feminină a lui Corneliu Vadim Tudor.
Dar nu excepţiile alimentează tensiunile sociale, ci oamenii care par normali.
Nu ştiu dacă Nicuşor Dan trebuie inclus printre politicienii normali. Nu ştiu nici unde să o plasez pe Clotilde Armand sau pe Dominic Fritz, primarul Timişoarei. Sunt foarte mulţi politicieni în USR PLUS greu încadrabili într-o tipologie. Nu pot fi consideraţi nici ca făcând parte dintr-o grupare compactă. Nu sunt uniţi de aceleaşi idealuri, deşi aşa pare la o primă vedere.
Dacă la mai puţin de un an de la câştigarea alegerilor în Bucureşti, după ce l-au impus în faţa PNL-ului, Nicuşor Dan, el fondatorul mişcării, este atacat chiar de colegii din USR PLUS chiar că nu mai ştii ce să înţelegi. Primarul general este acuzat că organizează concursuri de angajări cu dedicaţii. Parcă PSD era partidul acuzat că angajează oameni pe criterii politice. Odată ajunse la putere toate formaţiunile politice se comportă la fel. De fapt, nu partidul în sine, ci reprezentanţii acestor partide care au obţinut o funcţie publică importantă.
Se tot vorbeşte despre reforme, despre nevoia de schimbare a legislaţiei. Problema principală este însă omul, individul care în numele unui partid a obţinut o funcţie după care se comportă ca şi cum ar fi moştenit-o din tată-n fiu.
Problema României sunt personajele care au banii în vârful pixului. Iată, Florin Cîţu s-a impus prin faptul că el este cel ce repartizează banii. Cine stăpâneşte resursele stăpâneşte partidul, iar cine stăpâneşte partidul nu mai are nicio stavilă.
Pas cu pas, unul după altul îşi fac apariţia noii baroni administrativi. Noii baroni nu mai sunt locali. Deja a apărut o nouă specie de politicieni: baronii administrativi.
Bătălia politică este de fapt o bătălie pentru resurse. Ludovic Orban a fost eliminat din rândul decidenţilor care împart resursele. Însuşi actualul guvern de coaliţie este structurat ca o maşinărie care împarte resursele de sus în jos, de la liderii partidelor spre administraţiile locale, spre ministere şi instituţii. Funcţiile de vicepremieri au fost alocate preşedinţilor de partid, respectiv Dan Barna din partea USR şi Kelemen Hunor din partea UDMR.
Florin Cîţu nu-şi poate permite să fie numărul doi în PNL când resursele sunt în mâinile lui. După cum se ştie, recent a fost asumat de guvern proiectul preşedintelui Iohannis, „România educată”. Iată ce spune premierul Cîţu: nu voi aloca bani în cercetare, educaţie, sănătate fără să avem rezultate. Asta nu cumva vine în contradicţie cu proiectul preşedintelui Iohannis?
În orice caz, lucrurile sunt atât de încurcate încât, Florin Cîţu face planuri de guvernare până în anul 2028.
Un exemplu de ambiguitate este proiectul PNRR înaintat Comisiei Europene. După ce a tăcut multă vreme, Cristian Ghinea s-a năpustit asupra europarlamentarului Rareş Bogdan, care, ca mulţi alţii, criticase prestaţia ministrului fondurilor europene, omul USR PLUS. Poate cineva garanta că ministrul Ghinea nu a realizat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă gândind ca un baron administrativ, atent la cine ar avea de câştigat? Altfel de ce Comisia Europeană a cerut refacerea PNRR, urmând ca banii să vină în ţară abia anul viitor?
Sunt prea multe ascunzişuri, prea multe decizii luate departe de ochii lumii care dau naştere la foarte multe suspiciuni privind cinstea şi onestitatea actualei puteri.
Chiar şi unii pesedişti constată cu satisfacţie că guvernarea actuală seamănă aproape până la confuzie cu guvernarea PSD.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu