miercuri, 29 aprilie 2020

Șapte proiecte de hotărâre aprobate în ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș din luna aprilie



Marți, 28 aprilie, cu începere de la ora 12:00, în sistem videoconferință a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș, din luna aprilie. Pe ordinea de zi a ședinței s-au regăsit șapte proiecte de hotărâre și două puncte suplimentare, două dintre proiecte fiind retrase de către președintele instituției, Gabriel Zetea, în vedere dezbaterii lor într-o ședință ulterioară.
Primul proiect de hotărâre aprobat de către aleșii județeni a făcut referire la aprobarea virărilor de credite bugetare pentru bugetul judeţului, pe anul 2020.  Mai exact, pentru a asigura continuitatea funcționării instituțiilor esențiale în această perioadă, au fost identificate resurse financiare suplimentare care pot fi relocate către acestea. În acest sens, bugetul prevăzut inițial pentru instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Maramureș, care, în contextul pandemiei au activitatea suspendată, a fost diminuat cu peste 1.7.00.000 de lei. Diminuarea creditelor bugetare are ca scop asigurarea fondurilor necesare pentru aplicarea măsurilor de combatere și prevenire a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2.
Această sumă urmează să fie redirecționată spre trei destinații, după cum urmează: 420.000 de lei către Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, 700.000 de lei pentru cheltuieli cu bunuri și servicii în cadrul Consiliului Județean Maramureș, precum și peste 600.000 de lei pentru reîntregirea fondului de rezervă la dispoziția Consiliului Județean Maramureș. Până în prezent, fondul de rezervă la dispoziția instituției a fost utilizat exclusiv pentru susținerea luptei împotriva noului coronavirus.
În cadrul ședinței a mai fost aprobată și modificarea programului de transport, contra-cost, de persoane prin servicii regulate 2013 – 2023, prin modificarea graficelor de circulație, acestea din urmă fiind corelate cu viteza legală de deplasare în localități și în afara acestora. Totodată, a fost votată modificarea Statului de funcții pentru Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare. Aleșii județeni au fost de acord și cu proiectul privind aprobarea ghidului solicitantului pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul judeţului a programelor, proiectelor şi acţiunilor în domeniul tineret, acesta fiind actualizat pe baza propunerilor primite în perioada de publicare în transparență decizională.
Pe lista punctelor suplimentare s-a regăsit propunerea de respingere a Plângerii prealabile formulate de Composesoratul „Csere“ Coltău Cătălina, împotriva Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 14/2020 pentru aprobarea punerii la dispoziţie a unui teren, în vederea amenajării unei platforme pentru stocarea temporară a deşeurilor menajere, înainte de valorificare sau tratare. Autoritatea deliberativă a instituției a apreciat că petentul, în cuprinsul plângerii prealabile, nu aduce critici privind legalitatea Hotărârii Consiliului Județean Maramureș, ci critici privind poluarea, acestea putând fi demontate prin faptul că autoritățile de mediu au agreat soluția propusă. Având în vedere inexistența motivelor de nelegalitate, atât sub aspect procedural, cât și de fond, a fost aprobată respingerea plângerii mai sus amintite. Ordinea de zi a fost închisă de nota privind execuţia bugetului propriu al judeţului, la 31 martie 2020, prin care a fost prezentată autorității deliberative execuţia bugetelor întocmită atât pe secţiunea de funcţionare, cât şi pe secţiunea de dezvoltare, pentru primul trimestru al anului curent.

                                                                                                  CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu