duminică, 5 aprilie 2020

Coronavirusul, preşedintele Iohannis şi a doua lege a termodinamicii


                                   de Dumitru PACURARU
Nu ştiu mare lucru despre coronavirus, aşa cum nu ştiu nici despre a doua lege a termodinamicii, dar ştiu ceva sigur despre preşedintele Klaus Iohannis: ştiu că este fizician.
Dintr-un anumit punct de vedere, pas cu pas, preşedintele României a tatonat problema crizei coronavirusului ca un foarte bun cunoscător al celei de a doua lege a termodinamicii. Din această lege, destul de controversată, foarte diferit abordată de savanţi, eu am înţeles că în timpul oricărui proces termodinamic, pe măsură ce înainează, se crează dezordine, în niciun caz ordine. Adică se merge din mai rău în şi mai rău. Exact acest lucru l-a spus şi preşedintele: să ne aşteptăm la ceva şi mai rău. Undeva prin aprilie se va atinge un punct de vârf al epidemiei.
Nu ştiu dacă noul coronavirus Covid 19 este organizat, funcţionează ca un sistem. În orice caz, medici pricepuţi, printre  care şi Adrian Streinu Cercel, au declarat că noul coronavirus şi-a dezvoltat o formă mult mai agresivă decât viruşi deja cunoscuţi, care au atacat omul.
Aplicând a doua lege a termodinamicii la sistemul sanitar, desigur în noua impostază de criză, rezultă că, pe măsură ce procesul de infestare se intensifică, sistemul în sine nu va putea reveni la starea identică de dinaintea procesului, respectiv  de dinainte de epidemie.  Mai mult, trebuie să ne aşteptăm la şi mai rău, din moment ce aceeaşi lege spune că nici măcar în teorie un sistem nu poate avea un proces de eficienţă de sută la sută. În cazul acestui coronavirus, nu se pot vindeca sută la sută dintre cei infectaţi chiar dacă s-ar găsi peste noapte un antidot, un medicament miraculos.
Nu este cazul să facem recurs la entropie, decât atunci când analizăm sistemele politice. În politică se poate observa cel mai uşor dezordinea progresivă, şi se poate măsura prin calitatea vieţii, prin modul deficitar în care funcţionează instituţiile, respectiv, în cazul crizei Covig 19, sistemul de sănătate.
Aceeaşi lege a doua a termodinamicii, postulează că un sistem nu va deveni, în timp, mai ordonat. Să luăm cazul SUA. Cea mai dezvoltată ţară din lume nu are un sistem sanitar eficient în lupta cu noul coronavirus. Germania performează doar în raport cu haosul din alte ţări, cel mai evident comparativ cu Italia, dar nu în raport cu situaţia în sine, cu elementul care agresează sistemul, respectiv Covid 19.
Aşadar, concluzia ar fi că trebuie să ne aşteptăm la ce este mai rău şi după sfârşitul crizei. Important este, însă, să cunoaştem din timp provocările, ameninţările care planează asupra omului, a societăţii în ansamblul ei.
  Ştim cum era lumea înainte de coronavirus, dar nu ştim cum va fi după.
Fizicienii familiarizaţi cu a doua lege a termodinamicii ştiu că, potrivit acestei legei, lucrurile nu se pot decât înrăutăţi.  Fizicianul Klaus Iohannis îi transmite omului politic Klaus Iohannis informaţia că sistemul nu poate deveni decât tot mai dezordonat. Şi vorbim aici despre sistemul politic în general, şi despre sistemul sanitar în particular.
Evident, urmaşii urmaşilor noştri se vor confrunta cu crize şi mai mari.
Peste 1,4 miliarde de ani, lumina soarelui va creşte cu 10% secând toate oceanele de pe planeta Pământ. Dar sunt speranţe că vor fi găsite soluţii pentru supravieţuirea omenirii.
Prin urmare, se vor găsi soluţii salvatoare şi acum. La scară interplanetară, ne confruntăm cu o simplă gripă. Pământul a strănutat şi, de undeva din adâncuri, a scos la suprafaţă un nou virus pe care savanţii l-au botezat Covid 19.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu