marți, 28 ianuarie 2020

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE



MOZAIC…NAȚIONAL


1. „STRĂBUNII” noștri ne-au conservat limba și pământul strămoșesc; generațiunea ce se duce a făcut Unirea, Independența și a lucrat mult pentru libertate. Acum e rândul nostru: nouă ne este dat a completa unitatea națională, a întări libertatea, și a face ca ROMÂNIA să se dezvolte și să asigure un trai fericit fraților de un neam”.
Vasile Lucaciu (1852-1922),
preot, om politic
+ + +

2. „...Trebuințele omului sunt materiale și spirituale... Iată dar obiectul EDUCAȚIEI omului: a se ocupa de păstrarea, îndestularea, și desăvârșirea trupului, a duhului și a inimii... Spre păstrarea, îndestularea și desăvârșirea trupului sau a materiei omului sunt meșteșugurile, spre îndestularea duhului sunt științele... spre îndestularea și desăvârșirii inimii este MORALA CREȘTINĂ”.
                                                Petrache Poenaru (1799-1875),
cărturar iluminist
+ + +

3. „DOMNULE CONDUCĂTOR (i) AL (ai) ȚĂRII”... „Fă dar domnia ta să fie cu totul de pace și de dreptate, împacă patimile și urile dintre noi și introdu în mijlocul nostru strămoșeasca frăție”. „Fii simplu măria ta, fii bun, fii domn cetățean; urechea ta să fie pururea deschisă la adevăr și închisă la minciuni și lingușire”.

                          Mihail Kogălniceanu (1817-1891), om politic,       
                               istoric, scriitor, publicist, orator

+ + +

4. „LUMEA” aceasta am primit-o ca moștenire pe care nu-i îngăduit nimănui să o deterioreze – ci, pe care fiecare generație este obligată să o lase mai bună posterității”.

                                        Joseph Joubert (1754-1824),
scriitor moralist francez
+ + +


5. „UN STAT”, după credința mea, trebuie să fie în „totalul” său, fiindcă este mai de folos particularilor, decât acela în care cetățenii în „parte” sunt fericiți, dar statul, ca întreg, se prăbușește”.
Pericle (499 - 429 î.H.), om de stat atenian

+ + +

6. „CIVILIZAȚIA” nu se măsoară după mulțimea automobilelor și a mașinilor de tot felul; și nu se cântărește aruncând în tereziile balanței greutatea tunurilor cu tragere repede. Există un imponderabil de civilizație. Un imponderabil  făcut de mii și mii de lucruri insesizabile , din omenie, din sentimentul demnității omenești, din libertatea gândirii, din respectul convingerii  altora, din atâtea și atâtea alte noțiuni abstracte...”.
N. D. Cocea (1880 - 1949),
avocat, scriitor, jurnalist, publicist

+ + +

7. „ȚARA MEA”! Câte năvăliri barbare n-au trecut peste tine! câte palme dumnezeiești n-au căzut peste biet poporul tău!... și cu toate acestea, poporul a rămas neclintit pe locul său, păstrându-și naționalitatea în mijlocul aprigelor nevoi și zicând spre mângâiere: „apa trece, pietrele rămâm”.
           Vasile Alecsandri (1821-1890),
poet, dramaturg, prozator, om politic român

+ + +

8. „FERICIREA” interioară a omului este condiționată de faptul că ceea ce ceri tu de la lume, trebuie să se potrivească cu ceea ce cere lumea de la tine. Greșeala e să ceri de la alții fericire pentru tine, în loc să o dai pentru alții, găsind-o astfel tu însuți”.
                                                        Nicolae Iorga (1871-1940),
cel mai mare istoric român, scriitor, dramaturg,
orator, memorialist, om politic
+ + +

9. „LEGILE” sunt sufletul statului, spunea oratorul grec Demostene (384-322 î.H); căci după cum corpul lipsit de suflet cade, tot astfel și un stat se prăbușește, dacă nu are legi. „LEGIUITORUL” care face legile, trebuie „să arate că-i pasă de legi, și chiar mai mult, să aibă aceleași dureri și bucurii ca poporul”.
Democrit (460-370 î.H.),
filosof materialist elen

Mureșan Olimpia – L.S.R.  Maramureș
Pr.  Ilie Bucur Sărmășanul – U.Z.P.R.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu