vineri, 16 august 2019

A căzut teoria Big Bang? Savanții au descoperit o stea care ar putea fi mai bătrână decât Universul


   Se crede că Universul a erupt în existență cam acum 13,8 miliarde de ani, când un punct infinitezimal e expandat în numai o fracțiune de secundă. Teoria Big Bang s-a menținut aproape 100 de ani, după ce fizicianul belgian Georges Lemaître a propus în 1927 că expansiunea Universului poate fi trasată înapoi până la un singur punct. Dar modelul mult acceptat este acum sub microscop, după ce o echipă de cercetători au descoperit o stea care pare mai bătrână decât însuși Universul.
Steaua Methuselah, cu numele științific HD 140283, se află la o distanță de 200 de ani-lumină și i-a uluit pe experți. Analize au arătat că steaua conține foarte puțin fier, ceea ce sugerează că s-a format într-o perioadă când fierul nu se găsea din abundență în Univers. Aceasta a dus la descoperirea că steaua ar avea 14,5 miliarde de ani, fiind cu 0,7 miliarde de ani mai bătrână decât Universul.
Experții s-au întâlnit în iulie la o conferință în California într-o tentativă de a soluționa misterul, dar până acum întrebările n-au făcut decât să producă alte întrebări – ceea ce ar putea conduce la o „revoluție științifică”. Fizicianul britanic Robert Matthews a declarat: „Este o ghicitoare de proporții cu adevărat cosmice: cum poate conține Universul o stea mai veche decât el? Astronomii se confruntă acum cu complicata problemă a vârstei Universului”.
Dr. Matthews a oferit prea puține explicații logice ale acestei discrepanțe evidente. Prima este că a presupus că vârsta asumată a Universului nu este cea corectă. Big Bang a fost trasat înapoi în timp până la punctul de start de la care savanții au măsurat rata de expansiune a Universului. Aflând cât de repede se extinde cosmosul, oamenii de știință au fost capabili să aplice ecuația în revers pentru a putea urmări totul până la începuturi. Cu unelte științifice mai avansate și mai precise, ar putea fi vremea pentru a măsura din nou expansiunea și a deduce un cadru temporal mai bun.
O altă explicație posibilă a discrepanței ar putea fi energia întunecată (formă de masă-energie dovedită doar teoretic) – substanța misterioasă care acționează ca o replică la gravitație. Dr. Matthews a continuat: „Cu câteva zile înainte de întâlnire, revista Nature Astronomy a publicat o rată a expansiunii cosmosului calculată pe baza unei analize a undelor gravitaționale detectate la un asemenea eveniment în 2017. Din nefericire, este încă prea timpuriu pentru rezolvarea paradoxului stelei Methuselah sau a misterului celor două vârste cosmice.
Astronomii cred că Energia Întunecată a jucat un rol critic în Big Bang – deși încă n-au nicio idee de unde provine. Dar, cum un astronom de frunte a descris luna trecută impasul ca fiind o criză științifică, poate că este vremea să ne gândim la ceea ce este de negândit”.(express.co.uk)

                                                                        
                                                                               HotNews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu