Politica UE. Gazele românești iau calea Germaniei
Reducerea consumului de gaze cu 15% și activarea mecanismului de solidaritate, pe care premierul Ciucă s-a și grăbit să le accepte, par să fie programate doar pentru România. Germania deja discută la nivel oficial că românii nu au nevoie de gaze, că sunt peste 3 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemne, și atunci pot renunța la rezerve pentru a le sprijini economia.
Ca și în cazul refugiaților din Ucraina, când România și-a golit visteria și a primit de la UE doar mulțumiri, Guvernul se pregătește să renunțe la rezervele de gaze în favoarea amărâților din Germania, care au mai multă nevoie decât noi. Nici nu a terminat fraza Ursula von der Leyen, în care cerea statelor UE o reducere de 15% a consumului de gaze și solidaritate, că premierul Nicolae Ciucă a strigat din rărunchi, să se audă până la Bruxelles, că România se va conforma.
Prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat, ne spune că nu înțelege de ce premierul s-a grăbit să aplaude această propunere a Comisiei Europene, care ridică foarte multe semne de întrebare pentru români. ”În primul rând, o reducere cu 15% a consumului de gaze, în condițiile în care traversăm o criză energetică, înseamnă pericolul de a mai închide niște unități economice importante. Noi deja am închis două ramuri ale economiei românești, care erau strategice, de o importanță vitală, aluminiul, care avea cea mai mare producție din Europa, și îngrășămintele. Și asta pentru că Guvernul nu a găsit posibilitatea să acorde un sprijin la prețul gazelor pentru aceste unități. În al doilea rând, această măsură de reducere cu 15% a consumului de gaze merge la pachet cu o altă propunere a Comisiei Europene, și anume solidaritatea energetică. Ce înseamnă asta? Înseamnă o propunere a Germaniei, care, cred eu, este o propunere care vizează doar interesul Germaniei, și anume, dacă o economie are dificultăți se pot lua gaze de la altă economie, care are mai puține dificultăți sau care are rezerve mai mari”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea.
Treceți la lemne!
În condițiile actualei crize, cea mai vizată economie de a intra în criză energetică este Germania, pentru că depinde sută la sută de gazul rusesc și consumă foarte mult gaz, fiind cea mai puternică economie din Europa, ne spune prof. dr. Mircea Coșea.
”Și prevăd că Germania va declara că are probleme și atunci solidaritatea, între ghilimele, va face ca țările care nu au probleme așa de mari să dea Germaniei gazul pe care l-au acumulat în rezerve sau l-au plătit la prețuri destul de mari, ceea ce mie nu mi se pare corect. Fiecare țară trebuie să-și rezolve problemele ei, atâta timp cât nu există o politică europeană unică de finanțare a consumului și importului de gaz în Europa de la altă sursă decât Gazprom. Multe țări sunt încă dependente de Gazprom, inclusiv noi, că importăm vreo 20% din cererea pe care o avem. A apărut o idee, pe care am văzut-o discutată la un simpozion în Germania, și anume că una dintre țările care au mai puțin nevoie de gaz este România, pentru că România este țara care are cele mai multe familii care se încălzesc cu lemne, peste 3 milioane de gospodării. Asta înseamnă, în opinia germanilor, că gazul din România poate să fie disponibilizat”, ne-a precizat prof. dr. Mircea Coșea. Acesta și-a exprimat speranța ca, până la urmă, Guvernul României să analizeze mai atent această propunere și să nu se repeadă primul din Europa care să o aprobe fără să ia în considerare consecințele.
Recomandarea riscă să devină obligatorie
O reducere a consumului cu 15% în România ar însemna exact ce recomanda Comisia Europeană, să ne reducem noi încălzirea și consumul de energie, adică o precaritate pentru cetățenii români, susține europarlamentarul Maria Grapini. ”Deocamdată este recomandare de la UE, dar, probabil, este posibil să devină obligatorie, dacă se va decreta stare de urgență la nivelul uniunii. Totul este posibil. Am constatat în ultima vreme că, deși avem regulamente, tratate, acestea se încalcă cu nonșalanță, cum a fost și în cazul certificatelor verzi”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.
Preluare https://www.national.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu