marți, 27 octombrie 2020

Pandemia şi argumentele pro şi contra amânării parlamentarelor

 
Aşa cum era de aşteptat PSD va forţa amânarea alegerilor parlamentare. Singurul partid care doreşte ca alegerile parlamentare să aibă loc în 6 decembrie este PNL.

Chiar dacă nu cere amânarea alegerilor, pentru USR-PLUS ar fi mai avantajos să fie amânate parlamentarele până la primăvară.

Ca şi partidele de opoziţie pe faţă, şi partidul lui Dan Barna aşteaptă o mai puternică erodare a guvernului liberal. Prin urmare, în ciuda aparenţelor, la un eventual vot în parlament pentru fixarea datei alegerilor este de aşteptat un rezultat covârşitor în favoarea amânării.

Mai funcţionează logica în această situaţie inedită? În alte ţări, cu mai multe cazuri de infectare decât în România, alegerile se organizează la timp. Statele Unite nu şi-au pus problema amânării alegerilor prezidenţiale. În Republica Moldova au loc alegeri duminica viitoare. Pandemia nu anulează democraţia. Este adevărat că limitează anumite drepturi şi libertăţi. Dar există alte mijloace de a limita răspândirea pandemiei de coronavirus?

Cu toate că există suficiente argumente pentru organizarea alegerilor parlamentare în decembrie, amânarea lor nu ar însemna neapărat o catastrofă din punct de vedere democratic. În martie, cel mai probabil numărul infectărilor va fi mult mai mare decât acum. Oamenii nu pot respecta măsurile impuse de guverne. Este vorba despre un stil de viaţă care s-a modelat în zeci, în sute de ani de civilizaţie. Cum să le ceri tinerilor care împlinesc 18 ani să nu-şi serbeze majoratul? Sau să anulezi nunţile, botezurile, înmormântările?

Şi, totuşi aceste măsuri sunt necesare. Toate partidele sunt conştiente de acest lucru. În acelaşi timp, nu le poţi cere partidelor să renunţe la bunul lor cel mai de preţ: interesul de partid.

Aşa cum partidele care cer amânarea alegerilor parlamentare, şi PNL atunci când forţează organizarea alegerilor cât mai devreme are un interes politic.

Alegătorii, electoratul, până la urmă ţara întreagă, nu fac parte din planurile partidelor. Dacă punem în balanţă argumentele pro şi contra alegerilor în decembrie, acul nu înclină în favoarea amânării. Argumentele de ordin economic sunt zdrobitoare. Atâta vreme cât ne aflăm în campanie electorală partidul de guvernare, oricare ar fi acela, este tentat să ofere cadouri electorale.

PNL doreşte alegeri în decembrie în primul rând ca să scape de presiunea electorală. Odată instalat un nou guvern, după toate calculele tot condus de PNL, se pot lua măsuri economice şi sociale cu ochii închişi, fără nicio presiune.

De pildă se pot desfiinţa pensiile speciale. Se poate reforma administraţia, fără teama că făcând restructurări şi ajustări de salarii în aparatul de stat pierzi voturi. O problemă delicată, pusă în mod abil de PSD, este majorarea pensiilor cu 40% şi dublarea alocaţiilor pentru copii. În cazul în care alegerile vor fi în decembrie, şi această presiune pe buget se va elimina în mare măsură.

Bine intenţionată, de fapt opoziţia nu ţine seama de criza economică. Că opoziţia, în mod imoral, amestecă criza economică cu criza sanitară este un adevăr de necontestat. În acelaşi timp, şi puterea profită de criza sanitară pentru a-şi justifica eşecul măsurilor economice.

Competiţia electorală, bătălia politică, toate dezbaterile se desfăşoară pe axa criză economică şi financiară/ criză sanitară.

Nu doar în România se întâmplă acest fenomen. Statele Unite sunt un exemplu care nu merită urmat tocmai pentru că partidele, candidaţii prezidenţiali, au transformat pandemia într-un instrument politic de forţa celor mai performante arme de distrugere în masă.

Când preşedintele celei mai puternice ţări din lume afirmă că deîndată ce se vor consuma alegerile din 3 noiembrie va dispărea Covid-19 ce să mai credem? Nu trebuie să ne mirăm că un Marcel Ciolacu, un Victor Ponta, un Ludovic Orban sau preşedinte Iohannis încearcă să folosească politic această nouă armă politică numită coronavirus.

Pandemia este deja parte a politicii mondiale. Înainte de a învăţa să trăim cu coronavirusul, va trebui să ne obişnuim cu politica pandemică.

Nu cred că vom avea timp să învăţăm să distingem între ce este adevăr şi ce este minciună. Pentru că, din fericire, pandemia va trece înainte de a fi învăţat să trăim cu ea.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu