joi, 30 aprilie 2020

Contre diplomatice cu Ungaria după discursul lui Klaus Iohannis legat de proiectul de lege privind așa zisul ținut secuiesc

Ministerul Afacerilor Externe al României cataloghează drept „provocatoare şi inadecvate” afirmaţiile ministrului ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto făcute pe o rețea de socializare, transmite Romanian Global News.
„Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmaţiilor Preşedintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul aşa-zisului Ținut Secuiesc – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituţiei române, partea ungară neavând a se pronunţa asupra acestui subiect. Aşadar, MAE consideră provocatoare şi inadecvate afirmaţiile oficialului ungar privind calificarea discursului Preşedintelui României ca fiind incitare la ură şi apreciază că este necesar ca partea ungară să îşi revizuiască propriile atitudini şi acţiuni care denotă lipsă de respect la adresa României şi înalţilor oficiali români”, se arată într-un comunicat al MAE de la București.
MAE subliniază că România îşi respectă şi îşi exercită responsabilităţile constituţionale faţă de toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora, şi acţionează susţinut pentru consolidarea unei societăţi integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalităţii şi respectului reciproc”.
MAE, „manifestând responsabilitate faţă de relaţia foarte importantă dintre România şi Ungaria – parteneri strategici, state membre UE şi aliate NATO – s-a abţinut, în ultima perioadă, la a reacţiona la o serie de manifestări provocatoare ale părţii ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat şi artificial, a relaţiei bilaterale”.
„Cu atât mai mult în contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19 care afectează toţi cetăţenii statelor noastre, MAE român face apel la reţinere şi discernământ şi pledează pentru implicarea deplină în construirea unei relaţii de bună vecinătate şi de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral şi a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetăţenilor români şi ungari, indiferent de etnia acestora”, se mai menţionează în comunicatul MAE român.
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a reacţionat la declaraţia făcută miercuri de preşedintele Klaus Iohannis după respingerea de către Senat a propunerii legislative privind autonomia așa zisului ținut secuiesc, cerându-i şefului statului român să arate ”mai mult respect pentru maghiari”.
Într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook, şeful diplomaţiei ungare afirmă că:
”Interesul nostru este să avem a relaţie bună cu România, pentru că suntem parteneri economici importanţi. Totodată şi interesul maghiarilor din România, din ținutul secuiesc, este ca relaţia dintre cele două ţări să fie una normală. Din păcate însă în ultimele zile reprezentanţii statului român au făcut nişte declaraţii care îngreunează menţinerea unei relaţii de bună vecinătate, iar astăzi preşedintele României a făcut o declaraţie de-a dreptul necivilizată, care poate instiga la ură. Domnul preşedinte Iohannis ar trebui să fie conştient de faptul că marea majoritate a maghiarilor din România, din ținutul secuiesc, l-a votat pe el la alegerile prezidenţiale din România, acest lucru ar trebui să fie clar pentru toată lumea. De aceea rugămintea, mesajul şi apelul nostru către preşedintele României este unul simplu: mai mult respect pentru maghiari!”, spune Szijjarto în mesajul video.
Preşedintele Klaus Iohannis a luat act miercuri de respingerea de către Senat a propunerii legislative privind autonomia așa zisului ținut secuiesc şi atrage atenţia că astfel de iniţiative nu ar trebui să se mai regăsească vreodată în Parlament.
                                                                                                         RGN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu