miercuri, 29 ianuarie 2020

Alegerea ochelarilor de vedere




Problemele de vedere apar din ce în ce mai des, iar dacă nu sunt depistate şi corectate din timp, pot provoca deteriorarea continuă a vederii. În momentul în care trebuie să ne alegem o pereche de ochelari există o mulţime de aspecte de care trebuie să ţinem cont, de la partea estetică până la cea funcţională.

 Când avem nevoie de ochelari?
Majoritatea persoanelor încep să aibă probleme de vedere încă din perioada copilăriei - clasele primare - iar în majoritatea cazurilor au cauză ereditară. Partea bună este că în unele dintre cazuri problemele se pot remedia semnificativ doar prin câteva luni de zile de purtat ochelari.

Nevoia de a purta ochelari poate să difere de la caz la caz
Pot fi necesari ochelari de vedere pentru a trata afecţiuni precum: miopia, hipermetropia, astigmatismul, sau pentru protejarea ochilor de lumina albastră de la ecranele dispozitivelor mobile.

Lumina albastră, principalul inamic al ochilor
 Lumina albastră a dispozitivelor electronice, cum ar fi ecranul telefonului, televizorului, tabletei etc., cauzează probleme la peste 90% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 30 ani. Conform unui studiu realizat de specialiştii de la Academia Americană de Oftalmologie, numărul persoanelor cu afecţiuni de vedere este în creştere în zone precum Asia şi America, iar aceleaşi semne încep să apară şi în Europa. Principala cauză a problemelor de vedere este utilizarea excesivă a dispozitivelor mobile şi reducerea timpului petrecut în aer liber. Cu toate că tehnologia a evoluat, iar lentilele de contact şi operaţia cu laser sunt metode de corecţie mult mai accesibile decât erau înainte, ochelarii rămân cel mai popular mijloc de corecţie al problemelor de vedere.

Avantajele şi dezavantajele ochelarilor de vedere 
 Printre avantajele purtării de ochelari de vedere enumerăm:
·        Consultaţia oftalmologică pentru determinarea dioptriilor de ochelari este simplă, rapidă şi nedureroasă ca proces; 
·         Perioada de adaptare este redusă (acomodarea cu ochelarii durează cel mult două zile); 
·         Nu necesită îngrijiri şi produse adiţionale de întreţinere.

Există şi câteva dezavantaje:

·        Îţi schimbă aspectul fizic şi eşti condiţionat de modelul acestora; 
·         Pot deveni incomozi dacă nu alegi o ramă potrivită şi eşti nevoit să îi porţi tot timpul;  
·        Sunt incomozi în practicarea sporturilor şi există riscul să se rupă.

Cum alegem ochelarii de vedere

Alegerea ochelarilor este un proces pe care nu îl putem parcurge fără a urma câţiva paşi în prealabil. Primul pas, fără de care nu se recomandă sub nicio formă purtarea ochelarilor, este consultaţia oftalmologică. Consultaţia oftalmologică presupune o examinare completă a ochiului şi a anexelor sale, în vederea depistării oricărui tip de probleme. Ea se poate realiza numai de către un medic oftalmolog sau de către un optometrist. Consultaţia oftalmologică, fie că este vorba doar de simpla măsurare a dioptriilor sau de o investigaţie completă, trebuie efectuată doar în centre de optică şi de către personal specializat: optometrist sau medic oftalmolog.

 Mare atenţie la opticile mobile!
Nu toate opticile mobile au aparatura necesară unei consultaţii oftalmologice, ceea ce poate duce la prescrierea greşită a unei reţete sau, mai grav, nedepistarea afecţiunilor oculare.

La ce trebuie să fim atenţi când alegem ochelarii de vedere
Atunci când alegem ochelarii, trebuie să fim atenţi la următoarele aspecte:
·        De unde cumpărăm ochelarii
Ochelarii se cumpără dintr-un magazin de specialitate, în prezenţa unui optician, pe baza unei reţete. Rolul opticianului este de a verifica reţeta şi de a recomanda lentilele şi ramele potrivite. Pentru a fi valabilă, reţeta nu trebuie să fie mai veche de un an!
·        Ce tip de ochelari cumpărăm
Ochelarii “standard”, vânduţi la colţ de stradă de către persoanele neautorizate sau, mai nou, în pieţe şi hypermarketuri, oferite la un preţ substanţial mai mic nu pot fi catalogaţi ca fiind dispozitive medicale! Aceştia nu au fost achiziţionaţi pe baza unei prescripţii, iar consumatorii se pot expune la riscuri atunci când îi folosesc.

Riscurile la care ne expunem când folosim astfel de ochelari

Cu toate că la prima probă o astfel de ramă dă impresia că îmbunătăţeşte vederea, senzaţia este doar temporară. Pe termen lung aceşti ochelari pot cauza multe probleme şi nu ajută la corectarea problemelor de vedere. 4. Simptomele în cazul în care folosim o pereche de ochelari necorespunzătoare “Folosirea ochelarilor nepotriviţi –  cu dioptrii greşite - sau a celor cu aceleaşi dioptrii – ochelarii vânduţi în pieţe pot cauza dureri de cap, ameţeli si presiune la nivelul ochilor. Ei reprezintă o principală cauză in modificarea dioptriilor, de obicei pe plus.
Regula principală de care trebuie să ţinem cont în alegerea ochelarilor de vedere este consultarea medicului oftalmolog specialist. Acesta va şti ce anume este recomandat şi ce este contraindicat, pe baza reţetei prescrise.  Sănătatea ochilor noştri este un lucru delicat de care trebuie să avem grijă, iar alegerea ochelarilor de vedere potriviţi ne poate salva ochii!
                                                                                                                 Dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu