joi, 30 aprilie 2020

Un incident

                                                                         
                                                                                    de Dumitru Păcuraru
În mijlocul pandemiei, când toată lumea este atentă la evoluţia crizei coronavirusului, a apărut brusc un taifun în mijlocul Camerei Deputaţilor, de altfel complet goală.
Un proiect de lege depus de un grup de parlamentari UDMR a trecut în mod tacit. :i nu este vorba despre un proiect oarecare, ci despre autonomia Ţinutului Secuiesc.
Proiectul nu a fost dezbătut, dar potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, după trecerea unei perioade el este considerat adoptat.
Reacţiile nu au întârziat să apară. Preşedintele Klaus Iohannis s-a făcut foc şi pară. Cum Marcel Ciolacu deţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi este preşedinte interimar al PSD, a devenit ţinta atacurilor. Prima salvă a fost trasă de Klaus Iohannis. Preşedintele a fost foarte dur acuzând PSD că vrea să vândă Ardealul şi are înţelegeri cu Viktor Orban. „Câtă vreme voi fi preşedinte o astfel de lege nu va trece”. Sună bine în debutul unei campanii electorale.
O reacţie neaşteptată a venit din partea doamnei Viorica Dăncilă. Fostul premier cere demisia lui Marcel Ciolacu. Merge atât de departe încât îl acuza pe Ciolacu că a închis ochii lăsând să treacă un astfel de proiect. Vechea gardă din PSD prinde ocazia de a se revanşa.
Traian Băsescu spune că este o pată pe obrazul României, iar Eugen Tomac consideră că aici este vorba despre trădare de ţară.
USR are o altă abordare. Vede în intervenţia lui Klaus Iohannis un discurs naţionalist inflaţionist de tipul lui Vadim Tudor.
Incidentul din Camera Deputaţilor a fost rapid rezolvat de Senat. Cameră deciziţională, Senatul a supus proiectul de lege votului şi astfel integritatea României a fost salvată. Ţinutul Secuiesc rămâne fără autonomie.
Această întâmplare arată că partidele şi politicienii nu şi-au pierdut apetitul pentru scandal.
Dacă se face o analiză atentă a poziţiilor adoptate se poate uşor observa că nu există o unitate între partidele de dreapta. USR îşi croieşte un drum nou. De câte ori are ocazia atacă guvernul Orban. Se observă, de asemenea, că preşedintele nu se bucură de susţinerea USR. De pe acum PNL se poate considera un partid izolat. După astfel de atacuri cu greu se pot realiza alianţe electorale pentru alegerile locale.
În PSD nu primează armonia. Tabăra lui Dăncilă, de fapt a lui Dragnea, abia aşteaptă ocaziile pentru a porni la luptă.
În consecinţă, imediat după ridicarea stării de urgenţă campania electorală va izbucni cu o forţă greu de imaginat. Pe de o parte se va da o luptă aprigă în interiorul partidelor, pentru ocuparea locurilor eligibile pe listele electorale, pe de altă parte se va da o luptă aprigă între partide.
Alianţe electorale totuşi se vor face. Mergând separat, la locale, PNL şi USR nu vor avea decât de pierdut. PMP s-a arătat dispus să participe la o alianţă de dreapta.
Pe stânga, chiar dacă apar fricţiuni între tabere, PSD nu-şi poate permite o bătălie internă în preajma alegerilor locale.
Adoptarea unei legi ca autonomia Ţinutului Secuiesc nu poate fi considerată decât ca un incident regretabil, din cauza neatenţiei. Nimeni nu-şi poate permite adoptarea unei astfel de legi, cu atât mai puţin un politician de mâna a doua ca Marcel Ciolacu.
Nu în ultimul rând trebuie luate în considerare opiniile liderilor UDMR. Kelemen Hunor îl acuză pe Iohannis că dezinformează şi pretinde ca preşedintele să-şi ceară scuze în faţa maghiarilor. Reacţia lui Kelemen Hunor la adresa preşedintelui Iohannis este de duritate extremă, liderul UDMR comparându-l pe acesta cu Vadim Tudor.
Dacă nu ne-am afla în preajma vârfului epidemiei, scandalul ar lua o amploare fără precedent. Coronavirusul nu le permite politicienilor să se ambaleze peste măsură, ca în vremurile bune de ceartă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu