joi, 13 ianuarie 2022

ROSS DOUTHAT: DESPRE DURERE SI SUFERINTA

În ultimele săptămâni am intrat în contact cu diverse persoane care ne-au spus că de mulți ani trăiesc cu durere în trup. Este o mare binecuvântare pentru aceia dintre noi care nu trăim cu durere permanentă în trup, dar o mare tragedie pentru cei care au dureri aproape permanente. Începem noul an cu un comentariu și pentru unii și pentru alții. E folositor să apreciem lipsa durerii în trup a celor mulți dintre noi și să ne solidarizăm cu cei puțini care au dureri constante.

In 2021 Ross Douthat a publicat o carte despre durerea fizică și cronică cu care se confruntă mulți dintre noi. Valoarea cărții nu este dată doar de abordarea superbă a subiectului dintr-o perspectivă seculară, dar și în faptul ca a fost scrisă de către unul din marii intelectuali creștini contemporani, Ross Douthat, catolic practicant, jurnalist la New York Times. La cei 42 de ani pe care îi are, Douthat trăiește cu durere fizică în trup din 2016 încoace. Soț și tată a patru copii, Douthat a confruntat durerea fizică zilnic vreme de aproape șase ani. Titlul cărții este The Deep Places, pe care l-aș traduce în românește “Adâncurile”. Oferim o recenzie in engleza: https://www.nytimes.com/.../the-deep-places-ross-douthat...

Lecțiile pe care Douthat le-a învățat, experiențele prin care a trecut și bătăliile pe care le-a purtat și încă le poartă pentru a putea duce o viață normală și funcțională din punct de vedere profesional sunt lucruri din care putem învăța și fiecare dintre noi, fie că suntem sănătoși ori suferinzi. Recomand cartea cu mult entuziasm. Ea poate fi comandată pe Amazon.

Douthat este un scriitor prolific care întotdeauna are ceva de spus. A scris mai multe cărți pe care le-am promovat în limba română de-a lungul anilor. Originar din New England (Noua Anglie), Douthat descinde din generații de imigranți catolici. În timp ajunge editorialist la New York Times, una dintre cele mai prestigioase profesii și funcții la care poate aspira un intelectual și jurnalist. New York Times nu este o publicație conservatoare, dar Douthat gândește și exprimă idei și poziții conservatoare. Participă săptămânal la liturghie împreună cu familia și se străduiește să mențină o relație personală sănătoasă cu Dumnezeu.

După mulți ani în Washington DC, unde muncea pentru NYT, în 2016 Douthat și soția lui, Abby, și cei doi copii pe care îi aveau atunci, se mută în Connecticut, unde își cumpără o casă. Casa este veche și șubrezită, dar familia o remodelează. Casa este așezată lângă o pădure, pe o pajiște întinsă, unde nu era neobișnuit pentru căprioare și cerbi să vină până aproape de ușa casei. În vara lui 2016 remodelarea casei e finalizată și familia începe o viață nouă, departe de vacarmul celei mai aglomerate capitale dintre capitalele lumii Washington DC.

La scurt timp după aceea încep durerile. Dureri cumplite, interminabile, permanente. Dureri în somn și dureri în timpul zilei. Dureri care se manifestau în toate organele din trup: cap, inimă, spate, picioare, gât, mâini. Dureri care preveneau somnul. Dureri care îl țineau treaz noaptea și îl împiedicau să muncească ziua. Dureri care îl țineau întins pe dușumeaua tare, îl făceau să vomite, să i se învârtă capul, îi transformau zilele în nopți și nopțile în zile. Dureri care îi transformau visele în coșmaruri și îl făceau să se trezească noaptea în transpirație și îngrozit.

Încep vizitele frecvente la medici. De fapt la o mulțime de medici din diferite orașe din Noua Anglie, apoi din New York și Washington, DC. Medicii fie că nu pot face o diagnoză a problemelor, fie că dau diagnoze eronate. Medicii prescriu o mulțime de medicamente care reduc durerea, nu o elimină, dar îl ajută pe Douthat să funcționeze cât de cât normal. Din când în când se bucură de o oră sau două fără dureri.

Pe lângă vizitele medicale, Douthat începe să-și facă o autodiagnoză. Om inteligent și educat, el citește mult în revistele de specialitate despre durere și simptomele pe care le are. Ajunge la concluzia că suferă de boala Lyme / Lyme disease.

Diagnosticată pentru prima dată în SUA în 1973, Lyme disease este atribuită mușcăturilor păduchilor care trăiesc în părul și blana cerbilor și căprioarelor. Este o boală care până astăzi rămâne incurabilă. În timp, al cincisprezecelea medic care îl examinează pe Douthat și simptomele lui, confirmă că suferă de boala Lyme. Urmează tratamentul. Din vara lui 2016 până în momentul publicării cărții, Douthat a luat medicamente în fiecare zi. Unele pentru alinarea durerii, iar altele pentru eliminarea toxinelor și infecțiilor din sânge.

În anii durerii, lui Douthat și soției lui li se nasc încă doi copii. Familia decide să vândă casa de lângă pădure din Connecticut, fiind convinsă că prezența masivă a căprioarelor de pe lângă casă a cauzat infectarea lui Ross. Colapsul pieței imobiliare, însă, previne vinderea imediată a casei. Lasă din preț și în final vând casa la jumătatea prețului cu care au cumpărat-o în 2016.

Rostul durerii

Douthat descrie două evenimente spirituale care l-au ajutat să confrunte durerea. În 2018 are o conversație cu un călugăr catolic care îi explică rostul durerii din perspectiva catolică: (1) pedeapsa din partea lui Dumnezeu; (2) rafinarea spirituală personală; ori (3) durerea ca obstacol din partea satanei atunci când lucrăm cu conștiinciozitate pentru Dumnezeu. Douthat alege să creadă că durerea fizică la care este supus e manifestarea opoziției satanei. Ceea ce îl apropie mai mult de Dumnezeu, citește Biblia mai mult și des, se roagă mai mult și des, și participă la liturghii mai des.

A doua experiență spirituală a fost realizarea că Dumnezeu e cu el, îi cunoaște durerea, și că durerea va avea sfârșit. Experiența aceasta a avut-o după nașterea celui de al treilea copil, într-un weekend petrecut în locurile copilăriei în New Hampsire, pe plaja micuțului sat în care s-a născut și crescut. Din când în când pe plajă ajungeau, duse de valuri, monede vechi din vasele naufragiate pe coasta Atlanticului cu sute de ani în urmă. Erau numite sand dollars / dolari din nisip deoarece monedele erau acoperite de grăunțe de nisip.

Localnicii obișnuiau să meargă la plajă pentru rugăciune și cugetare și în căutarea lui Dumnezeu. Unii cereau un semn din partea lui Dumnezeu în momentele dificile ale vieții sub forma unei monede aduse de valuri pe plajă în momentele cugetării. Douthat face la fel. În mulți ani pe care i-a trăit în comunitatea de lângă ocean a cerut un astfel de semn din partea lui Dumnezeu în momentele de cumpănă ale vieții, dar nu a găsit nicio confirmare în forma unei monede descoperite pe plajă.

În 2019 însă primește confirmarea așteptată din copilărie. Se plimba pe plajă, cu dureri în trup și ținând în brațe micul copil nou născut. Cere confirmare de la Dumnezeu că se va vindeca prin găsirea unei monede pe plajă. După un timp de cugetare și rugăciune, intră cu picioarele în apă și vede, spre uimirea lui, o monedă chiar atunci dusă de valuri și care s-a oprit între gleznele lui.

(Pagina 101) Incidentul acesta l-a ajutat mult pe Douthat să-și revină spiritual și să confrunte boala și durerile din trup. Din acel moment, durerile au început să slăbească, să se rărească, să ia mai puține medicamente, și să aibă parte chiar de ore în șir fără durere în trup.

ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI 

Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!

VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.

FACETI-NE CUNOSCUTI!

Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim. 

ANUNTURI 

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu