miercuri, 18 mai 2022

Impozitarea progresivă, invers proporţională cu curajul lui Ciolacu

 


La fiecare patru ani, un punct esenţial în programul electoral al PSD este introducerea impozitării progresive a salariilor şi pensiilor. Logica este simplă: un angajat cu salariul minim plăteşte aceleşi procent ca un funcţionar care are venituri de mii, chiar de zeci de mii de euro pe lună. Recent presa a dat exemplul unui angajat al statului care câştiga pe lună 23.000 de euro. Nici dacă ar fi responsabil pe unul din butoanele nucleare ale lui Putin nu merita asemenea sumă lunar.

Sigur că prima întrebare ar fi de ce nu a introdus PSD impozitarea progresivă când a fost la guvernare? Odată pentru că ar fi afectat privilegiile propriilor oameni din sistemul de stat. Şi nu sunt puţini. PSD şi-a plasat oameni în poziţii-cheie şi chiar dacă partidul nu este la guvernare, ei ajută din umbră PSD-ul. Cota unică de impozitare s-a introdus în ideea că va face mediul economic românesc mai atractiv decât în alte ţări. Totodată, cota unică vine şi în ajutorul firmelor autohtone, nu doar al celor străine. Marcel Ciolacu a reintrodus zilele acestea în dezbaterea publică problema impozitării progresive în ideea că PSD luptă împotriva privilegiilor angajaţilor şi pensionarilor cu venituri mari. Prea multe explicaţii economice nu oferă comunicatorii social-democraţilor.

Liderii PSD se limitează la enunţarea temei. Drept pentru care nici nu li se răspunde în mod serios. Printre cei care i-au răspuns prompt lui Ciolacu se numără Florin Cîţu. Prin impozitarea progresivă, spune Florin Cîţu, se vor colecta mai puţini bani la buget. Cum, în ce fel? Nu se pot da explicaţii complexe pe o pagină de facebook.

Până la 1 iunie PSD promite că va prezenta avantajele impozitării progresive. La rândul lui, PNL va veni cu explicaţii privind avantajele cotei unice. Nu ştim dacă în condiţii de criză sunt recomandate modificări radicale.

Probabil că de la introducerea cotei unice în timpul guvernului Tăriceanu nu s-a luat nicio măsură finaciar-fiscală revoluţionară. Multe schimbări s-au făcut oarecum pe ascuns, „noaptea, ca hoţii”. Cea mai mare parte din aceste schimbări s-au transformat în privilegii. Pensionări anticipate, pensie şi salariu de la stat, scutire de impozite pentru domeniul IT, şi multe, multe altele care, în timp, au condus la apariţia unei caste, a unei aristocraţii bugetare.

Un ministru recent a constatat că el în minister era pe locul 23 pe statul de plată, ca venit. Primul ministru şi preşedintele ţării sunt depăşiţi de sute, de mii de funcţionari, de directori de intreprinderi cu capital de stat.

Pe toţi aceştia îi avantajează cota unică. Le-ar diminua venitul net în cazul introducerii impozitării progresive. Liderul PSD îşi ridică în cap oameni cu venituri foarte mari. Păstrând proporţiile, Marcel Ciolacu se află într-o situaţie similară cu Putin şi oligarhii care-şi pierd averile.

O simplă privire asupra compoziţiei sociale a celor care vor avea de pierdut prin introducerea impozitării progresive îl va descuraja pe Marcel Ciolacu. Oare vor avea de pierdut sau de câştigat angajaţii din instituţiile de forţă, SRI, DNA, Curtea Supremă de Justiţie, Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, alte instituţii şi agenţii mai mult sau mai puţin obscure?

Are domnul Marcel Ciolacu atâta curaj încât să se ia de cei care deţin mai multă putere şi influenţă decât toate partidele politice la un loc? Nu are. După ce îşi va termina mandatul de preşedinte al PSD, el însuşi poate deveni unul dintre cei care vor profita de pe urma cotei unice, dar va pierde în cazul în care va introduce impozitarea progresivă.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu