miercuri, 29 ianuarie 2020

Un gest simbolic de dreptate socială



PNL trage din toate pozițiile, deseori cu gloanțe oarbe. Dar ieri a împușcat ceva care, cu siguranță, va fi așezat la loc de cinste printre trofee. Minunea minunilor, ieri parlamentarii PSD au votat alături de cei ai PNL, eliminând pensiile speciale.
Subiectul însă nu dispare. Decizia va fi atacată la Curtea Constituțională. Mai rămâne de văzut când și cum va fi aplicată legea.
Ședința, să-i zicem deocamdată istorică, a fost precedată de grevele grefierilor. Iar cum fără grefieri nu se poate judeca, întreg sistemul juridic a fost blocat.
Istoria pensiilor speciale începe în anul 1997, când ministrul Justiției de atunci, Valeriu Stoica, a acordat câteva drepturi speciale lucrătorilor din serviciile speciale și celor din justiție.
A urmat cadoul făcut în 2001 de guvernul Adrian Năstase, pentru ca apoi „specialitățile” să urmeze pe bandă rulantă – când oferite de PDL, când de PSD sau PNL. Cert este că s-a creat o mare discrepanță între categoriile socio-profesionale. Dacă un magistrat intră la pensie cu cinci-șase mii de euro, un profesor, un medic abia dacă ajunge sau trece ușor de o mie de euro. Nu este drept, nu este echitabil.
Să admitem că Parlamentul, Camera Deputaților, a făcut un gest de dreptate socială. Ce va urma, cum vor reacționa cei care au de pierdut niște bani, și nu puțini, rămâne de văzut.
Cum se pot răzbuna, de pildă, magistrații? Dar cei din serviciile speciale? Îi vor băga la pușcărie pe vitejii parlamentari?
Eliminarea pensiilor speciale nu este singura minune de marți, 28 ianuarie 2020.
Concomitent cu asumarea pe alegerea primarilor în două tururi, guvernul emite o ordonanță de urgență prin care se modifică modul de alegere a președinților de consilii județene.
Dacă soarta primarilor va fi decisă prin votul parlamentarilor, a președinților de consilii județene prin voința politică a guvernului, pensiile speciale sunt la mâna parlamentarilor.
Primari, președinți CJ, pensii speciale, alegeri anticipate: subiecte de suprafață, bune de ținut în priză electoratul, cu care se poate jongla până în pragul alegerilor.
Miezul guvernării minoritare PNL se află la ministerul Finanțelor. Florin Cîțu are o sarcină ingrată. Pe de o parte este dator să descâlcească ițele fostei guvernării PSD, pe de altă parte trebuie să prezinte cifrele așa cum sunt, dar având grijă să nu spună că nu sunt bani pentru dublarea alocațiilor și majorarea pensiilor din septembrie.
Desigur, administratorul banilor publici trebuie să prezinte și câți bani sunt pentru investiții, ce sumă înghit pensiile speciale, cât costă administrațiile locale supradimensionate, cu cât se împrumută statul român pentru a-și acoperi cheltuielile.
Guvernul PNL are în față o grămadă de probleme. Par mai multe decât a avut orice alt guvern pentru că le pun în dezbatere pe toate odată. Guvernele PSD au atras atenția opiniei publice prin tema Justiției.
Liviu Dragnea, ca simbol al corupției, a ținut spatele. Guvernele succesive, pentru a compensa imaginea negativă, au început să acorde salarii mari propriului aparat bugetar, să promită creșteri de pensii, sacrificând echilibrul economic.
Astfel, după aproape trei ani mizeria de sub preș a ieșit la suprafață. PNL se simte dator să o curețe, dar fără foarte mare curaj pentru a nu-și compromite capitalul electoral.
Cu un ochi la alegeri, cu altul la economie, PNL trage din toate pozițiile, dar mai mult cu gloanțe oarbe.
Ne putem imagina că dacă ar fi la începutul mandatului, dacă nu ar avea în față două rânduri de alegeri, PNL ar aplica fără să stea pe gânduri o terapie de șoc bolnavei economii a României.
O simplă comparație ne dă măsura dezastrului în care se află țara: Bulgaria poate trece în mai puțin de 3 ani la moneda euro. Bulgaria scapă și de MCV. Nu ne mai putem compara cu alte state, Ungaria, Polonia, Cehia, care au pornit pe alt drum.
Totuși, prin eliminarea pensiilor speciale s-a făcut un pas spre normalitate, adică ne-am apropiat de țările care nici nu s-au gândit că pot exista pensii mai mari decât salariile.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu