marți, 28 ianuarie 2020

În această săptămână se joacă soarta baronilor locali



Încet, dar sigur, se individualizează poziţia fiecărui partid faţă de diferitele probleme care frământă societatea românească. Nu ne grăbim să catalogăm PSD ca un partid care, trimis în opoziţie, înţelege să continuie politica populistă a fostelor guverne mizând totul pe creşteri de salarii, pensii, alocaţii.
Ar fi greşit să credem că PNL va opera tăieri masive de drepturi băneşti necuvenite unor categorii socio-profesionale privilegiate sau că va restructura instituţiile de stat până la sânge, riscând să scoată lumea în stradă.
Nu mai este cazul ca USR-PLUS, ca partide născute din cele mai vehemente proteste anti-PSD din ultimii 30 de ani, să fie consideratate purtătoarele de mesaj ale tinerei generaţii.
În acest proces de aşezare a fiecărui partid într-o nouă matcă ideologică, PMP şi ALDE par să fie cele mai conservatoare forţe politice. Aici nu se schimbă nimic. Nu sunt contestate conducerile, nu sunt căutate noi formule de reaşezare doctrinară pe scena politică. Aceste partide vor doar să supravieţuiască, nu-şi propun decât să treacă pragul electoral şi să prindă câteva funcţii la nivel local în urma unor negocieri cu partidele mari. În cazul ALDE, dacă nu se poate salva partidul, încearcă să se salveze fiecare membru în parte, trecând în alte bărci.
O notă aparte face UDMR. Pentru câteva funcţii de primari se compromite dând mâna cu un partid compromis atât în plan intern cât şi internaţional. Semnând moţiunea alături de PSD, UDMR trece în rândul formaţiunilor retrograde, îmbătrânite, nereformate.
Cu acest tablou în faţă, neretuşat, plin de mâzgălituri, de încercări, se intră în săptămâna cea mai fierbinte de la schimbarea de guvern. PNL se confruntă cu o moţiune de cenzură în care primează interesele particulare. PSD şi UDMR vor să-şi păstreze prin orice mijloace primarii deja în funcţii. cam în aceeaşi direcţie ar trage şi PNL, dar cedând sub presiunea preşedintelui Iohannis, şi-a sumat răspunderea pentru adoptarea unei legi prin care primarii să fie aleşi din două tururi.
Astfel, în această săptămână se joacă soarta baronilor locali. Dacă moţiunea trece rămâne cum a fost. Adică aşa cum, alături de PSD şi UDMR, îşi doreşte şi PNL.
Dacă nu trece moţiunea, începe adevărata competiţie pentru resetarea administraţiei locale. Figuri noi vor apărea în fruntea comunităţilor locale.
De fapt, care este cel mai incorect lucru în cazul alegerii primarilor dintr-un singur tur? Incorect este faptul că este ales numai pe criteriu politic. Un primar PSD este ales numai de membrii PSD, un primar PNL este ales numai de liberali, un primar UDMR este ales numai de maghiari. Se înţelege că respectivul primar simte că are obligaţii numai faţă de cei care la-u votat.
Organizând alegerile din două tururi prin forţa lucrurilor un candidat PSD sau PNL în turul doi va fi votat şi de cetăţeni cu alte convigeri politice.
Marea problemă a candidaţilor UDMR este că se tem că în turul doi nu vor fi votaţi de români. Oare de ce? Ar trebui să-şi pună această întrebare încă din perioada mandatului.
Tot în această săptămână se continuă dezbaterea pe marginea pensiilor speciale, dar şi controversata propunere a guvernului de a restricţiona votul flotanţilor la alegerile locale.
Prin decizia CCR faţă de desemnarea nelegală a lui Tedor Meleşcanu, începe bătălia pentru funcţia de preşedinte al Senatului. PSD, majoritar în Senat, va avea, desigur, candidat. Nu se ştie cum va juca Pro România. Mai exact dacă va reuşi să racoleze senatori PSD şi să-i convingă să voteze un preşedinte PNL.
Dacă PNL pierde ocazia de a ocupa funcţia de preşedinte la Senat, guvernul PNL va fi şi mai minoritar decât este în prezent. O victorie a stângii în Senat va însemna un semnal pentru coagularea unor alianţe electorale la nivel local.
Baronii locali, indiferent de culoarea lor politică, nu se lasă atât de uşor înlăturaţi.
Funcţia de primar este asimilată privilegiilor, mai ales de natură pecuniară, care nu se limitează doar la cel ales, ci la un grup de interese format din membrii partidului din care face parte.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu