luni, 26 octombrie 2020

Pandemia, corupţia şi bătrâneţea politică

 Printre puzderia de evenimente, care de care mai mărunte şi fără importanţă pe termen lung, chiar şi confruntarea dintre Donald Trump şi Joe Biden a părut plictisitoare. Nu merita să te scoli la patru dimineaţa pentru a constata că cei doi contracandidaţi nu au spus nimic nou.

Deşi în vârstă, Trump are 74 de ani, iar Biden 77, confruntarea dintre cei doi candidaţi la preşedinţia SUA nu a fost ca între doi bătrânei. Niciunul nu-şi trădează vârsta.

Ca să facem o glumiţă, nu păreau a face parte din simpatizanţii unui partid care promite majorarea pensiilor cu 40%.

Subiectele dezbătute erau previzibile. De fapt, chiar acest lucru li s-a reproşat competitorilor. Au vorbit, evident contradictoriu, despre pandemie, despre corupţie, despre Rusia, China şi Corea de Nord. Nimic nou.

Trump continuă să-l acuze pe Biden că fiul lui a făcut afaceri în Rusia şi Ucraina, iar candidatul democrat i-a reproşat lui Trump că a făcut afaceri în Rusia şi plăteşte taxe şi impozite în China. De remarcat că în timpul dezbaterii Trump nu a menţionat că fiul lui Biden ar fi făcut afaceri şi în România.

Opiniile lor despre pandemie nu se deosebesc cu nimic de  modul în care în toate ţările opoziţia acuză puterea că nu a gestionat bine criza.

Deja se trage concluzia că a fost cea mai slabă confruntare televizată între candidaţii prezidenţiali din întreaga istorie a dezbaterilor televizate. Prima a avut loc în 1960 între Kennedy şi Nixon.

România, ca ţară care depinde de Statele Unite, a aşteptat cu mare interes confruntarea, dar niciun oficial român nu este atât de neinspirat încât să-şi permită să aibă o opinie personală. Nu se ştie care dintre ei va fi preşedinte după alegerile din 3 noiembrie. Deci trebuie să fim prevăzători, să nu repetăm greşeala lui Mircea cel Bătrân care l-a susţinut  pe unul din fiii sultanului care nu a avut şansa să ajungă sultan. Baiazid avea să se răzbune. De atunci, domnitorii români au fost mai atenţi când se schimbau sultanii, regii, împăraţii, dar şi preşedinţii Statelor Unite.

America voteză deja, prin corespondenţă. Candidatul democrat Joe Biden are un avantaj în sondaje, dar situaţia se poate schimba până în 3 noiembrie, ziua alegerilor.

Dacă americanii au scandalurile lor, noi le avem pe ale noastre. După o lună, în 6 decembrie, vor avea loc alegeri şi în România. Se alege un nou parlament. Confruntările au început destul de timid. La modul general PNL, ca partid de guvernare, se confruntă cu PSD, dar primele bătălii par să se ducă între cei ce sunt consideraţi viitori parteneri de guvernare.

Protagoniştii primului scandal electoral sunt PNL şi USR.  Motivul: la votul pentru desemnarea preşedintelui Consiliului Legislativ parlamentarii USR ar fi votat candidatul PSD, nimeni altul decât fostul ministru al Justiţiei supranumit „altă întrebare”. Florin Iordache va superviza toate actele legislative emise de guvern. La schimb, parlamentarii PSD au votat un vicepreşedinte al Consiliului Legislativ propus de USR. O mână spală pe alta. Stânga o spală pe dreapta şi dreapta pe stânga.

Și în România subiectele dezbătute în campania electorală vor fi dictate de situaţia reală din teren. Pandemia şi corupţia sunt indisolubil legate între ele. Pandemia şi corupţia nu lasă loc de manifestare, de prezentare a programelor de guvernare. Poate că partidele nici nu-şi doresc acest lucru. Este mult mai la îndemână pentru opoziţie să arate că guvernul nu a gestionat bine criza de pandemie, iar guvernului îi vine mai uşor să-şi prezinte măsurile de protecţie, măsurile de susţinere şi repornire a economiei.

  De asemenea, tema corupţiei este una facilă, la îndemâna tuturor din moment ce se pot lansa acuzaţii fără să prezinţi probe.

Putem spune, fără să greşim, că din acest punct de vedere am ajuns la nivelul americanilor. Pandemie au ei, avem şi noi. Corupţie au ei, avem şi noi. Ce nu avem? Bătrâni. Politicieni bătrâni.

Ne lipsesc doi pensionari care să se acuze reciproc. Avem, în schimb, tineri care se aruncă în luptă cu mai puţină energie decât candidaţii de 74 şi 77 de ani.

Până mai ieri Victor Ponta se tot lăuda şi se mira de tinereţea lui. Călin Popescu Tăriceanu, la 67 de ani, ni se pare bătrân şi mulţi îl trimit la plimbare. La 69 de ani, Traian Băsescu este mai tânăr decât Donald Trump cu cinci ani şi cu opt ani mai tânăr decât Joe Biden.

Iată că dezbaterea dintre candidaţii prezidenţiali din SUA ne relevă un lucru: nu prea avem bătrâni în politică. Atunci de ce ni se pare atât de bătrânicioasă clasa politică, viaţa politică din România?

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu