sâmbătă, 31 iulie 2021

DIN NOU LA PRIETENII DIN UZDIN- VOIEVODINA - SERBIA



Maramureseni la ”Festivalul International de Poezie Drumuri de spice” la Uzdin, Voievodina, Serbia.
În zilele de 24 și 25 iulie, a.c. s-au desfășurat la Uzdin, Voievodina, Serbia – o serie de manifestări literare ale românilor din ținutul Banatului sârbesc: în primul rând, Festivalul Internațional de poezie al românilor din Uzdin și al românilor de pretutindeni ”Drumuri de spice”, aflat la a 28-a ediție , apoi recitaluri de poezie susținute de poeții prezenți și și vizite la obiective culturale ținând de istoria românilor din zonă.
Din Maramureș au participat: poetul și omul de cultură Gheorghe Mihai Bârlea, fost prefect și senator, șeful comisiei de cultură din cadrul Consiliului Județean Maramureș, Delia Muntean, profesor, critic literar, Vasile Morar, poet, deținătorul Marelui Premiu al Festivalului în 2010 și NICOLAE SCHEIANU, POET, CONSULTANT ARTISTIC, DIN PARTEA C.J.P.C.C.T. ”LIVIU BORLAN”, MARAMUREȘ, BAIA MARE, LAUREAT AL PREMIULUI ”PETRU CÂRDU” PENTRU POEZIE, la ediția din 2019 a Festivalului.
Pentru ajutorul acordat românilor din Uzdin, o oază a românismului în contextul interetnic din Serbia, participanții din Maramureș au primit diplome si premii după cum urmează: Delia Muntean - Premiul ”Tibiscus”, Vasile Morar – Premiul Uzdinului cultural ”Casa Românească”, Gheorghe Mihai Bârlea - Premiul ”Mecena” și Nicolae Scheianu – Premiul ”Pro Fidelitas”.
De menționat este faptul că Marele Premiu pentru Poezie ”Sfântu Gheorghe” al Festivalului a fost acordat poetei AURA CHRISTI din Bucuresti iar Marele premiu al culturii românilor ”Podul lui Traian” a fost acordat lui IOAN AUREL POP, președintele Academiei României.

Autor: Nicolae SCHEIANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu