miercuri, 22 ianuarie 2020

Actorii politici din filmul alegerilor



Destul de departe de momentul alegerilor locale, deja s-au profilat câteva teme electorale generale. Nu sunt cunoscuţi toţi actorii cărora le sunt rezervate rolurile principale.
Se aşteaptă votul pe marginea moţiunii înaintate de PSD şi UDMR. În funcţie de rezultat se vor desemna candidaţii la primării. Dacă alegerea se va face în două tururi fiecare partid îşi va desemna propriul candidat. Dacă primarii vor fi aleşi în continuare dintr-un singur tur, se vor încheia o serie de alianţe electorale.
La Bucureşti negocierile au început înainte ca guvernul să-şi asume răspunderea. Primele partide care au forţat startul campaniei electorale locale au fost USR şi PLUS.
Încurajate de rezultatele obţinute la europarlamentare cele două partide au intrat în forţă în pre-campanie, obligând PNL-ul să le ţină isonul.
În teritoriu gheaţa a fost spartă tot de partidele mici şi mijlocii. Formaţiunile politice au învăţat că nu se poate câştiga decât cu condiţia să aibă structuri teritoriale puternice în fiecare judeţ. În asta constă forţa PSD, a PNL şi a UDMR, în Transilvania.
Ele câştigă alegerile datorită implicării directe a primarilor, a consilierilor locali, precum şi a conducerii consiliilor judeţene, a consilierilor judeţeni, dar şi a unor şefi de instituţii. Alături de parlamentari, aceştia sunt actorii care joacă în filmul alegerilor locale.
Tot lor li se cere să-şi aducă din toate puterile contribuţia în alegerile parlamentare. Se înţelege că dacă parlamentarele se vor desfăşura simultan cu alegerile locale partidele mari au de câştigat.
Luptând pentru ei înşişi primarii luptă concomitent pentru partid, pentru parlamentarii propriului partid. Acesta este motivul pentru care PNL forţează alegerile anticipate şi suprapunerea lor peste alegerile locale.
În acest fel PNL se autoscuteşte de un efort în toamnă, dar trece şi peste dificilul moment al majorării pensiilor de la 1 septembrie.
De foarte multe ori în politică nu este pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte. S-ar putea întâmpla ca partidul care va avea de câştigat în cazul alegerilor simultane să fie PSD. Social democraţii au o maşină de propagandă mult mai eficientă pe temele sociale. Imediat în apropiere se află un alt partid de stânga. Victor Ponta prezintă cu insistenţă Pro România ca partid de stânga. O parte din foştii PSD-işti au făcut pasul spre partidul care promite că va fi cu adevărat de stânga, un partid recunoscut în plan european.
Dacă se mai  adaugă şi câteva partide mărunţele, care au gravitat în jurul PSD, se poate crea un vârtej în zona stângii mai atractiv decât  programele partidelor de dreapta.
Întrebarea este: „Are dreapta un program coerent?!” Atâta vreme cât nu se ştie dacă va trece moţiunea, atâta vreme cât nu sunt prezentate avantajele alegerilor anticipate, nu se poate vorbi despre un program politic al PNL.
Nu sunt cunoscute nici programele complementare ale celorlalte partide de dreapta, USR, PLUS, PMP. În cazul în care moţiunea nu trece, iar alegerile primarilor se vor face din două tururi, PNL a reuşit performanţa de a-şi face din UDMR un adversar.
La constituirea consiliilor locale şi judeţene este previzibil că UDMR se va alia cu PSD, desemnându-şi viceprimari, vicepreşedinţi, ba chiar şi preşedinţi de consilii judeţene în judeţe precum Satu Mare.
Până acum, urmărind cu atenţie şirul evenimentelor, unele în plină desfăşurare, se poate aprecia că majoritatea actorilor care joacă în filmul alegerilor sunt de mâna a doua, unii dintre ei doar simpli figuranţi într-un scenariu pe care nu se ştie cine îl scrie.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu