marți, 27 octombrie 2020

Lecții de învățat. Puterea cărților

 
de Viorica Pârja

 România se distinge prin cea mai redusă rată europeană de achiziţie şi lectură de carte. Dar cartea este cea care face mai bună și mai frumoasă lumea. Lumea celor care (mai) citesc. Literatura are puterea de a schimba personalitatea cititorului, graţie experienţei individuale unice pe care fiecare o trăieşte în timpul lecturii, fie că este vorba de emoții, atunci când acţiunea devine emoţionantă, fie că este vorba de însuşirea anumitor lecţii de viaţă pe care le-a aflat din paginile cărţii.

Din păcate, la noi lectura e trecută la hobby, alături de mersul pe jos, iar biblioteca din școli nu-și prea mai arată rostul. În locul ei au apărut centrele de documentare și informare și încă nu s-au aflat cele mai bune metode de promovare a cărţii! Nu prea mai știm dacă se publică ce e valoros, sau totul a devenit comerț, ce preferințe de lectură au tinerii, ce înseamnă sau cât înseamnă cartea de știință și care sunt cititorii ei.

Jorge Luis Borges spunea că întotdeauna și-a ima­ginat Paradisul ca fiind un fel de bibliotecă. Iar Mason Cooley afirma că lectura ne oferă destinații unde putem merge chiar dacă trebuie să rămânem acolo unde suntem. Cine spune că are o singură viață de trăit acela nu știe cum se citește o carte.

Lecții de învățat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu