luni, 13 aprilie 2020

Medalion poetic - Constantina DUMITRESCU




Noapte sau zi?

 Noaptea picură cu lacrimi
Și cu întunericul orbitor
Ce se așterne peste cer.
Aruncă stelele, gramul de Lumină
Ce se revarsă în suflete triste
Și le adună în pântec alb
Ce atârnă de un colț de Lună.
Este noapte, este frig și trist...
Gândul aduce zorii dimineții în vis,
Coboară o rază din Soare
Mă cuprinde și mângâie,
Mă aruncă-n brațele eternității
Unde stau pe un pat din flori
Agățată de mâna unui înger.
Zburăm, dansăm, lăcrimăm
Și mă învârtesc în patul
Înfășurat într-un cearceaf alb
Ce emană mirosuri divine.
Sunt pline de Lumină și bine apretate.
Alunec în gândurile mele
Care mă stârnesc să beau licoarea nemurii,
Lucrare divină desăvârșită.


 Notte o giorno

La notte stilla le sue lacrime
E il suo buio abbagliante
Che si distende sul cielo.
Caccia le stelle, il grammo di Luce
Che straripa nelle anime tristi
E  le raccoglie nel bianco ventre
Che pende ad un angolo di Luna.
Notte, fa freddo, afflizione…
Il pensiero porta l’alba nel sogno,
Fa scendere un raggio dal Sole
Mi avvolge e m’accarezza,
Mi getta nelle braccia dell’eterno
Dove mi siedo su letto di fiori
Attaccata al braccio di un angelo.
Voliamo, balliamo, lacrimiamo
E mi giro nel letto sistemato
Di candide appretate lenzuola
che sanno di sacralità, di Luce.
Scivolo nei miei pensieri
Che mi spronano a bere il liquore
Dell’immortalità,
opera divina compiuta!


    Destinație

Destinație necunoscută...
Așa apari pe pământ!
Tu, făt al sufletului ales,
Străpungi planeta cu un destin
La o adresă necunoscută.
Pe Pământ te agăți de o liană
Cu toată ființa și bucuria,
Dar destinația necunoscută
Te lovește ca pe o nucă,
Pentru că nu vrei să trăiești în fals.
Stai privind zarea și Soarele
Trăgând speranță că ai găsit adevărul
Destinației pierdute pe drum.
Venind către pământ
Dragoste, iubire, durere
Toate sunt legate de destin!


Meta del viaggio

Meta del viaggio sconosciuta…
Così sorgi sulla terra!
Tu, figlio dall’anima scelta,
Trafiggi il pianeta come destino
Ad un indirizzo sconosciuto.
Sulla Terra t’attacchi ad una liana
Con tutto l’essere e gioia,
Ma la meta sconosciuta
Ti urta come fossi una noce,
Perché non vuoi simulare la vita.
Guardi l’orizzonte e il Sole
Nella speranza di aver sciolto
L’enigma della tua meta perduta.
Cammin facendo sulla terra,
Amore, affezione, dolore,
Tutto è collegato al destino.


 Sufletul

Când cerul se lasă
Și blând cântă
Lumina pătrunde în inimi,
Coboară sufletul în fluture
Și zboară cu o săgeată aurie
Plătind aerul și viața
Cu un destin primit din cer.
Când nunta cerului cu sufletul
Se îndreaptă spre catedrală,
Se aprind stelele și Luna
Și se îmbrățișează cu Soarele
Dansând aerul mirii nevăzuți
Care unesc Soarele cu cerul
Luna, stelele cu Dumnezeu,
Nunta cerului și a sufletului
Cu eternitatea și Tronul Divin
Și ating drumul-Lumină
Al prințului-suflet
Albastru, auriu și violet!

 L’anima

Quando il cielo scende
E intona un mite canto
La luce penetra i cuori,
L’anima si fa farfalla
E vola con un aureo dardo
Ripagando l’aria e la vita
Con un destino - dono del cielo.
Quando le nozze del cielo coll’anima
Si dirigono verso la cattedrale,
Si accendono le stelle e la Luna
E si abbracciano col Sole
Ritmando l’aria gli invisibili sposini
Che uniscono il Sole col cielo
La Luna le stelle con Dio,
Le nozze del cielo e dell’anima
Coll’eterno e il Trono Divino
E raggiungono il cammino-Luce
Del principe – anima -
Azzurro, aureo e viola!

                                          ********************************************

Constantina Dumitrescu s-a născut în ultima decadă a lunii mai a anului 1953 în Podari – Craiova într-o familie de etnici macedoneni. Geamăn prin naştere şi definiţie şi-a dorit întodeauna ca această lume să fie un loc mai frumos şi mai bun. În primul rând mai frumos. Anii comunismului nu au reuşit să-i ştirbească cu nimic spiritul creator, gândirea versatilă şi nonconformistă care aveau să o caracterizeze întreaga viaţă.

În anul 1998 a luat decizia de a se implica mai mult în viaţa comunităţii macedonene din România şi astfel a început să se gândească la o modalitate prin care etnicii macedoneni din această ţară şi-ar putea păstra, exprima şi dezvolta identitea etnică, culturală şi lingvistică şi de a le transmite mai departe. Aşa a luat naştere Asociaţia Macedonenilor din România în anul 2000.
Încă de la început doamna Constantina Dumitrescu a fost desemnată să devină persoana care să reprezinte public această organizaţie şi astfel a fost aleasă în unanimitate preşedintele acesteia.
Alături de fiica sa – Liana Dumitrescu – a început lupta pentru recunoaşterea etniei macedonene şi introducerea acesteia pe listele de recenzie din anul 2002. A fost încă o bătălie câştigătă în lungul şir al confruntărilor purtate în numele unui înalt ideal social.
Activitatea de zi cu zi ca preşedinte al unei organizaţii entice a însemnat pe de o parte promovarea şi organizarea de programe, manifestări, evenimente, acţiuni, mese rotunde şi seminarii privind garantarea, păstrarea, exprimarea, promovarea şi dezvoltarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a macedonenilor din România, iar pe de altă parte a însemnat cultivarea valorilor comune, combaterea discriminării şi a prejudecăţilor prin promovarea diversităţii culturale.
la nivelul Uniunii Europene comunităţile etnice trebuie să fie libere să se manifeste în domeniul cultural, acceptarea diversităţii fiind primul pas în acest proces.
Încă de la începutul activităţii Asociaţiei Macedonenilor din România, doamna Constantina Dumitrescu s-a dedicat şi activităţii de presă, fiind fondatorul Editurii Macedoneanul, iar în anul 2012 fondatorul editurii Liana Dumitrescu care funcționează în cadrul Fundației ”Liana Dumitrescu”. Dânsa a devenind redactorul şef al primei publicaţii lunare a etniei macedonene din România – Macedoneanul. De-a lungul timpului această publicaţie a ajuns ca pe lângă numărul central să mai aibă şi apariţii trimestriale, locale. De asemenea doamna Constantina Dumitrescu a fost iniţiatoarea publicaţiilor “Copiii mileniului trei” şi “Femeia mileniului trei”.
Spiritul creator al doamnei Constantina Dumitrescu nu s-a mărginit numai la atât. Dânsa a început să compună melodii pe ritmurile muzicale caracteristice etniei şi nu numai. La aceasta s-a adăugat şi crearea textelor şi adaptarea lor pentru melodii deja existente. De aici şi până la publicarea primului volum de poezii a fost numai un pas şi acesta s-a înfăptuit în aprilie 2008 când a fost lansat volumul de poezii “Viața în anotimpuri”. Acestuia i-au urmat “Mirosul vieţii” – cel de al doilea volum de poezii în 2009. 2010 s-a arătat a fi un an foarte prolific pentru doamna Constantina Dumitrescu. În acest an au fost publicate: „Sunetele vieţii” – culegere de texte şi melodii, „Puritatea vieţii” – volum de poezii, „Scopul vieţii în pilde şi cugetări”, „Răscrucea vieţii” – volum de poezii şi „Maxime purtate de viață”. Acestora li s-a adăugat de-a lungul anilor: ”Cartea Vieții”, ”Învață din pildele vieții”, ”Din învățăturile vieții”, ”Înțelepciunile vieții”, ”Cugetări și pilde rupte din viață”, ”Viața în timp”, ”Viața și gândul”, ”Poezii alese din viață”, ”Viața mea pentru Liana”, ”Viața se naște prin moarte”, ”Dragostea vieții pentru neam”, ”Tinerețe fără bătrânețe și viață”, ””Cunoaște viața în maxime”. Trebuie menționate aici și cărțile pentru copii care conțin atât povești cât și poezii: ”Învățați să colorați, scrieți și caligrafiați copii”, ”Adevăr și povești și viață”, ”Povestea celor 7 copii” și ”Viața în povești și povețe”. Nu trebuie să uităm nici CD-ul „Melodii pentru suflet” care conține creații al căror text și muzică au fost realizate de către doamna Constantina Dumitrescu și a apărut prima dată la sfârşitul anului 2008. Nu în cele din urmă trebuie menționat volumul 1 al trilogiei Jurnalul Vieții – Puterea gândului – carte inițiatică a modalității cum prin stăpânirea puterii gândului se pot popula universurile. În curs de apariție se mai află: ”Necunoscută viața curge”, ”Poarta vieții”, ”Puterea și viața”, volumul 2 al Jurnalului vieții – Puterea inimii, volumul 3 al Jurnalului vieții – Puterea spiritului, ”Monștrii și viața”, ”Istorie și bucătărie”.
Dedicată în întregime ideii că o cultură aparținând comunităților etnice reprezintă o moștenire care se transmite cu ajutorul elementelor de comunicație specifice cum ar fi gesturile ori cuvintele, scrisul și artele, mass media și că istoria nescrisă se transmite prin gesturile, ritualurile, cunoștințele teoretice, normele abstracte și de religie și prin intermediul memoriei obiective, doamna Constantina Dumitrescu a devenit co-autor la culegerea în trei volume despre tradițiile etnicilor macedoneni, la culegerea în două volume de rețete tradiționale, a celor 18 volume bilingve de cărți de bucate macedonene și a ”Micului dicționar cu cuvinte uzuale macedonene”.
Creațiile artistice ale doamnei Constantina Dumitrescu au apărut în diverse publicații printre care s-au numărat: ”Macedoneanul”, ”Macedoneanul de Timișoara”, ”Macedoneanul de Urzicuța”, ”Macedoneanul de Craiova”, ”Macedoneanul de Băilești”, ”Copiii mileniului trei”, ”Carolina” și ”Cafeneau politică și literară”.
Din activitatea întreprinsă de-a lungul timpului trebuie menționat și faptul că doamna Constantina Dumitrescu a sprijinit inființarea editurii etniei albaneze și a sprijinit timp de 17 ani activitatea A.L.A.R condusă de Oana Manolescu, începând cu înființarea acesteia. La inițiativa dânsei a fost ales și numele publicației comunității albaneze din România. Doamna Constantina Dumitrescu a sprijint-o pe Oana Manolescu în cadrul procesului electoral în perioada 1996-2012.
Altruistă şi plină de dăruire, Constantina Dumitrescu, a ghidat paşii multor oameni de talent din comunitatea macedoneană care cu susţinerea şi sub oblăduirea dânsei au putut să-şi concretizeze visele.
Dominată de spiritul căutării independente, caracterizată de dragostea sa pentru oameni şi altruism dezinteresat, doamna Constantina Dumitrescu şi-a dezvoltat capacităţile extrasenzoriale şi de bioenergoterapeut în beneficiul indivizilor şi al comunităţii. Referiri la capacităţile sale au fost făcute în publicaţiile din domeniu în perioada 1995-2002.
De asemenea, în anul 2012 Constantina Dumitrescu devine președintele Fundației ”Liana Dumitrescu”, fundație care prin activitatea sa dorește în primul rând să propovăduiască prin intermediul ”Clubului Puterii Soarelui” Lumina în interesul vieții pe Pământ și păstrarea la nivel planetar a întregului sistem biologic natural.
Vă invităm să citiţi în continuare o scurtă selecţie din creaţiile dânsei, pentru a face astfel cunoştinţă cu universul său interior creator.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu