miercuri, 29 aprilie 2020

Comunicat de presă


                                                                                                                                 28.04.2020
            


                                                                                                                                                   
Subvenție diferențiată la hectar în funcție de calitatea solului și subvenționarea locurilor de muncă din agricultură

        Deputatul Marius Sorin Bota cere ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale introducerea subvenției diferențiate la hectar în funcție de calitatea solului, în contextul în care este bine știut faptul că la deal, producția de cereale e mai mică cu 50% față de cea de la câmpie, însă cheltuiala la hectar este mult mai mare, pământul fiind mai greu de lucrat. Mai mult, fermierul occidental se bucură de mult mai mult sprijin din partea statului decât cel român, fiind privilegiat comparativ cu fermierul din România.
”De ce este mai eficient fermierul din vestul Europei în condițiile în care și în România ferma este dotată tehnologic (cu fonduri UE), iar produsele agro-zootehnice (cereale, lapte, carne, animale vii, etc.), se vând la en-gross cu aceleași prețuri (pe bursă). Mai mult, pretul en-detail, la raft, este chiar mai mare la unele produse și asta în ciuda faptului că puterea de cumpărare e mult mai mică la noi.
Fermierul occidental beneficiază de un fond de salariu de aproximativ 3000 euro (cu taxe incluse), comparativ cu unul român unde rar ajunge la 1000 de euro. Sunt de părere că pe langă subvenția la hectar în funcție de calitatea solului, ar trebui întodusă si o subvențe a locurilor de muncă din agricultură, iar cea pe cultură/animal diferențiată în funcție de cantitatea vândută cu acte”, a declarat deputatul.
Statul, prin ministerul de resort, trebuie să ofere soluții la aceste probleme semnalate, oferind astfel fermierilor și României o perspectivă și soluții în agricultură.
                       

                                                        Cabinet Parlamentar
                                                                   Deputat
                                                           Marius Sorin Bota

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu