vineri, 30 octombrie 2020

IN MEMORIAM AUREL POP

 

Scriitorul Aurel Pop a reușit până la 71 ani să realizeze lucruri trainice, moștenire pentru generațiile următoare!

 Pe poetul, criticul literar, istoricul dar și editorul Aurel Pop l-am cunoscut pe la începutul anilor 1990, la o ședință a Cenaclului Scriitorilor Maramureș, unde președinte era regretatul poet Ion Burnar. Așa cum l-am văzut atunci întâia oară, așa mi-a rămas în memorie și după ce ne-am întâlnit destul de recent la colocviile organizate de revista !Nord Literar”, la zilele acesteia: elegant îmbrăcat, la cravată, discret, cu mult bun simț la purtător și cu o grămadă de reviste și cărți  subsuoară. Erau ”copiii” lui dragi. Era atent la cine le oferea, cred că în ideea să nu ajungă să fie puse în loc de capac pe vasul cu lapte, dorea din toată ființa lui să fie citite.

Sunt convins că avea mulți prieteni literați și în Satu Mare, deoarece de fiecare dată când venea la noi în Baia Mare, era împreună cu regretatul  Ion Bala, cu Radu Ulmeanu, Felician Pop (ambii cu rădăcini în Maramureș), George Vulturescu, Ioan Andreica, Dumitru Păcuraru, Ion Vădan, George Terziu și mulți alții.

La renumita ”Academia OJT” din centrul urbei noastre, un bar frecventat de scriitori, se întâlnea și discutau ore în șir despre literatura contemporană și proiectele lui fiindcă avea editură și revistă proprie, în special cu: Ion Burnar, Valeriu Sabău, dr. Gavril Alexa Bâle (consătean din Cetățele), Săluc Horvat, dr. Nicolae Iuga, dr. Ioan Marchiș, Mihai Cosma, Gheorghe Pârja, Ioan Dragoș, Nicolae Scheianu, Victor Tecar, Florica Bud, Daniela Sitat-Tăut, Adela Naghiu, Ioana Ileana Ștețco, Ștefan Aurel Drăgan, Vasile Morar, Ioan Meteș Morar, Nuțu Bota și alții, pe care îi rog să mă ierte pentru că nu i-am amintit, lista ar arăta ca un pomelnic. Ceea ce doresc să reliefez e faptul că Aurel Pop cultiva prietenia, seriozitatea în toate formele ei și era un catalizator în această legătură culturală specială Baia Mare – Satu Mare sau invers! De fapt mereu spunea că el aparține ambelor zone și de aceea cât poate promovează tineri condeieri talentați în revista ”Citadela”, acolo unde am fost și eu publicat cu câțiva ani în urmă.

Acum, la trecerea la cele veșnice, scriitorul Aurel Pop aparține întregii culturi românești. Dumnezeu să-l aibă în grija Lui, iar noi, cei care l-am cunoscut, să nu-l uităm și să ne aducem aminte cu drag, să-l pomenim în rugăciunile și întâlnirile noastre.

 

                                                             Prof. Gelu Dragoș

                                            Președintele Cenaclului literar ”Petre Dulfu” Satulung

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu