marți, 21 ianuarie 2020

MARAMUREȘ: 127 de posturi didactice auxiliare și nedidactice vacantate



În urma aplicării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/2020, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, potrivit raportărilor centralizate din teritoriu, sunt 127 de posturi didactice auxiliare și nedidactice vacantate, din care 56,5 de posturi vacante unice, pentru care unitățile de învățământ au primit aviz pentru ocuparea acestora prin concurs.
Inspectoratul Școlar Județean Maramureș informează că până în 31 decembrie 2018 posturile au fost blocate de prevederile OUG 90/2017 aprobată prin legea 80/2018. În 2019 s-ar fi putut organiza concurs și astfel, dascălii ar fi devenit angajați pe perioadă nedeterminată pe posturile pe care le-au ocupat prin detașare. La solicitarea directorilor unităților de învățământ, respectând prevederile legale, toate posturile astfel vacantate vor fi ocupate prin concurs, în perioada următoare, pe perioadă nedeterminată, fapt care va conferi stabilitate angajaților. În ceea ce privește celelalte posturi vacante președintele Consiliului Județean Maramureș spune că mai multe unități de învățământ au rămas fără fochist și fără femeie de servici.
”Am primit o veste foarte tristă, în județul Maramureș au fost dați afară peste 100 de oameni din sistemul educațional, nu dintre profesori ci din personalul auxiliar iar acest lucru nu poate decât să dăuneze procesului de învățământ. Adică să dai afară femeile de service, să dai afară muncitorii, fochiștii, e un lucru care va afecta calitatea actului de învățământ.Sunt astăzi unități administrativ teritoriale, de exemplu Șomcuta Mare, în care au rămas în 10 locații unde se desfășoară procesul de învățământ și mai au un singur fochist, el trebuie să facă foc în 10 școli. Cum poate să facă un om foc în fiecare dimineață în 10 școli. O să ajungem din nou în acele vremuri dinainte de 1989 când făceau curat în școli elevii sau să facă foc profesorii”, a precizat Gabriel Zetea, președinte Consiliul Județean Maramureș.
Gabriel Zetea spune că s-a ajuns în această situație din cauza reducerii bugetului la educație.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu