joi, 29 octombrie 2020

CONCURS NAŢIONAL ROMÂNIA, TARA MEA – Ediţia a XI-a

 

CONCURS    NAŢIONAL  ROMÂNIA,  TARA  MEA – Ediţia a XI-a

CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR EDUCATIVE NAŢIONALE 2020

Poziția 36, Anexa 1 la OMEC nr. 5.597/2019

 

ARGUMENT

De 11 ani, Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița marchează Ziua Națională într-un mod aparte, prin Proiectul național “România, ţara mea”, un proiect transcurricular care presupune implicarea copiilor în acţiuni care să le trezească şi să accentueze sentimentul patriotic. Se regăsesc elemente care aparţin domeniului cultural-artistic - arte vizuale şi literatură – precum şi atitudini specifice educaţiei civice. A determina copiii să  vadă frumuseţile României şi să le reprezinte este o cale cu şanse mari de succes în ceea ce priveşte sensibilizarea acestora şi aprecierea locurilor în care trăiesc. Cum la vârste diferite se impun tehnici diferite, îi oferim  elevului de liceu ocazia să descrie în cuvinte şi imagini felul în care vede viitorul lui în România, dar și șansa de a face aprecieri cu privire la situația actuală. În acelaşi spectru, al destăinurilor, se încadrează şi oportunitatea pe care simpozionul naţionalDascălul, de profesie român o oferă cadrelor didatice de a exprima gânduri, idei şi sentimente pe care le trăieşte un dascăl în România de azi.  Perioada pe care o trăim acum este una specială. Prin urmare, prin activitățile proiectului dorim să evidențiem atitudini, trăiri și sentimente ale tuturor actorilor educaționali implicați în procesul instructiv-educativ, în perioadă de pandemie.

 

SCOPUL PROIECTULUI

Dezvoltarea sentimentului patriotic şi crearea unei atitudini pozitive faţă de valorile româneşti prin exersarea competenţelor artistice şi literare

INIŢIATOR: Şcoala  Gimnazială   Nr.7  Reşiţa

 

PARTENERI

Inspectoratul  Şcolar  Judeţean  Caraș-Severin

Casa Corpului Didactic Caraş-Severin

Palatul Copiilor Reşiţa

Muzeul Banatului Montan Reşiţa

Societatea pentru Cultură ”Metarsis” Reșița

Asociaţia Învăţătorilor Caraş-Severineni

Asociaţia de Părinţi a Şcolii Gimnaziale Nr. 7 Reşiţa

Asociaţia “Prietenii Munţilor” Reşiţa

Biblioteca Judeţeană “Paul Iorgovici” Caraș-Severin

Presa cărășeană

 

 

GRUPUL ŢINTĂ: preșcolari,elevi ciclul primar, elevi ciclul  gimnazial, elevi ciclul liceal, cadre didactice

 

SECŢIUNI

DESEN - România, țara mea – ciclul preșcolar

FOTOGRAFIE – Clasele pregătitoare – a XII-a

·        Locuri de poveste din țara mea – ciclul primar

·        Școală în situații speciale – ciclul gimnazial

·        Cu mască, fără mască… - ciclul liceal

·        Ducem istoria mai departe – ciclurile primar, gimnazial, liceal

ESEU – LICEAN ÎN ROMÂNIA 

SIMPOZION NAȚIONAL DASCĂLUL, DE PROFESIE ROMÂN– secţiune dedicată cadrelor didactice

 

 

 

 

REGULAMENTUL  CONCURSULUI

 

DESENELE PREȘCOLARILOR vor fi realizate pe hârtie format A4 și vor fi lipite pe un passepartout de 3 cm. În partea dreaptă, jos, pe passepartout, se vor scrie, pe o etichetă: titlul lucrării, numele şi prenumele copilului, grădinița, cadrul didactic coordonator.

Lucrările înscrise în concurs la secţiunea Locuri de poveste din țara mea vor ilustra peisaje sau obiective turistice reprezentative pentru România. Recomandăm orientarea și spre locuri mai puțin promovate și evitarea transmiterii spre jurizare a unor fotografii care ilustrează obiective foarte bine ccunoscute, tocmai pentru a scoate în evidență și alte locuri ascunse privirilor turiștilor, dar care merită vizitate.

Pentru secțiunea Școală în situații speciale, elevii vor trimite fotografii realizate în perioada pandemiei, în perimetrul școlar. Fotografiile pot fi realizate în sala de clasă, în curtea școlii, în timpul lecțiilor sau în pauze.

Cu mască,  fără mască... este secțiunea la care liceenii vor trimite fotografii realizate în perioada pandemiei, în diverse locuri. Fotografiile vor ilustra modul în care se respectă regulile de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus. Fotografiile pot ilustra, de asemenea, portrete de copii sau de adulți purtând mască de protecție.

Ducem istoria mai departe este secțiunea prin care ne dorim evidențierea unor obiective istorice importante, dar insuficient îngrijite (cetăți, obiective cu lacătul pe ușă, exponate prăfuite, muzee necunoscute, inedite etc.).

 

Juriul va urmări calitatea fotografiei, claritatea imaginii, centrarea obiectivelor, echilibrarea imaginii, luminozitatea, iar instantaneele vor reprezenta un avantaj în faţa pozelor de grup.

Fotografiile vor fi  realizate pe hârtie fotografică și vor avea dimensiunile 15 cm/21 cm. O SINGURĂ FOTOGRAFIE va fi lipită pe un carton colorat A4 (central). În colțul din dreapta, jos, va fi lipită o etichetă pe care se vor scrie următoarele: secțiunea, titlul lucrării, locul în care s-a făcut fotografia, numele şi prenumele elevului, clasa, şcoala, cadrul didactic coordonator.

LICEAN ÎN ROMÂNIA  este secțiunea care provoacă tinerii să scrie un eseu în care să exprime ideile, gândurile, sentimentele sau stările lor în legătură cu perioada pe care o trăiesc. Textul va avea un titlu sugestiv, iar conținutul  va cuprinde, printre altele: o privire de ansamblu asupra școlii românești (păreri  personale  referitoare la școală,  profesori,  sistemul de învățământ, colegi etc.);ce înseamnă școala online pentru elevii de astăzi, dar și felul în care se realizează ea;avantajele și dezavantajele sistemului online; comportament, atitudini, felul în care înțeleg perioada de pandemie; experiența online; dacă au un model (cine este, explicarea faptului pentru care îl consideră un model); felul în care își văd viitorul şi în care se regăsesc în societatea românească de astăzi.Titlul textului va fi scris cu Times New Roman (14, bold, central). Sub titlu se va scrie, în partea dreaptă, numele și prenumele autorului, clasa, școala și cadrul didactic coordonator.  Textul va fi scris cu Times New Roman (12, aliniat stânga-dreapta, distanțare la 1 rând) și va avea o pagină, format A4 (nu mai puțin!). RUGĂM CADRELE DIDACTICE COORDONATOARE SĂ VERIFICE ORIGINALITATEA LUCRĂRII, PENTRU A EVITA SITUAȚII ÎNTÂLNITE ANUL TRECUT, CÂND AM PRIMIT LUCRĂRI COPIATE DE PE DIVERSE SITE-URI!

Simpozionul naționalDascălul, de profesie româneste o invitaţie lansată cadrelor didactice de a descrie EXCLUSIV experiențe personale, situații speciale întâlnite în activitatea didactică,  felul în care un cadru didactic care profesează la ora actuală în România este sau nu mulțumit de munca lui, impactul pe care activitatea didactică îl are asupra copilului sau asupra familiei, modul în care se percepe și se realizează școala online, ce a însemnat implementarea sistemului de învățământ online pentru cadrele didactice din țara noastră. Titlul textului va fi scris cu Times New Roman (14, bold, central). Sub titlu se va scrie, în partea dreaptă, numele și prenumele autorului (pe un rând), școala și județul (pe al doilea).  Textul va fi scris CU DIACRITICE, caractere Times New Roman (12, aliniat stânga-dreapta, distanțare la 1,5 rânduri) și va avea cel puţin o pagină (dar fără să depăşească două pagini format A4).

 

Note

·        Fotografiile nu vor fi copiate de pe internet, ci vor reprezenta imagini imortalizate  de copii.

·        O lucrare va fi coordonată de un singur cadru didactic.

·        Pe fotografie nu va apărea data realizării ei.

·        Aspectul general al lucrărilor este foarte important. Nu vor fi jurizate lucrările îndoite și cele care nu respectă dimensiunile menționate în regulament.

·        Fotografia va fi lipită central pe carton A4, aşezat în poziţie landscape (orizontal).

·        La  fiecare  secţiune  se  vor  acorda  premiile  I,  II,  III  şi  menţiuni, conform Regulamentului  de organizare a activităților cuprinse în calendarul activităților educative, școlare și extrașcolare, aprobat prin OMENCTS nr 3035/10.01.2012. Evaluarea se va face pe secţiune şi pe nivel preşcolar, primar, gimnazial şi liceal.

·        Lucrările cadrelor didactice au o tentă exclusiv personală. Nu se vor accepta lucrări copiate de pe internet sau referate din ediţiile anterioare ale simpozionului.

·        Cadrele didactice participante la simpozion vor primi publicaţia cu ISSN DASCĂLUL, DE PROFESIE ROMÂN. Acestava cuprinde REFERATELE care respectă criteriile menționate.

·        Pentru publicare, referatele cadrelor didactice vor fi trimise la adresa romaniataramea.scoala7@gmail.com, până la data de 15 noiembrie 2020. Materialele care nu ajung până la această dată pe adresa de e-mail menţionată nu se vor regăsi în carte.

·        Numele e-mailului va avea forma: nume și prenume autor, titlul lucrării. În același e-mail, se va menționa și numărul de telefon al autorului lucrării (nu în lucrare, în mail).

·        Fișierul va fi denumit, de asemenea, cu numele și prenumele autorului, urmate de titlul lucrării.

·        Într-un fişier va fi o singură lucrare.

·        Taxa  de  participare va fi exclusiv achitată de cadrele didactice.

§  6  lei/lucrare  la secțiunile dedicate elevilor

§  30 lei/lucrare la secțiunea dedicată cadrelor didactice

·        Pentru toate secțiunile se va trimite la școala organizatoare un plic A4 în care se pun:

§  Lucrarea – fotografia, desenul, eseul sau referatul cadrelor didactice;

§  Protocolul de parteneriat în trei exemplare, semnat și ștampilat;

§  Fișa de înscriere;

§  Un plic autoadresat și timbrat (6 lei);

§  Taxa de participare.

·        Fiecare cadru didactic va trimite plicul cu materialele elevilor pe care îi coordonează.

·        Termen limită de  trimitere a plicului: 15 noiembrie 2020.

·        Plicul va fi trimis pe adresa şcolii (Şcoala  Gimnazială  Nr. 7 Reşiţa), cu  menţiunea “Pentru Concursul naţional ROMÂNIA, ŢARA MEA”:

ADRESA ŞCOLII:

Şcoala  Gimnazială  Nr.7  Reşiţa

Str. Progresului, Nr.6

320135 REŞIŢA, Jud. Caraş-Severin

·        Fiecare cadru didactic participant va trimite PROPRIUL plic (nu se pun într-un plic materialele mai multor cadre didactice). La simpozion vom scoate un volum tipărit și nu se pot pune două cărți (sau mai multe) în același plic. Acesta este motivul pentru care insistăm ca fiecare cadru didactic să trimită propriul plic, atât cu lucrări, cât și pentru a primi materialele de la noi. Insistăm, de asemenea, să vă scrieți adresa pe plic și să puneți timbrele.

·        Jurizarea va avea loc în cursul lunii decembrie.  Din  juriu  vor face parte fotografi, oameni de cultură, cadre didactice ale şcolii organizatoare.

·        Fotografiile  înscrise  în  concurs  nu  se  restituie,  ele  devenind  de  drept  proprietatea  şcolii  organizatoare.

·        Până în luna februarie 2021, școala organizatoare va trimite, în plicul autoadresat, adeverinţe de participare, diplomele pentru premii, un protocol ștampilat și semnat, cartea DASCĂLUL, DE PROFESIE ROMÂN (în cazul cadrelor didactice care au participat la simpozion).

·        Alteinformaţii se pot primi latelefon 0734935948 – prof. Cristina Ardeleanu (zilnic, între orele 14.00 – 17.00).

 

 

FIŞA  DE ÎNSCRIERE

PROIECT NAŢIONALROMÂNIA, ŢARA MEA – ediţia a XI-a

CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR EDUCATIVE NAŢIONALE 2020

Poziția 36, Anexa 1 la OMEC nr. 5.597/2019

 

NUMELE ŞI PRENUMELE CADRULUI DIDACTIC:

Școala:

Județul:

Specialitatea:

Telefonul cadrului didactic:

Adresa de e-mail a cadrului didactic:

 

CONCURS

 

Nr. crt.

Numele şi prenumele elevului

Clasa

Secţiunea

Titlul lucrării

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SIMPOZION

 

Titlul lucrării:

 

 

 

 

Observație:

Se poate participa la ambele secțiuni sau la una singură.

 

 

 

 

 

 

Şcoala Gimnazială Nr. 7 Reşiţa

Caraş-Severin

Str. Progresului, nr. 6

Telefon: 0255/251826,

scoala7resita@yahoo.com

NR. 579/5/12.10.2020

Unitatea şcolară parteneră:

Judeţul:

Adresa:

Nr. telefon unitate școlară:

Nr. înregistrare unitate școlară:

 

 

PROIECT NAŢIONAL ROMÂNIA, ŢARA MEA

CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR EDUCATIVE NAŢIONALE 2020

Poziția 36, Anexa 1 la OMEC nr. 5.597/2019

ACORD  DE  PARTENERIAT

 

1.      Părţile contractante:

A) ŞCOALA GIMNAZIALĂ  NR. 7 REŞIŢA, reprezentată prin: director prof. ILEANA POMOJA,director adjunct, prof. IONUȚ GÂRTOI, coordonator proiect, prof. CRISTINA ARDELEANU, în calitate de APLICANT

şi

B)ŞCOALA..................................………………………............................................…....., JUDEŢ................................... .......................................  reprezentată prin DIRECTOR, prof. ......................................................... şi prof.coord. activităţi în cadrul şcolii, ...................................................... telefon personal ......................................, în calitate de PARTENER               

2.      Obiectul contractului:

Obiectul prezentului acord de parteneriat îl reprezintă colaborarea dintre aplicant şi partener în vederea organizării şi desfăşurării de activităţi extraşcolare în cadrul proiectului naţional ROMÂNIA, ŢARA MEA.

3.      Obligaţiile părţilor:

A) Aplicantul se obligă :

o   să informeze şcolile despre organizarea concursului;

o   să organizeze expoziţia cu fotografiile elevilor;

o   să jurizeze responsabil lucrările participanţilor;

o   să respecte calendarul de activităţi al proiectului;

o     emită şi să distribuie diplomele participanilor.

B) Partenerul se obligă să respecte următoarele condiţii:

o   să mediatizeze concursul în comunitate;

o   să pregătească elevii pentru activitate;

o   să selecteze  materialele elevilor care doresc să participe la concurs;

o   să respecte regulamentul de desfăşurare a concursului;

o   să informeze elevii despre rezultatele obţinute;

o   să evite orice situaţie care  ar  putea  influenţa  negativ  imaginea  concursului.

4.      Durata acordului:

                Acordul intră în vigoare la data semnării acestuia (octombrie 2020)  şi este valabil în perioada OCTOMBRIE 2020 – DECEMBRIE 2021.

5.      Clauze finale ale acordului:

Concursul naţional ROMÂNIA, ŢARA MEA face parte din categoria activităţilor extraşcolare şi urmăreşte dezvoltarea sentimentului patriotic şi crearea unei atitudini pozitive faţă de valorile româneşti prin exersarea competenţelor artistice şi literare. Se intenţionează înscrierea lui în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale 2021, drept pentru care se încheie prezentul protocol de parteneriat.

                               

ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 7 REŞIŢA - APLICANT

Director,   prof. Ileana Pomoja

Coordonator proiect, prof.Emilia Cristina Ardeleanu

 

......................................................................................- PARTENER

Director,   prof. ................................................................................

Coordonator activităţi, prof. ................................................................

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu